sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Veroilmoitus 2023, osa 4/5 Muut tulot - osingot ja vähennykset

Jatketaan sivulla Muut tulot, muistithan tallentaa välillä?

Suomalaisten, jo valmiiksi esitäytettyjen, osinko ja korkotulojen jälkeen sivulta löytyy Ulkomaantulot ja itseäni koskeva kohta Ulkomailta saadut pääomatulot vuonna 2023, joka on ylivoimaisesti eniten aikaa vievä osuus itselläni. Ei siksi, että sitä olisi hankalaa täyttää, vaan siksi, että JOKA VUOSI yritän löytää ulkomaantuloista kohtaa, jossa ilmoittaisin osakkeiden myynnin...

Klikkailen siis Avaa Erittely -laatikkoa, josta aukeaa uusi sivu: Tiedot ulkomailta saaduista pääomatuloista. Minulla ei ole vuokratuloa ulkomailta, joten täytän vain kohdan Osinkotulot.

Ulkomaalaisten välittäjien kautta ostettuja/myytyjä osakkeita ei ilmoiteta tässä, vaan vasta seuraavalla sivulla kohdassa Arvopapereiden myyntivoitot. Tämä siitä huolimatta, että loogista olisi ilmoittaa ulkomaantuloina kun myy ulkomaalaisen yrityksen osakkeita ulkomaalaisen välittäjän kautta. Osinkotulojen lisäksi tässä kohtaa ilmoitettaisiin mm. korkotulot ja esimerkiksi ulkomaalaisen loma-asunnon myynti.


+ Lisää uusi osinkotulo. Aukeaa kentät, johon tiedot täytetään. Tässä kohtaa riittää että lisää jokaisen osingonmaksajan kertaalleen. Eli jos joku yhtiö tai ETF maksaa osinkonsa vaikkapa kuukausittan, voin laskea koko vuoden osingot ja ennakot yhteen ja ilmoittaa ne samalla kertaa.

Koska minulla on käytössä useampi välittäjä, omistan useita osingonmaksajia ja lisäksi käyn osakekauppaa, en edes yritä kohdistaa kuluja yksittäisiin osinkoihin. Sen sijaan laitan kaikki pääomatulojen hankkimismenot, kuten pörssien avausmaksut, yhteenvetona muihin vähennyksiin. (Ainoana poikkeuksena yksittäiseen kauppaan liittyvä kaupankäyntikulu, jonka ilmoitan luovutusvoittojen/tappioiden yhteydessä per kauppa kohdassa Arvopaperien luovutukset)


Minulla on sijoituksia Degiron ja IBKR:n kautta, eikä kumpikaan ilmoita tietoja suoraan Suomen verottajalle. Hyvä puoli kuitenkin on, että molemmat toimijat mahdollistavat raportin lataamisen sivultaan. 


Degirossa tiedot löytyy polusta Inbox -> Tiliote -> Asiakirjat -> Vuositiliote 2023 (lataa)

Vuositilotteesta löytyy yhteenveto osingoista ja ennakopidätyksistä euroissa ja tiedot on helppo kopioida tästä veroilmoitukseen.

IBKR valitse Performance & Reports -> Tax Documents. Valitse verovuosi (2023). Klikkaa HTML jos haluat tarkastella raporttia selaimessa tai CSV, jos haluat ladata tiedostot esim. Exceliin. Html muotoisen raportin saat tallennettua helposti pdf:nä tulostamalla sen (print).


Tulonhankkimismenojen vähennyksistä täydennän kohdan Palkkatulojen tulonhankkimismenot ja työhuonevähennys, koska teen tosiaan etätyötä kotoa. Voin siis vähentää työhuonevähennyksen, jonka määrä on 940€. Koska tulonhankkimisvähennystä tehdään automaattisesti 750€, ylittää työhuonevähennykseni tämän summan ja minun voi olla järkevää ilmoittaa myös muita kuluja tulonhankkimismenoina. Jos vähennykseni jäävät alle tuon 750€, ei niitä huomioida.

Koska tuloveroprosenttini on pienempi kuin pääomaveroprosentti, vaatii tämä kohta pientä laskutoimitusta. Minulla on ollut tapana vähentää 50% sellaisten laitteiden yms. kustannuksista, joita käytän myös vapaa-aikanani ja 100% jos kulut ovat puhtaasti työhön tai pääomatulojen hankintaan liittyviä.

Esimerkki: Maksan nettiliittymästäni 21,90€/kk eli 262,80€ vuodessa.

Jos en tekisi töitä kotoa, tarvitsisin silti liittymää pääomatulojen hankkimista varten, jolloin vähentäisin siitä puolet (262,80x0,5) eli 131,40€, jolloin verovaikutus tästä on 30%. Säästän veroissa 39,42€

Koska teen työni etänä 100% enkä voisi työskennellä ilman nettiliittymää, voin vähentää siitä tulonhankkimismenoina 100% eli 262,80€, jolloin verovaikutus menee henkilökohtainen ennakonpidätysprosenttini mukaan joka voisi olla esimerkiksi 25%. Säästän veroissa 65,70€

Jos tekisin vain osan töistä etänä ja vähentäisin vain puolet liittymästä, minun kannattaisi vähentää se pääomatuloista. Samoin, jos vähennykseni eivät yhteensä ylittäisi 750€ automaattisen vähennyksen rajaa, ei minun kannattaisi tehdä vähennyksiä palkkatulojen hankkimismenoina vaan pääomatuloista.


Viimeisenä kohtana tällä sivulla on velan korot. Minulla ei ole ollut 2023 muutoksia velkoihin, joten tänne en tee muutoksia, mutta jos minulla olisi uutta luottoa, kävisin tarpeen mukaan vaihtamassa sen tulonhankkimisvelaksi saadakseni korkovähennyksen.


Ei kommentteja: