sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Kiire - huono tekosyy

Niin siinä käy, että parhaatkin aikataulutetut suunnitelmat heittävät häränpyllyä, kun yksi osa muuttuu.

Näin hoitajana koronakevät on laittanut lomat ja työvuorot uuteen järjestykseen moneen otteeseen ja lisäksi yksinkertaiseksi olettamani yliopistokurssi osoittautuikin extra työlääksi, joten lopulta vähiten tärkeä, eli tämä blogi, on joutunut odottamaan syrjässä aukkoa kalenterissa.

Oma salkkuni on nyt hiukan hukassa ja etsin osakkeille mahdollisesti uutta osoitetta. Käyttämäni Degiro kun on tehnyt isoja muutoksia palveluunsa. Maksut ovat ennallaan, eli palvelu on edelleen erittäin edullista näin satunnaisen piensijoittajan vinkkelistä. Ongelmana on sopimusmuutokset pörssien ja ilmeisesti Hollannin ja muiden maiden välisten verotussopimusten kanssa (voi olla kyse myös EU:n verostussopimusten tarkentumisesta, jolloin koskee kaikkia eurooppallaisia välittäjiä).
Lisäys 24.7 -> tässä vielä uutinen aiheesta Arvopaperi -lehdessä.

Tästä johtuen en voi enää omistaa suomalaisia osakkeita Degiron kautta. Toisaalta minulla ei ole arvo-osuustiliä pankissa, koska Degiro on ollut huomattavasti edullisempi. Ja Nordnetin tililleni en aio enää ostaa yhtäkään uutta osaketta heidän pöyristyttävän korkeiden välityspalkkioidensa vuoksi. Tästä johtuen olen myynyt pois suomalaiset osakkeeni ja pohdin, hankinko niitä enää ollenkaan, siirrynkö suomenkin suhteen indeksisijoittajaksi vai löytyisikö joku hintaluokaltaan järkevä ratkaisu suomalaisten osakkeiden arvo-osuustiliksi.

Degiro julkaisi myös pitkän listan muita osakkeita, joita eivät enää välitä lokakuusta eteenpäin. Listalta löytyi yksi salkkuni osakkeista, MMP, jonka myin pienellä tappiolla kurssin noustessa syvimmästä kuopasta.

Degiron kautta omistettujen osakkeiden osinkoverotus muuttuu myös ja osasta peritään jatkossa aikaista korkeampi vero. Minulla ei ole ollut aikaa perehtyä, mitä tämä tarkoittaa omistamieni osakkeiden kohdalla, mutta voi olla, että joudun tekemään muitakin muutoksia omistuksiini.

Näistä syistä johtuen olen viime kuukausina sijoittanut lähinnä takuuvarmoihin Seligsonin passiivisiin indeksirahastoihin. Aikaisempien hyvin tuottaneiden rahastojeni: Pharma, TOP-25 brands ja Aasia, rinnalle olen alkanut säästää myös Pohjois-Amerikan indeksirahastoon.

Degiro on edelleen ykkösvalintani arvo-osuustiliä varten, sillä heidän palvelunsa on toimiva ja huomattavan edullinen. Jos esimerkiksi ostan ja myyn pohjoisamerikkalaisen osakkeen osto+myynti = 1,14€, Nordnetissa samat liikeet ovat yhteensä 14€. Koska ostoni ovat pieniä, muutamia satoja euroja, ja teen maksimissaankin vain pari kauppaa kuussa, on tuo 12,5 kertainen hinta mahdoton kulu. Vaikka sen laskisi vähennykseksi pääomatuloihin, jäisi maksettavaa tästä edestakaisesta kaupasta silti yli 10€ extraa. Jollekin tuo summa saattaa kuulostaa pieneltä, mutta kun huomioi että piensijoittajana jokainen euro ratkaisee ja voitot syntyvät pienistä puroista, vuositasolla summa kasvaa huomattavaksi suhteessa voittoihin.

Lisäksi, koska uskon, että nämä Degiroa nyt koskevat muutokset toistuvat samankaltaisina myös muiden eurooppalaisten yhtiöiden kanssa, vatii tämän asian pohtiminen syvempää ymmärrystä. Suomalaisten pankkien arvo-osuus tilejä kartan kaupankäyntikulujen lisäksi myös erilaisten säilytyspalkkioiden yms. kertyvien kulujen vuoksi.

Kiire on huono tekosyy sille, miksi en ole ehtinyt ottaa asioista paremmin selvää. Toisaalta on aika vähän paikkoja josta kysyä - esimerkiksi pankkien sijoitusneuvojat ovat yleensä kaukana ulapalla todellisen tietämyksen suhteen. Heidän tehtävänään kun on vain myydä pankkien omia sijoitustuotteita. Pakko siis turvautua omaan tutkimukseen, kunhan vain ehtisi...

Jos sinulla on nyt kesällä ylimääräistä aikaa, niin huomasitko, että Nextory tarjoaa 3kk kokeilujaksoa puoleenhintaan uusien asiakkaiden lisäksi myös jo aikaisemmin rekisteröityneille käyttäjille, jotka ovat lopettaneet palvelun käytön? 3kk puoleen hintaan saat antamalla kassalla koodin: "lomalukemista"
Tarjous on voimassa henäkuun loppuun eli 31.7.2020 asti
Nextoryn sivulle pääset klikkaamalla banneria (14 päivän ilmainen kokeilujakso on aina voimassa uusille käyttäjille)



Itsehän kuuntelen äänikirjoja työmatkoilla ja nuukailijana lopetin palvelun käytön ja otin sitten palaavana käyttäjänä tarjouksen vastaan...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko perehtynyt Nordean välityshinnastoon? Kaikkiin pörsseihin max 1% kulu vaikka ostaisit 1kpl jotain 1 eur tai 1 usd hintaista osaketta. Mikäli teet yhden oston per kvartaali niin välityskuluja ei ole. Muistaakseni pankkitili ja palvelu itsessään maksaa 5e/kk jos joudut tämän takia alkamaan asiakkaaksi.. ainahan voit siirtyä kokonaan asiakkaaksi :) terv. Sami

Ville kirjoitti...

Saman ongelman kanssa paininut Degiron suhteen. Täytyy siis tutustua tuohon Nordeaan vaihtoehtona. Moni suomalainen osake päätyi "pakkomyyntiin", vuosien jälkeen ja vaikka tuotto oli ihan hyvä harmitti silti tällaista ajan kanssa omistuksiaan kasvattavaa hordaajaa.