lauantai 28. maaliskuuta 2020

Sosiaaliturva on luksusta

Sosiaaliturva on luksusta, johon köyhillä mailla ei ole varaa. Sosiaaliturvan varassa eläminen ei ole luksusta, mutta turva luo tason, jolta voi ponnistaa ennenkuin on täysin pohjalla.

Kävin juuri netissä katsomassa esitäytettyä veroilmoitustani (säästän pienen hitusen maailman luonnovaroja kun en tilaa turhaa paperiroskaa kotiini). Olen saamassa palautuksia 87€, mutta vielä on ilmoittamatta hiukan pääomatuloja sekä näistä tehtävät vähennykset. Loppusumma tulee olemaan aika lähellä nollaa, joten "verosuunnittelu" meni viimevuonna nappiin.

Maksan viimevuoden ansio- ja pääomatuloistani erilaisia maksuja ja veroja yhteensä n. 28% tuloistani. Näiden lisäksi maksan veroja käyttämieni palveluiden ja tuotteiden hinnoissa. Kertyneellä summalla saan koulutuksen lapsilleni, terveydenhuollon koko perheelle, kunnallistekniikan, tiet ja muun infrastruktuurin, hallinnon, maanpuolustuksen, palokunnan palvelut jne. Minun on vaikea uskoa, että maksamani verot täysin riittävät minun ja perheeni osuuteen yhteiskunnalta saamiimme palveluihin, vaikka rahallista sosiaaliturvaa emme nautikaan. (Tässä kohtaa en edes mieti, että myös minun palkkani maksetaan verovaroilla.)

Jotta Suomella on varaa kustantaa tämä kaikki minulle ja muille kansalaisille ja sen lisäksi vielä tarjota sosiaaliturvaa yhteiskunnan heikko-osaisille, me tarvitsemme rikkaita ja me tarvitsemme kannattavaa yritystoimintaa. Se tunteeko kiitollisuutta vai kateutta rikkaita kohtaan riippuu ihan katsontakannasta. Jos haluan kadehtia, voin ajatella että verosuunnittelulla rikas on voinut päästä lähelle 0% veronmaksussaan tuloistaan riippumatta. Jos taas haluan olla kiitollinen, voin ajatella että jo pieni prosentti suurista tuloista vastaa helposti minun maksamaani 28% omistani. Kun lisätään tähän kulutuksesta kertyneet verot, päästään rikkaiden kohdalla jo vuodessa summiin joita en tule itse maksamaan koko elinikänäni. Meidän yhteiskuntamme ei pyörisi ilman, että veroparatiiseihin rekisteröityneet yritykset työllistävät suomalaisia ja maksavat näiden palkat tai jos rikkaat eivät rahoittaisi start-uppeja tai käyttäisi myös sellaisia palveluita, joihin minulla ei ole varaa. En erityisesti pidä ajatuksesta, että veroja kierretään, mutta samaan aikaan tiedostan, että sitä tehdään, koska muut maat tarjoavat tähän mahdollisuuden.

Jos meillä yritetään puristaa enemmän veroja rikkailta ja yrityksiltä, löytyy heillä aina keinot kiertää uudistuksia ja lopulta maksamaan joutuvat ne, jotka eivät ole riittävän varakkaita tehokkaaseen verosuunnitteluun. Sinä ja minä, pienet ja keskikokoiset yritykset.

En voi myöskään arvostella sosiaaliturvan "väärinkäyttäjiä". Lakeja ei voi tehdä niin, että ne aina kohtelisivat kaikkia tasapuolisesti. On vain inhimillistä yrittää löytää se porsaanreikä, joka parhaiten palvelee omia tarkoitusperiä. Se että sosiaaliturvaa on saatavilla näkyy meillä yhteiskuntarauhana, terveytenä ja turvallisuutena. Inhimillisen kärsimyksen vähentymisenä. En edes halua tietää, millaista olisi elää maassa jossa sosiaaliturvaa ei pystyisi väärinkäyttämään. Se tarkoittaisi, että sosiaaliturvaa ei olisi olemassa.

Sosiaaliturva on luksusta johon toivon että meillä yhteiskuntana on jatkossakin varaa. Samalla kun pyrin lisäämään omaa vaurauttani, voin kantaa myös painavamman korren yhteiseen kekoon. Tavoitteenani on ansaita pääomatuloja niin paljon, että niistä perittävä vero riittää kattamaan jalanjälkeni.
 

Ei kommentteja: