sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Veroilmoitus 2023, osa 5/5 Muut vähennykset

 Tällä sivulla ilmoitetaan mm. matkakulut, joita puolison veroilmoituksessa on runsaasti. Koska hänellä on epäsäännöllinen työaika, ei joukkoliikenne kulje aina kun pitäisi päästä työvuoroon tai vuorosta kotiin. Normaalistihan matkakulut lasketaan halvimman julkisen liikenteen kustannuksen mukaisesti, eikä ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla korvausraja ylity. Oman auton käytön voi kuitenkin vähentää silloin jos työvuoro alkaa tai loppuu klo 00 ja 05 välillä. Puolison kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että matkakuluina on tuo HSL:n kuukausilipun hinta ja lisäksi 0,3€/km niinä päivinä, kun on näitä hankalia työvuoroja.

Matkakulujen vähentämisessä on muitakin yksityiskohtia, joihin ehdottamasti kannattaa tutustua verottajan sivulla.


Viime vuonna pääsin harjoittelemaan kotitalousvähennyksen täyttämistä, mutta tällä kertaa se jää väliin. Jos tämä on sinua kiinnostava kohta, en usko että moni asia on viimevuodesta muuttunut. Vilkaise siis edellisen vuoden postaustani, jonka mukaisesti ilmoittamani vähennykset menivät meillä läpi.


Itse koen, että yksi osa sijoitusharrastusta on myös hyödyntää vähennykset verotuksessa. Vuokratulojen kohdalla teen tämän per kohde, mutta pääomatulojen hankkimiseen liittyy myös muita kuluja, joita varten veroilmoituksesta löytyy kohta Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset.

Vaikka ei puhuttaisi suurista summista, on tärkeää hahmottaa tulojen hankkimiseen liittyvät kulut ja kun niitä seuraa, miksi niitä ei sitten samalla vähentäsi.

Itselläni on pilvessä kaikenlaisia mahdollisia vähennettäviä kuluja verten yksi kansio, johon voin tallentaa heti kännykkäkuvan kuitista, kopion laskusta tai muun tiedotteen. Kansion nimenä mielikuvitusrikkaasti VERO2024, jolloin sitä ei tarvitse erikseen etsiä.

Klikkailen siis auki talletuskansioni ja veroilmoituksesta vähennysten yhteenvedon.

Minulla on ollut tapana listata tähän riveittäin vähennettävät asiat, sekä se prosentti, jonka osuuden haluan vähentää kokonaiskulusta. Esimerkiksi näin:

  • Puhelinliittymä (156,90€/v) 50% = 78,45€
  • Mustekasetti 32,99€
  • Postimerkit 23,00€
  • Visma Sign allekirjoituspalvelu 11,80€
  • Matkaliput yhtiökokouksiin 4xAB lippu = 12,40€
  • Verkkokoulutus, Veroilmoitus for Dummies = 42€
  • jne.

Ja näiden rivien yhteissumman kirjaan kohtaan Vähennysten määrä koko vuonna.

Olennaista on, että pitää olla jonkinlainen kuitti tai tosite, jos verottaja sattuisi näitä jälkikäteen kyselemään. Mutta vähentää voi käytännössä mitä vaan kuluja, jotka voi liittää tulojen hankkimiseen. Poislukien osakehuoneiston omistuksen rekisteröinnin maamittauslaitokselle, jonka aiheuttamat kulut vähennetään luovutusvoitosta kun osakehuoneisto joskus tulevaisuudessa myydään.


En yleensä saa veroilmoitusta valmiiksi kerralla, vaan täytän sitä useampana päivänä. Näin voin yhtenä päivänä keskittyä vaikkapa vuokratuloihin sekä omassa että puolison veroilmoituksessa. Seuraavana päivänä osingot, kolmantena vähennykset jne. Veroilmoituksen voi tallentaa keskeneräisenä kunhan muistaa tulla jatkamaan 2 vko:n sisällä edellisestä tallennuksesta.


Ei kommentteja: