torstai 7. huhtikuuta 2022

Veroilmoitus 2021 For Dummies: osa 4/4

Edellisissä postauksissa täytin ensimmäisentoisen ja kolmannen sivun tiedot. Nyt jatketaan sivulta neljä.

Henkilön tulovero -> Tarkista esitäytetty veroilmoitus -> Korjaa (katselu) -> Muokkaa (tee muutoksia)


4. Neljäs sivu - Muut vähennykset.  


Tässä osiossa on paljon muutoksia edelliseen vuoteen (2020) verrattuna.

Yleisimmät vähennykset kattaa työmatkakulut ja kotitalousvähennykset

(Työ)matkakulut lasketaan halvimman joukkoliikennevälineen mukaan (esim. HSL kuukausilippu). Nyt koronavuoden erikoisuutena on maskikulujen vähentäminen, jos et ole etätyöläinen. Vähennys on 2€ per työpäivä 11k ajan (1kk kesälomaa), edellyttäen, että työnantajasi ei tarjoa maskeja. 
Jos yhteenlasketut työmatkakulusi (+ maskit) ylittävät 750€ kk ne kannattaa ilmoittaa vähennyksinä. Esimerkiksi AB vyöhykkeellä matkustavan vähennys olisi vuodelta 2021 seuraavanlainen: (21pv x 2€ + 52,30€) x11kk = 1037,30€

Jos et pysty käyttämään julkista liikennettä (sitä ei ole tai työvuorosi alkaa/loppuu aikataulujen ulkopuolella) katso tarkemmat ohjeet verottajan sivulta oman auton käytöstä tehtävistä vähennyksistä. Todennäköisesti lisään aiheesta tähän postaukseen myöhemmin, kun saan puolisonkin veroilmoituksen valmiiksi.

Kotitalousvähennykset on asia, johon joudun perehtymään syvemmin seuraavassa verotuksessa, joten todennäköisesti saatte nauttia ensivuonna Veroilmoitus 2022 For Dummies -sarjasta, kun upottaudun siihen suohon.
  

Muut vähennykset sisältää koko joukon erilaisia vähennyksiä. Veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen voi olla oikeus omien tai perheenjäsenen sairauskulujen tai esimerkiksi työttömyyden perusteella. Joissain tapauksissa sen määrään vaikuttaa koko talouden tulot ja varallisuus. Tähän ei voi antaa mitään yleispätevää ohjetta, mutta mieti tilannettasi ja pohdi, onko sinulla jokin erityinen syy, jonka perusteella olisit oikeutettu vähennykseen. 

Työasuntovähennys tulee kyseeseen silloin, jos olet työn takia joutunut vuokraamaan asunnon kaukana vakituisesta asunnosta.

Arvopaperien hoitomenoihin voi merkitä esimerkiksi pankin säilytyksessä olevien osakekirjojen kustannukset, joista ainakin minulla menee säilytyspalkkio silloin kun ne eivät ole velan panttina. Hoitomenoissa on 50€ omavastuuosuus, jonka verottaja automaattisesti vähentää. Ilmoita siis kaikki hoitomenot täysimääräisinä.

Näin sijoittajan näkökulmasta erityisen tärkeä on kohta Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset. Klikkaamalla "Kyllä" avautuu vapaamuotoinen tekstikenttä, johon kirjaan mm. osakesijoittajien- tai vuokranantajien liittojen jäsenyydet, osallistusmismaksut sijoitustilaisuuksiin (ja mahdolliset matkakulut näihin), sijoituskirjallisuuden. Atk- ja puhelinhankinnoista, printteriparpereista, musteista, dymotarroista yms. sekä puhelin- ja nettilaskusta vähennän 1/2 maksamastani, koska näitä kaikkia käytän myös sijoitustoiminnassani. Työhuonevähennyksen teen satunnaisten sijoitustulojen hankkimisen mukaisesti. Eli vähennän kaikki sellaiset kulut jotka suoraan liittyvät sijoitustoimintaani ja joita en ole jo aikaisemmin vähentänyt esimerkiksi vuokratuloista. Kirjoitan kaikki menoni yhtenä listana ja laitan niiden yhteissumman oikeaan lokeroon. Tätäkin listaa voi myöhemmin palata muokkaamaan ja lisäämään.

Huomaa, että työhuonevähennyksen voit tehdä sekä palkka- että pääomatuloista. Kannattaa myös muistaa, että jos aviopuolisot käyttävät samaa asuntoa tulojensa hankkimiseen, kumpikin aviopuoliso voi tehdä työhuonevähennyksen. 

Jostain syystä Elatusvelvollisuus vähennys pitää myös lisätä veroilmoitukseen joka vuosi uudelleen, jos maksaa elatusmaksua alaikäisestä lapsestaan. Vähentää saa 1/8 maksetusta elatusavun määrästä, maksimi 80€.

Jos näyttää siltä, että vähennyksiä osuu verovuodelle enemmän kuin mitä pääomatulosi ovat, voit hakea alijäämähyvityksen lapsikorotusta.

Tältä sivulta lyöyyy vielä paljon lisää mahdollisia vähennyksiä, joita en kaikkia käy nyt tässä läpi. Alareunan "näytä lisää" alta kuitenkin muutama sellainen, mitä ei pidä ohittaa.

Takaisinperintävähennys on tärkeä, jos sinulta on (2021) peritty takaisin liikaa maksettua opintolainaa tai muuta etuutta, josta olet maksanut veroja jo edellisessä (2020) verotuksessa. 

Lahjoitusvähennys. Aina puhutaan siitä, kuinka Amerikassa saa vähentää hyväntekeväisyyteen lahjoitetut rahat verotuksessa, mutta niin saa Suomessakin, jos lahjoitus on tehty tieteen tai taiteen edistämiseksi. Edellytyksenä on, että lahjoitus on vähintään 850€ ja se on osoitettu julkista rahoitusta saavalle yliopistolle tai korkeakoululle tai näiden yhteydessä oleva yliopistorahastolle.

Pääomatuloista vähennettävät tappiot, joita ovat esimerkiksi säästöhenkivakuutuksen tappiot mutta myös mm. vertaislaina-alustoista aiheutuneet tappiot, kun velka on jätetty maksamatta ja velallinen todettu varattomaksi (Terkkuja vaan Groundfundingille).


Jäiköhän jotain vielä huomaamatta? Ei hätää, sillä ilmoituksen voi tallentaa keskeneräisenä ja palailla täydentämään kaikilta osin aina viimeiseen palautuspäivään saakka. Kun siirtyy seuraavalle sivulle esikatselemaan tuotostaan ja tarkastamaan tietoja, tulee samalla helposti mieleen vielä asioita, joita voisi ilmoitukseen lisätä. Keskeneräinen veroilmoitus säilyy palvelussa 2 vkon ajan viimeisestä talletuksesta.

Täyttämisen iloa :)


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos taas kerran tästäkin!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tiedätkö voiko työtön käyttää näitä samoja vähennyksiä pääomatuloista joita käytit? Puhelimen osamaksu, tietokone, kännykän nettiliittymä jne. Vai onko väliä tälle vuodelle kun tappiota on vain vuodelta 2022 kuten monilla.

Tiedätkö saako Degiron kaikista maksuista (myös connectivity fee) yhteenvedon jostain? Vai näkyykö connectivity feet eri pörsseihin vuoden yhteenvedossa jo valmiiksi palkkioiden alla?