perjantai 29. maaliskuuta 2024

Veroilmoitus 2023, osa 1/4 Yhteenveto

 Tästä se lähtee. Kirjautuminen OmaVeroon ja ensimmäinen sivu: Yhteenveto

Tällä sivulla voin tarkastaa mitä tietoja verottajalla jo on ja samalla tehdä muistiinpanot, mitä minun pitää käydä täydentämässä. 

Yhteenvetosivu on siitäkin tärkeä, että tältä sivulta saa osviittaa siitä, missä kohtaa veroilmoitusta kukin tieto täydennetään. Esimerkiksi yhteenvetosivulta näen ulkomaantulojen kohdalla, että siellä on erillinen rivi osinkotuloille. Tästä voin päätellä, että ilmoitan ulkomailta saamani osinkotulot ulkomaantulojen alle, en suoraan osinkotuloihin. Kun siis katson yhteenvedon läpi en kirjaa ainoastaan, mitä tietoja myöhemmin täydennän, vaan myös missä osiossa sen teen.

Palkat palkkiot ja korvaukset:

Tähän tulee tiedot automaattisesti palkanmaksajilta, joille olen tehnyt työtä kuluvan vuoden aikana verokortilla. En ole tehnyt keikkaa ulkomaille tai järjestäjille, jotka eivät ilmoita maksuja suoraan verottajalle, joten koska summat näyttävät olevan oikean suuruisia, siirryn suoraan eteenpäin.

Osinkotulot:

Suomalaisten osingonmaksajien osingot tulevat suoraan suomalaiselta pankkiiriliikkeeltä, joten tähän osioon ei tule mitään täydennettävää myöhemmin.

Vuokratulot ja -tappiot:

Tässä näkyy samat tiedot, mitkä ovat olleet voimassa vuoden 2022 veroilmoitusta tehdessä. Minun pitää siksi käydä täydentämässä jokaisen vuokrakohteen tietoihin todelliset vuokratulot, vastikkeet, muut kulut sekä vaihtuneiden vuokralaisten tiedot. Lisäksi hankin uuden kohteen vuonna 2023 ja sen tiedot puuttuvat kokonaan. Lisäksi näyttää puuttuvan vuonna 2022 hankitun kohteen tiedot, vaikka se löytyy 2022 veropäätöksestä.

Korkotulot:

Tännekin pitäisi tiedot tulla automaattisesti. Huomaan, että Bank Nordean on toimittanut tiedot, samoin Alexandria, mutta SVEA -pankin rivi puuttuu. Tämä pitää tarkistaa, koska mielestäni minulla oli SVEAn tilillä rahaa 2023, joten olen että sille on maksettu korkoa.

Ylijäämät osuuskunnista:

Täällä minulla on ainoastaan S-osuuksista saatuja osuuksia, jotka tulevat automaattisesti. Ei mitään tarkistettavaa.

Ulkomaantulot:

Ulkomailta saadut ansiotulot vuonna 2023: Ei ulkomaantuloja tai eläkkeitä. 

Ulkomailta saadut pääomatulot vuonna 2023: Tähän osaan tulen täydentämään ulkomaisten osakkeiden ja ETFien ostot ja myynnit sekä ulkomaisten osakkeiden osinkotulot.

Velat vuonna 2023:

Kaikki velkani ovat tulonhankkimisvelkoja ja jokainen niistä on 100% omiani. Katson yhteenveto -sivulta että tiedot ovat oikein jokaisen velan kohdalla, jolloin minun ei tarvitse enää käydä tarkistamassa näitä muokkaus -sivuilla. Muutoksen esimerkiksi asuntolainasta tulonhankkimisvelaksi voi tehdä itse verottajan sivulla, jos se on merkitty väärin. Minulla ei ole muutoksia velkoihin vuonna 2023, joten tarkistan nyt vain että tiedot ovat oikein. 

Työmarkkinajärjestöjen maksut vuonna 2023:

Tieto tulee automaattisesti ko. järjestön ilmoittamana.

Tulonhankkimismenot vuonna 2023:

Klikkaan palkkatulojen erittelyn auki ja tarkistan että työhuoneosuus on oikein. Muut kulut ovat sen mukaiset, mitä olen ilmoittanut edellisenä vuonna, joten tämä osa vaatii päivityksen. Koska teen etätöitä kotoa, nettiliittymäni tulee palkkatulojen vähennyksenä, muutoin ilmoittaisin sen muiden kuin palkkatulojen osuudessa.

Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot -erittely on tyhjä. Tänne ilmoitan kaikki sijoitustoimintaan liittyvät menot ja koska tiedot muuttuvat vuosittain, vaatii osuus päivittämisen aina.


Kun olen tehnyt muistiinpanot yhteenvedosta, siirryn varsinaiseen muokkaamiseen.