sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Epävarmuutta strategiasta

Olen huono sijoittaja siinä mielessä, että minun on vaikea kestää epävarmuutta. Teen elämässäni paljon tarkkoja suunnitelmia ja varasuunnitelmia, eikä minua haittaa vaikka suunnitelmat muuttuisivat. Mutta jos tilanne on sellainen että en syystä tai toisesta voi tehdä suunnitelmia, koen tilanteen ahdistavana.

Pohdin tammikuun alun postauksessani Kun pörssi romahtaa suhtautumistani pörssin nousuihin ja laskuihin, eikä ajatusmaailmani ole näiden parin kuukauden aikana muuttunut lainkaan. Arvelin silloin, että pörssiromahdus tulee joka tapauksessa, emme vain tiedä miksi ja koska. Tällä arvauksella oli helppo osua oikeaan, mutta koronaa en tietenkään osannut ennustaa.

Se mikä tekee koronasta omien suunnitelmieni kannalta hankalamman kuin pörssin romahtamisen vaikkapa sodan, brexitin tai rajatun markkina-alueen laman vuoksi, on koronan pitkäaikaisten seurausten ennustaminen. Meillä voi olla meneillään pieni notkahdus, syvä kuilu, nopea droppi ja nousu, vuosien lama... tai erilaisia yhdistelmiä näistä alasta riippuen.

Epätarkka suunnitelmani tällä hetkellä on, että ostan tasaisesti laskevista kursseista. Jopa tämän strategian noudattaminen on hankalaa, koska ostin hiukan osingonmaksajia ensimmäisen pudotuksen jälkeen. Sitten kurssit nousivatkin hiukan ja jäin miettimään olisiko sittenkin pitänyt ostaa enemmän. Hetkeä myöhemmin kurssit jatkoivat syöksyään ja ajattelin, että voin ostaa pian lisää. Ja luonnollisesti kurssit kääntyivätkin nousuun juuri sinä päivänä kun olin ajatellut seuraavat ostokset tehdä. Nyt huomaan pohtivani päivittäin että ostaakko vaiko ei. Olemme kuitenkin vasta osin joulukuun, osin viime vuoden alun lukemissa. Yksi katselemani osake on nyt 3 vuoden aikaisella tasolla, toinen muutaman kuukauden takaisisssa. Onko vielä liian aikaista tehdä ostoksia? Vai olenko jo myöhästynyt laskumarkkinoilta? Mitkä alat jatkavat laskua, mitkä kääntyvät nousuun?

Indeksirahastoon kuukausisäästäminen on huomattavasti stressittömämpää kuin suorat osakehankinnat...

Jos nyt unohdetaan täysin se aspekti, että meillä on käsissämme nopeasti etenevä pandemia ja keskitytään pelkästään taloudelliseen puoleen, olen jopa helpottunut kun pörssit romahtivat. Olen ollut jo pitkään niissä tunnelmissa, että kurssit ovat "liian" korkealla ja on tuntunut pahalta sijoittaa kun takaraivossa on ajatus että maksan liikaa. Ymmärrän toki, että osakekurssit ovat vain numeroita joihin vaikuttaa lähinnä se, mihin hintatasoon sijoittajat uskovat. Silti tilanteen nollaantuminen vuosien nousun jälkeen tuntui vääjäämättömältä. Ja jos en onnistu tekemään ostoksia kuopan pohjalta, ainakin teen niitä pitkin matkaa ylä- ja alamäkeen.

Yksi tärkeä menestyvän sijoittajan merkki on, että hänellä on selkeä suunnitelma josta pidetään tarkasti kiinni, hyppivät kurssit sitten suuntaan tai toiseen. Minun strategiani on nyt häilyvä, koska yritän rakennella sitä kattamaan erilaisia skenaarioita. Lähikaupasta oli loppu tuoreen leivän ja shampoon lisäksi kristallipallot.

Omien pohdintojen älyttömyyden huomaa usein silloin, kun naureskelee muiden aivopieruille. Eräässä keskustelussa aloittaja mietti, miten Helsingin asuntomarkkinoiden käy kun vuoden loppuun mennessä tulee 20 000 perikuntien myyntiin laittamaa kohdetta markkinoille. Tähän lukuun oli päästy laskemalla että 20% yli 65 vuotiaista kaupunkilaisista jättää maallisen majansa. Sellaiset totuudet, kuin että virus iskee pahiten jo laitoshoidossa oleviin vanhuksiin, tai että jokainen vanhus ei asu yksin, puhumattakaan että parhaimmillaankin 6% kuolleisuus on laskettu vain testatuista oireisista, eikä koko väestöstä, ei ollut vaikuttanut päättelyketjuun.

Itse huomasin pohtivani elektronikkajättien kursseja, kun seisoin kaupassa tyhjän jauhelihahyllyn edessä. Sillä johonkinhan hamstraajien on pakko hätävaransa laittaa. Onko kaikilla tosiaan kakkospakastin huoneen nurkassa valmiina? Ja pakastinkapasiteetin nostaminen vie enemmän sähköä. Miten energiayhtiöiden kurssit nousevat, kun ihmiset linnoittuvat kotiinsa? Entä sitten, jos tehtaiden työntekijät sairastuvat ja tuotanto ajetaan alas.... Ja pehmopaperituotanto on kriisissä, kun ensin on nostettu kapasiteettia vastaamaan ostotahtia ja kysyntä romahtaa loppuvuodesta ihmisten käyttäessä varastojaan pois. Näkyykö tämä markkinahäiriö Metsä Groupin kurssissa etupainotteisesti vai kannattaako odottaa koko pörssin liukumäen loppuun ennen osakkeen lisäämistä?

Maailmalla kiertää tälläkin hetkellä useita tappavia tartuntatauteja. Kuka olisi voinut ennustaa että uusi virus saa näin poikkeukselliset mittasuhteet? Vasta aika näyttää, kuinka paljon maailmaa mullisti itse korona ja kuinka paljon päättäjien toimenpiteet tai uutisointi.



1 kommentti:

Helmi / Indeksisijoittajan matkassa kirjoitti...

Hyvää pohdintaa! Paljon erilaisia ajatuksia nämä kovasti heiluvat kurssit kyllä herättävät. Vaikka kaiken kaikkiaan tunnen kyllä laskun olevan lottovoitto tällaiselle aloittelijalle, joka saa nyt kivasti keskikursseja alaspäin. Itse olen yksinkertaisuuden ja varmasti myös stressittömyyden vuoksi pysynyt rahastoissa ja ETF:issä. Helpottaakseni päätöksentekoa tein itselleni juuri Excel-taulukkoon suunnitelman, millaisilla kurssitasoilla teen seuraavat ostot rahastoihin. ETF:ien osalta onkin kovien kaupankäyntikulujen takia enemmän pohdittavaa, että odotteleeko vaan ensi kuun kuukausisäästöä vai mitä. Ja nyt tässä samalla tajusin, ettei suunnitelmani huomioi mahdollisuutta että laskun pohjat on jo nähty... Ei tää suunnittelu ihan simppeliä oo.