sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Aloittajan opas rahastosijoittamiseen

Eräs työkaverini kysyi voisinko neuvoa häntä, miten pääsee alkuun sijoittamisessa ja minä lupasin auttaa. Kollegalla ei ole tavoitetta, eikä hänellä ole mitään aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta. En myöskään usko, että häntä varsinaisesti kiinnostaa sijoittaminen harrastuksena.

On useita esimerkkejä siitä, kuinka apinakin valitsee paremman osinkosalkun, kuin ammattilainen koska apina ei valitse osakkeita tunteilla eikä historian perusteella, eikä se välitä usein täysin ristiriitaisesta uutisoinnistakaan. Koska minä en missään tapauksessa ole ammattilainen, vaan lähempänä apinaa, uskallan antaa ystävälle muutaman neuvon.

Ensinnäkin kehottaisin häntä miettimään miten hän haluaa sijoittaa. Oletan että vastaus on "en tiedä", joten neuvon häntä sijoittamaan rahastoihin. Tunnettu fakta on, että rahastosijoittamisessa kulurakenteella on suuri merkitys, joten rahaston hoitokulujen tulee olla alle 0,5%. Omissa parhaiten tuottaneissa rahastoissa hoitokulut ovat kuitenkin 0,6% enkä todellakaan ole näistä luopumassa. Ehkä tärkeintä onkin välttää niitä todella kalliita rahastoja, joita pankkien neuvojat häikäilemättä myyvät ymmärtämättömille asiakkaillen.

Tässä kohtaa moni ohjaa kohti Nordnetin täysin kuluttomia rahastoja. Oman kokemukseni perusteella niiden kulut on kuitenkin piilotettu, eikä tuotto vastaa muita samankaltaisia rahastoja. Jos esimerkiksi teen oston Seligsonin rahastooni tänään ennen pörssin sulkeutumista, se kirjautuu tämän päivän päätöskurssin mukaan. (Rahastokohtaiset säännöt arvon kirjautumisesta löytyvät eri rahastojen tiedoista). Jos teen oston Nordnetin Superrahastooni tänään ennen pörssin sulkeutumista, se kirjautuu suunnilleen viikon sisällä random päivänä ja lähes poikkeuksetta sellaisella kurssilla, joka on minulle epäedullisempi, kuin sen päivän kurssi jolloin merkinnän tein*. (*Kiitos kommentoijille, kurssi tosiaan menee merkintäpäivän mukaan, kirjaamispäivä vaihtelee) Nordnetin kuluttomat rahastot ovat sisäänheittotuote, jolla kuluttaja saadaan sidottua asiakkaasti ja käyttämään Nordnetin muita palveluita, jotka ovat usein kilpailijoita kalliimpia.

Kaiken A ja O on kuitenkin, että sijoittamisesta tulee uusi rutiini. Sellainen, jota ei tarvitse lainkaan miettiä. Ensimmäiset rahastot pitäisi hankkia niin, että niihin voi sijoittaa automaattiveloituksella suoraan palkan päältä niin, ettei tule mieleen jättää tämän kuun sijoitusta tekemättä. Siksi en ehdota ensimäiseksi tilin luomista työkaluun, joka vaatii aktiivisen rahaston oston, kuten usein esim. ETF:iä ostaessa. Tosin Nordnetin kautta voi kuukausisäästää myös ETF -tuotteisiin. Tätä en ole itse kokeillut joten en voi kommentoida toimiiko kaupankäynti yhtä nihkeästi kuin Superrahastojen kohdalla.

Aikataulun suhteen neuvon aloittamaan välittömästi. Sillä, ollaanko juuri nousukauden huipulla ei ole mitään merkitystä, jos on tarkoitus sijoittaa vaikkapa 30€ kuukaudessa seuraavat 20 vuotta. Tässä ajassa nähdään useampi nousu ja lasku. Kun hinnat on korkealla, samalla 30€ summalla saa vähemmän kalliita osuuksia, kun taas kuopassa rahalla saa useita halpoja osuuksia. Ajan myötä erot tasoittuvat ja jatkuvat osingot nostavat sijoituksen arvoa. Kukaan ei tiedä, koska seuraava lasku tai nousu todella tulee.

Sen lisäksi, että työkaveri säästää itselleen, ehdotan että hän avaa tilin myös lapselleen ja laittaa sinne vaikkapa kympin kuussa. Automaatilla. Tämä voi olla ratkaiseva teko lapsen elämässä myöhemmin.

Ajallisen hajauttamisen lisäksi maantieteellinen ja toimialallinen hajauttaminen on tärkeää. Siksi en missään tapauksessa ehdota työkaverille, että hän laittaisi kaikki säästöntä pelkästään esim Suomi -rahastoon. Jos valitsee vain yhden rahaston, sen pitäisi kattaa erilaisia markkinoita. Siksi suosittelen, että kuukausittaisen sijoituksen jakaisi vähintään kahteen tai jopa kolmeen rahastoon, tai ainakin isommalle markkina-alueelle. Esimerkiksi Seligsonin rahastoistani Pharma nousee yleensä kun Top Brandsillä menee huonommin ja toisinpäin.

Kehoittaisin katsomaan pelkästään rahastojen kasvuosuuksia, joissa saadut osinkotulot sijoitetaan takaisin rahastoon, eikä tarvitse miettiä osinkojen veroja ja uudelleen sijoittamisia. Sijoitusaikataulun pitäisi olla todella pitkä. Useissa rahastoissa tulee ylimääräisiä kuluja, jos osuuksia lunastaa pian sijoituksen jälkeen.

Jos mietit, meneekö sijoittamasi varat hukkaan osakerahastoissa kehotan sinua miettimään asiaa tältä kannalta: Jos et laita esimerkiksi tuota 30€ kuukaudessa sijoituksiin, se menee joka tapauksessa hukkaan. Se kuluu sinulta huomaamattasi ja todennäköisesti johonkin vähemmän välttämättömään kohteeseen. Sijoitettuna se voi kuitenkin tuoda pitkällä aikavälillä huomattavankin tuoton. Huonoimmat rahastosijoitukseni ovat kasvaneet alle prosentin, suurin osa useita kymmeniä prosentteja, parhaat yli sata.

Yksinkertaistettuna neuvoni on siis tämä:

1. Valitse varainhoitoyhtiö, muu kuin perinteinen pankki. Jos silti tuntuu helpommalta valita oma tilipankki, ei tämäkään ole huono vaihtoehto, tärkeintä että aloitat jostain. Valitse suomessa toimiva palveluntarjoaja, jotta saat sijoituksesi suoraan verottajan rekisteriin ilman omaa aktiivisuutta. Itse voin suositella Seligsonia, josta löytyy parhaiten tuottavimmat rahastoni. Mutta huomioi, että kokemukseni rajoittuu vain 5 palveluntarjoajaan ja 10 rahastoon, joten joku muu voi olla vähintään yhtä hyvä.

2. Valitse rahasto, johon haluat sijoittaa. Voit katsoa pitkän ajan kehitystä ja verrata lyhyen ajan kehitystä muihin vastaaviin rahastoihin. Älä kuitenkaan välitä liikaa alle vuoden numeroista, koska sinä olet tekemässä sijoitusta vuosikausiksi. Valitse siis rahasto joka on tehnyt voittoa pitkällä aikavälillä. Muista tarkistaan rahaston hoitokulut. Muista hajautus.

3. Aloita heti. Luo asiakastunnuksesi ja tee verkkopankkiisi automaattinen tilisiirto. Sinulle itsellesi ja lapsellesi. Pyydä sukulaisia lahjoittamaan satunnaiset synttäri- ja joululahjarahat lapsesi sijoitusrahastoihin.

4. Unohda koko juttu, kunnes sijoittaminen alkaa kiinnostaa. Älä missään tapauksessa lopeta sijoittamista, jos markkinat romahtavat. Älä nosta sijoituksiasi kulutusta varten vaan ainoastaan siinä tapauksessa, jos haluat siirtää varojasi johonkin tuottavampaan kohteeseen. Tutki lapsesi sijoitusten kasvamista lapsesi kanssa yhdessä säännöllisin välein.


Vielä muutama sana palveluntarjoajista, joista minulla on kokemusta:

Nordnet on todella suosittu paikka aloittaa, koska tunnusten luominen on helppoa ja sijoittaminen Nordnetin kautta on yksinkertaista. Heidän nettisivunsa jättävät toivomisen varaa, mutta tunnuksilla pääsee myös Shareville -yhteisöpalveluun. Nordnettiin tilin avaaminen on täysin ilmaista ja voit käydä tutustumassa palveluun ilman mitään riskiä. Suosittelen joka tapauksessa tutustumaan Sharevilleen. Nordnetin markkinointi on agressiivista ja lähes jokaisella bloggaajalla on sinne affiliate linkki, jonka kautta suosittelija saa kertapalkkion. Tässä on minun affiliate linkkini jota toivon että käytät, jos päätät rekisteröityä palveluun kirjoitukseni perusteella. Se ei maksa sinulle mitään.

Seligson & Co on perinteisempi pitkään markkinoilla ollut suomalainen varainhoitoyhtiö. Heidän sivunsa ovat tylsemmät ja raportit sisältävät vähemmän glitteriä. Kuukausisäätäminen onnistuu verkkopankista siirtämällä raha suoraan tietyn rahaston tilille omalla asiakasviitteellä. Olen ollut vuosien ajan erittäin tyytyväinen Seligsonin palveluun ja osakerahastojeni tuottoon. Salkustani löytyy heidän passiivisia osakerahastojaan, mutta olen harkinnut sijoittamista myös aktiivisiin rahastoihin. Seligson ei markkinoi agressiivisesti, joten he eivät jaa affiliate -linkkejä. En siis saa palkkiota tästä suosituksestani, vaikka rekisteröityisitkin linkin kautta.

Jos sinulla on tili S-pankissa, olet varmaan huomannut että verkkopankin kautta sinulla on mahdollisuus ostaa pankin tarjoamia rahastoja. Oman kokemukseni mukaan rahastojen tuotto ja kulurakenne ei kuitenkaan pärjää varainhoitoyhtiön tarjoamille vaihtoehdoille ja olen luopunut näistä ja siirtänyt rahani Seligsonin rahastoihin.

Myös muut pankit tarjoavat varainhoitopalveluita, mutta usein tämä edellyttää erilaisia Private Banking -asiakkuuksia, jolloin maksat kuukausimaksua tyhjästä, vaikka sijoitustililläsi ei tapahtuisi mitään. En käy läpi eri pankkien hinnastoja, mutta voit tutustua oman tilipankkisi tarjoamaan vaihtoehtoon. Varoitan kuitenkin, että pankkien omat rahastot harvoin pärjäävät varainhoitoyhtiöiden vaihtoehdoille kulurakenteensa vuoksi.

Muut varainhoitoyhtiöt? Ei ole kokemusta. Kokemuksen puute johtuu pääosin siitä, että suurin osa tuntuu vaativan huomattavan alkusijoituksen ja minulla on tapana lähteä liikkeelle pienellä summalla.


6 kommenttia:

Karpalo kirjoitti...

Nordnetin markkinointi on tehokasta ja ihminen on aika helposti usollinen ensimmäiselle valinnalleen. Minullekin on kertynyt sinne useampia rahastoja ja pari yhtiötä ensimmäisen superrahaston perustamisen jälkeen. Näitä esittämiäsi asioita en ole edes tullut ajatelleeksi. Olen vasta vuoden sijoittanut sinne, niin ei ole mitään huimia mun prosenttini siellä. :)

Nimetön kirjoitti...

Itse säästänyt Nordnetin superrahastoihin nyt kolmisen vuotta. Aina ostot kirjautuneet ostopäivän kursilla, jos oston tehnyt ennen klo. 13.00.

HolvinHoitaja kirjoitti...

Onpa sulla Anonyymi sitten käynyt hyvä tuuri. Mulla nimittäin menee merkintä automaatilla joka kuun viides päivä. Tänä vuonna ostot on kirjautuneet 8.1 6.2 6.3 10.4 7.5 7.6 8.7 9.8 14.10 ja 12.11 (syyskuussa jätin väliin kun raha oli muualla).
Yksikään merkinnöistä ei mennyt merkintäpäivälle, vaikka rahan siirrän Nordnettiin jo viikon etukäteen. Pisimmät viiveet 9 ja 7 päivää. Keskiarvoksikin tulee 3,7 päivää joten tuota ei selitä edes sillä, että joka kuukauden 5 päivä osuisi poikkeuksetta viikonlopulle :)

Unknown kirjoitti...

On minullakin usein mennyt useampikin päivä ennen kuin toimeksianto on kirjautunut salkkuuni, mutta kurssi on aina ollut sen päivän milloin olen tehnyt toimeksiannon.

HolvinHoitaja kirjoitti...

Kiitos Unknown. Korjasin tekstiäni.

Nimetön kirjoitti...

Nordnet markkinoi palveluitaan parempina, no kalliimpia ne ainakin on verrattuna useisiin kilpailijoihin. Osakekauppa Nordnetissä on todella kallista ja silti on hassua, että samaan aikaan sielläkin toitotetaan kuinka kulujen merkitys on todella tärkeä pitkässä juoksussa...
Superrahastot on aika huono niin tuotoiltaan kuin toiminnoiltaan ja en ole itse ollut tyytyväinen näihin "ilmaisiin" rahastoihin, vaan tehnyt huomattavasti parempaa tuottoa aivan toisaalla.