lauantai 25. maaliskuuta 2023

Veroilmoitus 2022 For Dummies 0/4

 Ja näin se vuosi taas vierähti ja jälleen painitaan samojen asioiden äärellä. Kulunut vuosi ei tuonut paljoa uutta asiaa bloginpitäjän sijoitusten kannalta, lähinnä lisäostoja jo olemassa oleviin kohteisiin. 

Mutta merkittävä muutos oli koko asunnon remontti, josta aiheutuu itselleni ihan uusi aluevaltaus. Nimittän kotitalousvähennyksen hyödyntäminen verotuksessa.

Aloitetaan kuitenkin perusteista, eli veroilmoituksen perustiedoista:

Kirjaudu siis OmaVeroon ja valitse etusivulta Omat veroasiat. Jotta tietojen hakeminen olisi edes hiukan hankalaa, on korjattava veroilmoitus piilotettu sivun keskivaiheille kohtaan Verovuosi 2022 -> Tulojen ja vähennysten ilmoittaminen tai vaihtoehtoisesti Veroilmoitukset ja verotustiedot. Molemmat otsikot johtavat lopulta samaan paikkaan. (Kun esitäytetty veroilmoitus on saatavilla, muuttuu valikko niin että tässä voi valita suoraan Esitäytetty veroilmoitus 2022 -> Tarkista täytetty esitäytetty veroilmoitus)


1. Ensimmäinen sivu: Taustatiedot/Perustiedot.


Kuten vuoden 2021 ilmoituksessa, asiakastietosivu on yksinkertainen ja vaatii ainoastaan tarkistuksen. Huomioi, että näissä tiedoissa tulee olla huollettavien lasten lukumäärä joka ei jostain syystä tule aina automaattisesti.

Myös tilinumeron ilmoittaminen on hyvin tärkeää, koska jos satut saamaan palautuksia ne menevät random postipankkiin josta summan maksaminen maksaa extraa. Huolehdi siksi, että verottajalla on tilinumerosi, jolloin saat palautukset suoraan omalle tilillesi.

Sivulla kaksi "Esitäytetyt tulot ja vähennykset" on iso muutos edelliseen vuoteen. Esimerkiksi minulla tämä sivu on täysin tyhjä! Suomen kansalaisena ja tulorekisteriasiakkaana verottajalla on toki minusta vaikka mitä tietoja, etenkin kun suomalaiset yritykset on niitä pakotetuttuja verottajalle lähettämään. Siksi tämä sivu aiheuttaa suurta hämmennystä:


OmaVeron etusivulla kerrotaan, että "Esitäytetty veroilmoitus avautuu tarkistettavaksi maalis-huhtikuussa". Tätä kirjoittaessa päivämäärä on 25.3.2022, joten tietojen puute saattaa johtua puhtaasti tästä. Olisi kyllä asiallista, jos infoboksissa "Tietoja ei ole" sijaan vaikkapa "Tietoja ei ole vielä julkaistu". Ja lisäksi olisi mukava tietää, koska on veroilmoituksen korjausten viimeinen jättöpäivä.

Jään siis odottamaan maanantaita ja verottajan chatin aukeamista, sekä mahdollisesti joskus seuraavan kuukauden sisällä koittavaa päivää, että verotustietoni vuodelle 2022 on päivitetty.

Ei kommentteja: