sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Veroilmoitus 2023, osa 3/5 Muut tulot - Vuokratulot

Yhteenvedon perusteella tekemistäni muistiinpanoista näen, että Muut tulot sivulla minulla on täytettävänä Vuokratulot ja Ulkomaantulot. 

Vuokratulot

Jokainen vuokrakohde käsitellään erikseen, joten kaivan esiin excelini, johon olen kirjannut jokaiselle kuukaudelle saamani vuokran, maksamani yhtiövastikkeen ja maksamani rahoitusvastikkeen sekä tiedon siitä, onko se tuloutettu vai rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa. Lisäksi exelissäni on kohteeseen liittyvät muut kulut, jotka olen jaotellut valmiiksi sen mukaan, onko kulua mahdollista vähentää vuokratuloista.

  1. Vuokratulot ilmoitetaan aina vähentämättöminä. 
  2. Vastikkeissa ilmoitetaan yhtiövastikkeet sekä ne rahoitusvastikkeet, jotka on tuloutettu. Lisäksi taloyhtiölle itse maksamani vesivastike tai parkkipaikan vastike, jos vesi tai parkkipaikka kuuluu vuokraan. 
  3. Muut kulut -osassa ilmoitetaan juuri tähän kohteeseen liittyvät kuitilliset kulut, kuten 
    • vuokrailmoitusten maksut
    • pienet remonttikulut tässä kohteessa
    • pienhankinnat juuri tähän kohteeseen
    • uusien avainten teettämisen, jos olen itse maksajana
    • suoraan vesilaitokselle maksamani vesilasku, jos vesi kuuluu vuokraan. 
    • lisäksi matkakulut tämän kohteen näytöille, taloyhtiön kokouksiin yms. kun niistä on pitänyt tarkkaa kirjanpitoa osoitteineen, ajankohtineen ja lisätietoineen.

Kohteen kuluina en ilmoita esimerkiksi allekirjoituspalveluun ostamiani uusia allekirjoituksia tai muita sellaisia kuluja, joita ei voi kohdentaa yksittäiseen vuokrakohteeseen vaan jotka kuuluvat yleisesti pääomatulojen hankkimiseen aiheuttamiin menoihin, ks. vähennykset.

Päivitettäviin tietoihin liittyy myös tieto vuokralaisesta. Jos vuokralainen vaihtuu kesken vuoden, tulee jokaisen vuokralaisen kohdalla ilmoittaa ajankohdan alku ja loppupäivät.
 
Hämmentävää vuokralaisten tietojen kohdalla esitäytetyissä tiedoissa on se, että ne eivät pidä aina paikkaansa. Jos minulla on ollut vuokralainen A vuonna 2020-2021 ja sitten vuokralainen B vuodesta 2021 eteenpäin ja olen takuuvarmasti ilmoittanut vuokralaisen B tiedot oikein edellisissä veroilmoituksissa, voi vuoden 2023 esitäytetyssä veroilmoituksessa olla silti vain vuokralaisen A tiedot eikä lainkaan vuokralaisen B tietoja. Tietojen uudelleen täyttäminen ja vanhojen tietojen uudelleen poistaminen on ärsyttävää, mutta koska vuokran ja vastikkeen sekä muiden kulujen täyttäminen on kuitenkin tehtävä vuosittain manuaalisesti, tulee tiedot päivitettyä samalla.

Nyt kun KELA on avannut uuden vuokranantajaportaalin vuokrasopimusten tietojen päivittämistä varten, olisi mielenkiintoista tietää, siirtyykö nämä tiedot jouhevammin viranomaisten välillä. Eli jos jossain kohteessa sattuu olemaan vuokralainen, joka on asumistuen saaja, päivittyisivätkö tiedot esitäytettyyn veroilmoitukseen? Aina voi toivoa.

Muista klikata "Tallenna keskeneräisenä" aina kun päivität jotain sivun tietoja.

Seuraavat kohdat sivulla ovat Osinkotulot ja Korkotulot ja teen niihin mahdolliset päivitykset muistiinpanojeni mukaisesti. 


Ei kommentteja: