torstai 30. huhtikuuta 2020

Veroilmoitus For Dummies (2020)

Olen aivan haka kokoamaan IKEAn huonekaluja. Yksityiskohtaisten ohjeiden seuraaminen ei ole ollut minulle ikinä ongelma ja hahmotan hyvin niiden viittaukset. Sama koskee vaikkapa monimutkaisia legopakkauksia. Minulla ei myöskään ollut aikaisemmin mitään ongelmia veroilmoituksen täyttämisen kanssa. Paperinen lomake eteni selkeästi kohta kohdalta ja jokaiselle numeroidulle ruudulle löytyi selitys ohjeista.

Luonnollisesti on mukavaa, että veroilmoituksen saa nyt täydentää netissä. Ja suurelle yleisölle on varmasti myös positiivista nettilomakkeen vapaamuotoinen ilme. Minulle se on kuitenkin kauhistus, sillä haluan ohjeeni selkeinä ja yksiselitteisinä.

Tämä kirjoitus on siis sinulle, joka omaat samanlaiset putkiaivot kuin minä, sekä itseäni varten ensivuodeksi, kun taas pähkään samojen asioiden äärellä. Ja myös sinulle, joka olet vasta aloittelija sijoitustoiminnassa ja mietit viitsisitkö edes merkitä pieniä tulojasi veroilmoitukseen. Kannattaa viitsiä. Vaikka verojen määrä pienenisi vain parilla kympillä ainakin opit periaatteet ennenkuin sijoitustoimintasi on niin suurta, että verosuunnittelua on pakko tehdä ja ilmoituksen täyttö monimutkaistuu entisestään.

Jos kuitenkin etsit tarkempaa tietoa esimerkiksi siitä, mitä vähennyksiä voit tehdä tai miten verottaja kohtelee tiettyjä tulonlähteitä, kannattaa lukea vaikkapa sijoitustiedon artikkeli.


Suurin osa veroilmoituksen tiedoista täydentyy automattisesti. Täydennettäviksi tiedoiksi minulla jää pääomatuloista tehtävät vähennykset sekä ulkomainen pääomatulo (osakkeiden myynnit, osingot, korot...). Parasta OmaVero palvelussa on, että esitäytettyä veroilmoitusta pääsee täydentämään niin monta kertaa ja usein kuin haluaa aina määräpäivään saakka. Keskeneräisen ilmoituksen tiedot säilyvät 2 vkoa. Teen tallennuksen aina kun olen syöttänyt uuden tiedon.

1. Ensimmäinen sivu: Taustatiedot/Perustiedot. 

Asiakastietosivu on yksinkertainen ja vaatii ainoastaan tarkistuksen. Huomioi, että näissä tiedoissa tulee olla huollettavien lasten lukumäärä sekä invaliditeettivähennys, jos sinulla on jokin vamma tai krooninen sairaus. Älä oleta että lääkärisi on kertonut, jos olet oikeutettu invalidivähennykseen. Jos invaliditeettivähennys ei ole sinulle tuttu, mutta kärsit pitkäaikaissairaudesta tai ruumiinvammasta, kannattaa lukea THL:n ohje. Vähennyksen voi hakea myös usealta vuodelta jälkikäteen, mutta tarvitset B-todistuksen lääkäriltä.
 
Varallisuusosio vaatii jo tarkempaa paneutumista. Tähän tulee automaattisesti verottajan tiedoissa oleva varallisuus, eli itse pitää ilmoittaa mm. ulkomailla oleva omaisuus.
Käytännössä kaikki sellainen veronalainen omaisuus, jota tiedoista ei valmiina löydy, merkitään kohtaan Lisäykset ja muutokset varallisuuteen. Koska verottajaa ei kiinnosta tässä kohtaa yksittäisten osakkeiden määrä, lisään kaikki puuttuvat osakkeeni yhtenä listana ja laitan määrä kohtaan niiden yhteenlasketun lukumäärän. Lisään kaiken esitiedoista puuttuvan rahoitusomaisuuteni lajeittain samaan tapaan.
Voin koska tahansa palata listoihin ja muuttaa tai lisätä antamiani tietoja.

2. Toinen sivu - Esitäytetyt tulot ja vähennykset. 

Palkkatiedot menevät suoraan verottajalle, mutta jos jotain puuttuu, olisi tämä oikea paikka lisätä ne. Seuraavat kohdat ovat osinkotulot, korkotulot ja ylijäämät osuuskunnista. Kaikki nämä koskevat suomalaisia yrityksiä joten ainakin itselläni tiedot on täytetty automaattisesti.

Jos olet vuoden aikana myynyt (eli luovuttanut) osakkeita, ne ilmoitetaan arvopapereiden myyntivoittoina. Huomaa että myös myyntitappioiden ilmoittaminen löytyy otsikon Arvopaperien myyntivoitot alta. Alle 1000€ arvoisten luovutusten myyntivoittoja ei tarvitse ilmoittaa ja alle 1000€ arvoisten luovutusten tappioita ei pysty vähentämään. Kuitenkin jos luovutuksia on yhteensä yli 1000€ arvosta tilanne muuttuu. Oheisessa esimerkissä minulla on muutama satanen myyntivoittoja ja kaksi pientä tappiota ja yllättäen vähennettävää jääkin pari kymppiä, kun muutoin rajojen alle jäävät summat laskee yhteen. Luovutusten ilmoittamisessa on siis järkeä, vaikka muutoin summat tuntuisivatkin liian pieniltä että jaksaisi vaivautua.
 
Siirryn seuraavaksi kohtaan Ulkomaantulot, joka onkin sitten vaativampi tapaus. Minulla on
osinkotuloja osakkeista, jotka ovat DEGIRON tilillä ja vaikka olenkin erittäin tyytyväinen asiakas, DEGIRON raportointityökaluissa on toivomisen varaan. Itse otan vuosiraportin sieltä suoraan exceliin, jota muokkaamalla saan esiin osakekohtaiset osinkotulot sekä ulkomaille maksetut verot. Klikkaamalla Ulkomaantulojen alta "Avaa Erittely" avautuu lomake, jolla voi ilmoittaa kaikki ulkomaiset erilaiset pääomatulon lajit sekä niistä ulkomaille maksetut verot.

3. Kolmas sivu- Muut tulot.  

Täältä löytyy kohta mm. vuokratuloille ja korkotuloille (Muut pääomatulot).

Jos keräisin tuloja blogini kautta, ne merkitsisin kohtaan
Muut ansiotulot olettaen että blogin pitäminen ei olisi päätulonlähteeni. Blogin tulot olisi tärkeää ilmoitta, sillä tällaisessa tapauksessa minulla todennäköisesti olisi myös vähennyksiä tehtävänä (esimerkiksi alustan maksuja jne.)

4. Neljäs sivu - Muut vähennykset.  

Yleisimmät vähennykset ja Muut vähennykset -kohdat ovat selkeät. Niihin täydennetään puuttuvilta osin tiedot jotka ovat jääneet verottajalta saamatta. Huomioi erityisesti Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen tai ps-sopimusten maksut, sekä Elatusvelvollisuusvähennys, jotka eivät jostain syystä siirry suoraan esitäytettyyn veroilmoitukseen, vaikka verottajalla tieto käytössä onkin. 

Päätoimiseen ammattiin, muihin ansiotuloihin ja etuisuuksiin liittyvät tulonhankkimiskulut merkitään Yleisimpien vähennysten kohtaan Tulonhankkimismenot. Yleisimpien vähennysten alta löytyy myös Velan korot, jonne merkitään myös pääomatulojen hankkimiseen kohdistuvan velan korko. Esimerkiksi sijoitusasunnon- tai osakeostojen rahoittamiseksi nostettu laina.

Näin sijoittajan näkökulmasta erityisen tärkeä on kohta
Muut pääomatuloista tehtävät
vähennykset. Klikkaamalla "Kyllä" avautuu vapaamuotoinen tekstikenttä, johon kirjaan mm. 1/2 puhelin- ja nettilaskusta, työhuonevähennyksen, osallistusmismaksut sijoitustilaisuuksiin (ja mahdolliset matkakulut näihin), sijoituskirjallisuuden, mahdolliset atk- ja puhelinhankinnat yms. Tähän kohtaan merkitsen myös esimerkiksi. DEGIRON perimän 2,5€ suuruiset pörssikytkentämaksut. Eli kaikki sellaiset kulut jotka suoraan liittyvät sijoitustoimintaani. Kirjoitan kaikki menoni yhtenä listana ja laitan niiden yhteissumman oikeaan lokeroon. Tätäkin listaa voi myöhemmin palata muokkaamaan ja lisäämään.

Huomaa, että työhuonevähennyksen voit tehdä, sekä palkkatuoista että pääomatuloista. Merkitse vähennys veroilmoituksessa siihen kohtaan (Tulonhankkimismenot tai Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset) kumman tulonlähteen hankkimiseen olet työhuonetta käyttänyt. 

5. Esikatsele ja lähetä

Kun kaikki tiedot on tarkistettu ja lisäykset tehty lähetän veroilmoituksen. Jos sinulla on lapsia, kannattaa käydä heidän kanssaan läpi myös lasten esitäytety veroilmoitukset ja täydentää niitä mahdollisilla tulonhankkimismenoilla yms. vaikka summat olisivat pieniäkin. Näin myös kasvava nuori oppii asemastaan yhteiskunnan jäsenenä sekä samalla ymmärtämään talouttaa paremmin.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Miten tuo työhuonevähennys oikein menee, pystytkö vähän aukaisemaan laajemmin tuota kohtaa keltanokalle?

Holvin Hoitaja kirjoitti...

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/tulonhankkimismenot/ty%C3%B6huonev%C3%A4hennys/

Teen itse työhuonevähennyksen 225€ pääomatuloista, koska "hankin satunnaisia sivutuloja" tekemällä kauppaa arvopapereilla. Vähennysten pitää olla suhteessa saatujen tulojen määrään, enkä pystyisi perustelemaan suurempaa vähennystä. Koska en tee työtä ansiotulojen hankintaa varten kotoa, teen vähennyksen kokonaisuudessaan pääomatuloista. Jos työni olisi sen luonteista, että voisin tehdä sitä kotoa käsin, voisin tehdä työhuonevähennyksen myös ansiotuloista.

Anonyymi kirjoitti...

Se tonnin raja ei koske voiton (tai tappion) määrää, vaan sitä myyntihintaa! Eli jos vaikka myisi 1100 €:lla, josta 200 € olisi voittoa ja 900 € alkuperäistä ostohintaa, 30 %:n pääomavero maksetaan 200 €:sta eli vero 60 €.

Holvin Hoitaja kirjoitti...

Olet aivan oikeassa ja tekstissäni oli tosiaan hiukan epäselvä ilmaisu. Lisäsin sanan ja nyt sitä ei toivottavasti enää voi lukea väärin.

Lassila kirjoitti...

Kiva kun olit huomannut saman! Minustakin tuo oli monimutkainen, joten monet hyötyy ohjeistasi varmasti. Kateellisena kuuntelin kun kaverille kirjanpitäjä oli tehnyt valmiiksi ilmoituksen.

Tuula kirjoitti...

Onpa hyvät ja yksityiskohtaiset ohjeet veroilmoituksen täyttöön. Itse ainakin tarvitsisin välillä veroneuvontaa, sillä aihepiiri ei ole ollenkaan omaa vahvuuttani. Varsinkin nuo kaikki vähennyksiin liittyvät jutut aiheuttavat itselleni päänvaivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Saako Degiron kautta Pikasiirto Trustly talletusta käyttäessä 1€ vähentää myöhemmin verotuksessa? Tämä 1€ siis lähtee talletus maksua (Trustly-Sofort payment fee).