torstai 7. huhtikuuta 2022

Veroilmoitus 2021 For Dummies: osa 3/4

Edellisissä postauksissa täytin ensimmäisen ja toisen sivun tiedot, nyt jatketaan sivulta kolme

Henkilön tulovero -> Tarkista esitäytetty veroilmoitus -> Korjaa (katselu) -> Muokkaa (tee muutoksia)


3. Kolmas sivu -  Muut tulot

Palkat, eläkkeet ja etuudet ja pitkäaikaissäästämissopimuksen perusteella saadut eläkkeet ovat tietoja, joiden pitäisi tulla veroilmoituskelle automaattisesti. Jos jotain tietoja puuttuu, lisää ne tähän. Samoin pääomatuloina maksetut eläkkeet sekä käyttökorvaukset. Itselläni ei ole näihin luokkiin liittyviä tuloja, joten en niitä myöskään kommentoi.

Seuraavana on vuokratulot, joihin liittyvät vuokrat, vastikkeet ja kulut ilmoitetaan per kohde. Jos vuokralainen vaihtuu usein, ei jokaiselle vuokralaiselle ole pakko kirjata omaa taulukkoa vaan vuokralainen kohtaan voi merkitä myös "useita". 

Vuokratulo on vuokralaisen maksaman vuokran osuus. Mahdollinen kiinteä vesimaksu tms. ei ole vuokratuloa ja sitä ei ilmoiteta, jos vuokralainen maksaa sen suoraan taloyhtiölle. Vastikkeena ilmoitetaan hoitovastike, sekä rahoitusvastike JOS se on tuloutettu taloyhtiön taseessa. Jos sinulle on epäselvää, onko pääomavastike tuloutettu vai rahastoitu, löytyy tästä tieto viimeisimmästä varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjasta. (Yhtiökokous päättää vuosittain pääomavastikkeiden rahastoinnista tai tulouttamisesta.) Jälleen, jos vuokralainen maksaa vesimaksun itse taloyhtiölle, sitä ei erikseen vähennetä. Samaan kategoriaan kiinteän vesimaksun kanssa kuuluu myös vaikkapa taloyhtiön tolppapaikan vuokra. Se ei ole sinun tuloasi, joten et tällaisia tuloina merkitse etkä luonnollisesti merkitse niitä myöskään vähennyksinä jos ne eivät sisälly vastikkeeseen.

Muina kuluina merkitään vähennyksiin kaikki sellaiset vuokraustoimintaan liittyvät kulut, jotka on kohdistettavissa tiettyyn vuokrauskohteeseen. (Jos kulu ei ole kohdistettavissa tiettyyn kohteeseen, sen voi vähentää myöhemmin muissa pääomatuloihin tehtävissä vähennyksissä, esimerkiksi vuokranantajaliiton jäsenmaksu.) 

Tässä kohtaa merkitään esimerkiksi matkat vuokrauskohteeseen, avainten teettäminen, asiakirjakulut, sähköiset allekirjoitukset, luottotietojen tarkistaminen, kaluste ja laitehankinnat, sekä remonttikulut ja esimerkiksi joululahjat vuokralaisille (olen kuullut että tällainenkin hyväntekeväisyys on jollain tapana), sekä sähkömaksut vuokralaisten välillä (pimeää kämppää kun on ikävä esitellä). Kaikki nämä kulut lasketaan yhteen ja merkitään yhtenä könttänä. Pidä itselläsi kuitenkin tarkkaa kirjanpitoa kuluista ja kuiteista siltä varalta, että verottaja kysyy sinulta näistä myöhemmin lisätietoja. 

Jos hankit vuokraamaasi asuntoon irtainta omaisuutta jonka hankintahinta ylittää 1 200 euroa, voit vähentää hinnan vuokratulosta 25 %:n vuosittaisina poistoina. Voit tehdä poiston vain, jos irtaimen omaisuuden taloudellinen käyttöaika ylittää 3 vuotta.

Vähennä hankinnat kuitenkin kerralla vuosikuluina, jos hankintahinta on alle 1 200 euroa tai hankinnan taloudellinen käyttöaika on enintään 3 vuotta.

Jotta voit vähentää matkakuluja, pidä ajopäiväkirjaa johon merkitset päivämäärät ja kellonajat, matkamittarin lukemat ja matkat kilometreinä, sekä ajon tarkoitus. Vaihtoehtoisesti ota joukkoliikennelipuista kuvakaappaukset ja kuitit talteen ja lisää niihin tieto kohteesta ja matkan tarkoituksesta.

Vuokratuloista voi vähentää ainoastaan sellaiset kulut, jotka ovat syntyneet kohteen vuokrauksen aikana tai vuokrasopimusten välillä ja niiden pitää olla ko. verovuoden aikana maksettuja kuluja. Ennen ensimmäistä vuokralaista ja viimeisen vuokralaisen jälkeen tehdyt remontit jne. sekä rahastoitu rahoitusvastike vähennetään veroilmoituksen seuraavassa kohdassa (luovutusvoitot) kun kohde myydään (ts. luovutetaan).

Onko vaikea muistaa miten rahastoitu ja tuloutettu vastike eroaa? Tuloutettu vastike on taloyhtiön tuloa, jolloin taloyhtiö maksaa siitä verot. Silloin sinä voit vähentää sen omassa verotuksessasi. Rahastoitu vastike taas lasketaan mukaan osakkeen hankitamenoihin, jolloin voit vähentää sen tulevasta myyntivoitostasi samaan tapaan, kuin vaikka osakerahastoon sijoittamasi pääoma vähennetään myyntivoitosta ennen veroja. Yhdessä taloyhtiössä voidaan käyttää molempia tapoja, sillä yhtiökokous tekee velkakohtaisesti päätöksen vastikkeiden rahastoinnista (edullisempaa taloyhtiölle, sillä se ei maksa veroja) tai tuloutuksesta (edullisempaa sijoittajalle, joka voi vähentää vastikkeen vuokratulosta). Rahoitusvastikehan saa nimensä siitä, että sillä rahoitetaan jotain kertaluontoista menoa (esim. putkiremontti) ja hoitovastikkeella taas maksetaan yhtiön juoksevia kuluja.

Luovutusvoittoihin merkitään paitsi asunto- ja kiinteistöomaisuuden myynti, myös virtuaalivaluuttojen luovutukset sekä muut luovutukset, kuten golf- ja lomaosakkeet. Erityisesti jälkimmäiset on hyvä muistaa lisätä veroilmoitukseen, sillä aikoinaan kovalla rahalla ostetuista osakkeista jää yleensä roimasti tappioita tuleville vuosille vähennettäväksi. 

Muut tulot sisältää kohdat, joihin itsensä työllistäjät ja apurahan saajat merkitsevät tulonsa. Kohtaan muut ansiotulot merkitään satunnaiset palkkiot, mitä on voinut kertyä vaikkapa e-sporttaus turnausten voitoista tai muista vastaavista, koska luonnollisesti haluat myös vähentää turnausvoiton saavuttamisen varmistamiseksi hankkimasi tehokkaan tietokoneen ja muut varusteet. 

Tänne merkitsisin myös blogini pitämisestä saamani korvaukset (jos sellaisia olisi) ja vähentäisin sitten esimerkiksi alustamaksun. Tällä hetkellä minulla on kokeilussa Google Adsense, mutta tunnustan että kävijämäärät ovat niin alhaiset, etten pääse edes ensimmäiselle askelmalle. Mainokset kuitenkin ärsyttävät koko rahan edestä ja saattaa olla, että olen ohjelmasta poistunut kun luet tätä kirjoitusta, eikä minulla ole aikeita panostaa kaupallisiin palveluihin blogini boostaamisessa muutenkaan.


Nyt on hyvä muistaa välillä tallettaa tehdyt muutokset. (Sivun alalaita -> Tallenna keskeneräisenä).

Koska veroilmoituksen täyttämistä voi jatkaa palautuspäivään asti, ei ole mitään kiirettä saada kaikkia tietoja täydennettyä kerralla vaan tässä välissä voi lämmittää saunan ja jatkaa täyttämistä huomenna.

Linkki seuraavaan osaan, Veroilmoitus 2021 For Dummies, osa 4/4

Ei kommentteja: