lauantai 1. helmikuuta 2020

P2P tilanteesta markkinoilla

Kirjoitin joulukuussa omista P2P sijoituksistani. Viimeviikkoina on paljastunut paljon ikävyyksiä P2P tiimoilta ja näitä on avattu useammassa blogissa. Erittäin hyvä tiivistelmä löytyy Matkalla Vaurauteen -blogista.

Ensimmäinen kaatuja oli Kuezal jonka toiminnasta on käynnissä poliisitutkinta. Paniikin iskiessä Envestio kaatui, kun sijoittajat ovat nostaneet varansa pois palvelusta ja yrityksen kassa tyhjeni. Myös Envestiota vastaan on nostettu rikosilmoituksia, mutta tätä kirjoittaessa se ei ole vielä varsinaisen tutkinnan alla.

Yksi epäilyttävä on Mintos, joka näyttää myyneen roskalainoja kasvun turvaksi ja vastaavia tietoja kaivetaan myös muiden yritysten taustoista.

Jotkut palveluntarjoajat ovat keskeyttäneet "Buy Back" -toiminnon tarjoamisen, koska rahaa kiskotaan markkinoilta siinä pelossa, että muitakin huijareita Kuezalin lisäksi löytyy. Kaikista palveluista etsitään nyt epäilyttäviä merkkejä ja vaikka varsinaisia huijauksia ei löytyisikään, tuntuu että suurin osa palveluista on vähintäänkin joustanut haaliessaan lainoja palveluihinsa.

Mitä siis seuraavaksi tapahtuu? Itselläni ei ole rahaa kiinni juuri edellämainituissa kohteissa, mutta se on pelkästään sattumaa. Ainoana poikkeuksena Mintos, johon en missään vaiheessa edes harkinnut sijoittavani, koska en pidä heidän agressiivisesta sissimainonnastaan (sama juttu kuin Nordnetin affiliate -ohjelman kanssa).

Minulla on kuitenkin sijoituksia kiinni muutamassa muussa, eli Grupeerissa, PeerBerryssä, RoboCashissa, Monetherassa ja Viventorissa. RoboCashista olen vähentänyt sijoituksiani jo joulukuun alusta lähtien, muissa ne ovat joko ennallaan tai olen niitä lisännyt. Mitä siis meinaan tehdä tässä tilanteessa? Totuus on, että sijoittamani summat ovat hyvin pieniä eikä vaikutus salkkuuni ole merkittävä vaikka menettäisin ne kaikki. Toisaalta myös uskon, että jokainen vertaislainoja tarjoava palvelu ei ole huijausta. Vaikka vertaislainoihin viimeaikoina liittynyt hype onkin luonut todella loistavan pohjan väärinkäytöksille, on pohjalla toimiva liiketoimintamalli. Rehellisten palveluntarjoajien suurinpana riskinä onkin nyt rahan joukkokato markkinoilta. Vaihtoehtoina on yrittää vetää omat sijoituksena ensimmäisten joukossa pois tai olla koskematta niihin ja toivoa että muutkin toimivat näin. Varsinaisesti hyvää vaihtoehtoa ei ole.

Korkeakorkoisia lainoja on ollut tarjolla aina sekä yrityksille, jotka voivat vähentää lainakuluja verotuksessaan että yksityishenkilöille. Tämä on ollut tuottoisa ala. Se, että joku on tajunnut voivansa ottaa voittoja molemmista suunnista - sekä rahoittajalta (me P2P lainoihin sijoittavat) että lainan ottajalta (korkealla korolla lainaa nostavat) ei muuta tilannetta miksikään. Siksi minun on mahdotonta nähdä että jokainen P2P palvelu olisi huijausta. Ehkä tilanteen rauhoituttua ja pölyn laskeuduttua meillä on jäljellä joukko luotettavia palveluja jotka kiinnittävät parempaa huomiota sekä lain yksityiskohtien noudattamiseen että velallisten tarkempaan perkaamiseen. Korkeakorkoisten lainojen tarjoaminen ja ottaminen ei taatusti lopu. Voin olla joko täysin väärässä (ei olisi ensimmäinen kerta) tai sitten oikeassa (tätäkin on tapahtunut). Tulevaisuus näyttää ja kristallipallon puutteessa on annettava vain ajan kulua.


Ei kommentteja: