keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Veroilmoitus 2021 For Dummies: osa 2/4

Edellisessä postauksessa täytin ensimmäisen sivun tiedot, nyt jatketaan sivulta kaksi

Henkilön tulovero -> Tarkista esitäytetty veroilmoitus -> Korjaa (katselu) -> Muokkaa (tee muutoksia)


2. Toinen sivu - Esitäytetyt tulot ja vähennykset. 

Palkkatiedot menevät suoraan verottajalle, mutta jos jotain puuttuu, olisi tämä oikea paikka lisätä ne. (Jos tunnet houkutusta jättää jotain sivutuloja ilmoittamatta, muista että et silloin voi myöskään merkitä tähän tuloon liittyviä vähennyksiä, joiden avulla saatat nostaa tulonhankkimisvähennyksesi yli 750€ haamurajan.)

Seuraavat kohdat ovat osinkotulot, korkotulot ja ylijäämät osuuskunnista. Kaikki nämä koskevat suomalaisia yrityksiä joten ainakin itselläni tiedot on täytetty automaattisesti.

Jos olet vuoden aikana myynyt (eli luovuttanut) osakkeita, ne ilmoitetaan arvopapereiden myyntivoittoina. Huomaa että myös myyntitappioiden ilmoittaminen löytyy otsikon Arvopaperien myyntivoitot alta. Maaginen yhteissumma on 1000€, eli jos olet myynyt rahastoja ja osakkeita yhteensä yli 999,99€ arvosta, pitää kaikki luovutukset ilmoittaa.

Koska luovutetun osakkeen lajina voi tässä kohtaa valita 51 - Perusosake (ulkomaalainen) olen täyttänyt kaikki listattujen osakkeitteni kaupat tähän, olivatpa ne sitten ulkomaisia tai kotimaisia. Suomalaisten osakkeiden luovutustiedot vaativat lähinnä vain tarkistamisen, mutta jos sinulla on osakkeita ulkomaalaisten palveluntarjojien tileillä (Degiro, e-Toro yms.) pitää tiedot itse lisätä.

Omat ulkomaiset osakkeeni ovat Degiron tilillä eivätkä tiedot siirry automaattisesti verottajalle. Verotietoja varten noudan raportin valikosta Aktiviteeti -> Raportit -> Vuositiliote 2021 (lataa). Valitettavasti rapsa on pdf muodossa, joten sitä ei voi sellaisenaan jatkokäsitellä esimerkiksi excelissä (Adoben convertterista maksaneet voivat vaihtaa tiedostomuotoa). 

Degiron raportissa on kohta Realisoidut voitot / tappiot ja kaupankäyntipalkkiot arvopapereittain. Jos rivin saldona on 0, on kyse ostosta ja jos saldo on + tai - merkkinen, kyse on myynnistä. Tässä raportissa ei kuitenkaan näy määriä, päivämääriä tai hankintahintoja, joten veroilmoitusta varten pitää tiedot joko ladata Degirosta Tiliote -sivulta (koko vuoden tiedot exceliin) tai mennä copy+paste tekniikalla läpi Transaktiot sivua. Katsotaan ensin tätä tapaa.

Koska verottaja vaatii myös ostopäivät ja summat, valitsen näkymäksi Transaktiot, venytän päivämäärät riittävän suurelle välille ja kirjoitan osakkeen nimestä alun. FIFO perjaatteen mukaisesti, alan täyttämään myyntitietoja vuoden ensimmäisestä myynnistä eteenpäin ja lisään ostot vanhimmasta transaktiosta eteenpäin kunnes määrät täsmäävät.

Jos kauppoja on enemmän kuin muutama, kannattaa ladata koko lista csv:nä ja avata se excelissä tai numbersissa jatkokäsittelyä varten. Valitsen siis Tiliote -sivulla koko historian aikojen alusta 31.12.2021 asti ja laataan csv:n. Avaan tiedoston numbersissa (koska olen MacBook käyttäjä). Muutan pisteet pilkuiksi, jotta voin muokata lukujen näyttömuodon tekstistä numeroiksi (replace all). Luon koko sivusta Pivot taulukon, jossa on rivit: Tuote ja Päiväys ja arvot: Quantity (sum) Value (sum) ja Transaction and/or third (sum)

Nyt minulla on edessäni taulukko, jossa kaikki miinusmerkkiset osakkeiden määrät ovat myyntejä ja plusmerkkiset ostoja. Tästä näitä voi näppärästi täydentää veroilmoitukseen luku kerrallaan.



Ulkomaalta saadut osingot ja niistä maksetut verot täytetään kohdassa Ulkomaantulot avaamalla Erittely ja lisätään tiedot aikaisemmin ladatulta Degiron vuosiraportilta. Koska saan osinkotuloja kaikista niistä pörsseistä, joissa käyn Degiron kanssa kauppaa, voin lisätä ko. pörssin avausmaksun (2,5€) maksetun osingon kohdalle kertaalleen per pörssi. Pörssien avausmaksut voisin ilmoittaa myös sivulla 4 (Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset).

Degiron sivulla voi täyttää ilmoituksen lähdeveroa varten, jonka jälkeen kansainvälisen sopimuksen mukainen lähdevero peritään automaattisesti. Verottajan sivulta löytyy maakohtaisten lähdeverojen määrät. Kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi sinun pitää ilmoittaa perityn veron määrä, jonka jälkeen hyvitysmenetelmässä Suomi verottaa ulkomaisen pääomatulon meidän pääomatuloveroprosenttimme mukaan (30/34%), mutta vähentää eli hyvittää sen veron, jonka olet jo maksanut toisessa valtiossa. Jos veroa on peritty alunperin yli sovitun prosentin (tyypillisesti 15%) pitää takaisinmaksua hakea verottaneesta maasta.

Kaikkien luovutusten osalta muista hankintameno-olettama, jota voit käyttää todellisten hankintamenojen sijaan. Hankintameno-olettama on 40% myyntihinnasta, kun olet omistanut sijoituksesi yli 10v tai 20% jos olet omistanut sen alle 10v. Tämä tarkoittaa, että sijoituksen arvon noustua yli 150% tai 400% (2,5 tai 5 kertaiseksi) kannattaa käyttää hankintameno-olettamaa.

Vähennykset:

Seuraava kohta, johon täytyy lisätä tietoja on tulonhankkimismenot. Tulonhankkimisvähennystä lasketaan sinulle automaattisesti 750€ (jos olet saanut palkkatuloja yli 750€ verovuoden aikana). Jos tulonhankkimismenosi ylittävät 750€ pitää ne itse merkitä veroilmoitukseen.

Palkkatulojen hankkimismenoihin kannattaa laittaa kaikki ammattiin liittyvät käydyt kurssit ja ostetut kirjat (koulutusmenot). Mahdolliset työvaatteet ja työvälineet. Etätyöläinen ilmoittaa tässä myös internetkulut, jos työskentelet kotoa eikä työnantaja maksa nettiliittymääsi (muut kulut) ja vuoden aikana työkäyttöön ostetut atk -laitteet. Työhuonevähennystäkään ei pidä unohtaa. Jos olet koronavuonna maksanut itse lähityössä tarvitsemasi maskit, voit lisätä niiden kulut palkkatulojen hankkimismenoina.

Pääomatulojen hankkimisen vähennyksiä ei merkitä vielä tässä kohtaa!

Velkojen korkotiedot tulevat pankista automaattisesti, mutta kannattaa tarkistaa, että velan käyttötarkoitus on rekisteröitynyt oikein. Itselläni on velkaa sijoitusasuntoja varten, eli tulonhankkimisvelkaa, mutta uusi laina tuppaa näkymään veroilmoituksessa aina asuntovelkana tai muuna velkana, ennenkuin käyn sen korjaamassa.


Nyt on hyvä muistaa välillä tallettaa tehdyt muutokset. (Sivun alalaita -> Tallenna keskeneräisenä).

Koska veroilmoituksen täyttämistä voi jatkaa palautuspäivään asti, ei ole mitään kiirettä saada kaikkia tietoja täydennettyä kerralla vaan tässä välissä voi rauhassa lähteä ulos lenkille ja jatkaa vaikka huomenna.

Linkki seuraavaan osaan, Veroilmoitus 2021 For Dummies, osa 3/4


Ei kommentteja: