sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Pesukoneeni hajosi

Olet varmasti törmännyt julkaisussa jos toisessakin määritelmään, että talous on kunnossa jos rahat riittävät yllättäviin menoihin, kuten pesukoneen hajoamiseen. On vaikea ymmärtää miksi juuri pesukoneesta on tullut jonkinlainen talouden mittari, mutta sellainen se selvästikin on. Jo pikaisella googlaamisella näkee, että tiukkaa taloustilannetta mietittäessä pesukone on pelottavien kuluerien ykkönen ja tiukkana kakkosena tulee auton hajoaminen.

Ihan vähän aikaa sitten törmäsin jopa kirjoitukseen, jossa sossun tukien varassa elävän perheenäidin mielestä hänelle kuukausittain yhteistä varoista maksettu raha oli liian pieni, koska rahat eivät riittäisi jos pesukone hajoaa. Kyllä minuakin harmittaa koneeni hajoaminen, mutta toimi se sentään hiukan yli 4 vuotta päivittäisessä käytössä. Toivottavasti emme ikinä ole tilanteessa, jossa kallis kodinkone voi hajota joka kuukausi.

Minullahan ei ole varsinaista varakassaa tällaisten yllättävien menojen varalle. Tuntuisi väärältä hautoa nollakorkoisella tilillä käteisvaroja samaan aikaan kun yritän maksimoida muiden roposteni tuoton. Kassan puuttuminen ei silti aiheuta kuin tilapäisen notkauksen päivittäiseen talouteeni.

Laitoin uuden koneen tilaukseen ja maksoin sen luottokortilla. Luottokorttilasku tulee erääntymään huhtikuun ensimmäinen päivä, joten minulla on aikaa säästää konetta varten sekä juuri saamastani helmikuun, että maaliskuun lopussa tulevasta palkasta. Kahdesta palkasta yhteensä pitäisi jäädä juuri sen verran ylimääräistä, että se melkein riittää pesukoneen hintaan toimituksineen ja hajonneen koneen poisviemisineen. Puuttuvan rahan saan, kun laitan kuukaudeksi tauolle automaattisesti rahastoihin menevän säästösumman.

Toinen vaihtoehto olisi ostaa osamaksulla tai jättää velkaa luottokortille. Näissä vaihtoehdoissa ei mielestäni ole mitään järkeä. Pienellä puristuksella saan koneeni maksettua ilman korkokuluja eikä se jää rasittamaan talouttani enää tämän kuukauden jälkeen.

Jos kuukausittaisissa tuloissani olisi huomattavaa vaihtelua, voisi olla perusteltua pitää myös hätävarakassaa. Silti mielestäni tavallisen palkansaajan pitää pystyä sopeuttamaan kulutuksensa niin, että normaalina kuukautena tili ei ole tyhjä tai miinuksella. Jos jotain on pakko ostaa osamaksulla, se tarkoittaa että tähän hankintaan ei ole vielä varaa. Pyykkikoneen tapauksessa ymmärrän, ettei lapsiperheessä kukaan ala nyrkkipyykillä pesemään, mutta jos kuukausittaisia menoja on jo kasvatettu vähemmän pakollisten hankintojen osamaksuerillä, voi tilanne olla todella huono. Päivittäistalouteni ei olisi kestänyt pyykkikoneen hajoamista, jos maksaisin osamaksuja jo lomamatkasta, sohvasta, telkkarista, vaateostoksista...

Matkalla pesukonekaupoille -HH

Puhun päivittäistaloudesta. Sijoitusomaisuuttani en laske samaan kassaan. Romahduksen alettua kotiutin jonkinverran voittoja, mutta hyvät osingonmaksajat jätin koskematta. Sijoitustilillä olevat varat odottavat sopivaa ostohetkeä uusille osakehankinnoille, joita aion tehdä pikkuhiljaa. Laskukauden pituudestahan ei ole mitään takeita, mutta tässäkin ajallinen hajautus on mielestäni varmin ratkaisu. Kristallipalloon kun en ole tullut sijoittaneeksi. Joka tapauksessa en missään tapauksessa haluaisi myydä nyt tappiolla osakkeita niin pienen kuluerän takia, kuin mitä pesukone todellisuudessa on. Vaikka sen hinta suhteessa palkkaani onkin huomattava, on myös kulutukseni suhteessa palkkaani, ei sijoitusomaisuuteeni.

1 kommentti:

Tyyne kirjoitti...

Meillä on olemassaan puskurirahasto, jossa pidetään tällä hetkellä muutama tonni rahaa. Sen lisäksi on sitten pienet puskurit joka tilillä laskuja varten ja esimerkiksi kerran vuodessa tapahtuvaa vakuutustenmaksua varten kerään koko vuoden tilille rahaa ja laskun tullessa tili sitten menee lähes nollille.

Meillä on käteistä tilillä makaamaassa kyllä enemmän kuin tarvitsisi, mutta olkoon nyt.

Nämä pienet puskurit on sitä varten, että sieltä lainataan tarpeen mukaan.

Lisäksi kerrytän lomarahaa ja autonkorjausrahaa erillisille tileille, joilta kans voi lainata tilanteen tullessa.

Tämä järjestelmä on luotu sitä varten, että pärjättiin kotona ollessa pienillä tuloilla paremmin. Nyt säännölliset tulot on sen verran paremmat, että niillä pitäisi kyllä pystyä hyvinkin maksamaan äkillisiä menoja - kuten pesukoneen hankinnan tai muun. Eli ehkä olisi aika pohtia omaa systeemiä paremmalla aikaa.

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta.