sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Veroilmoitus 2023, osa 2/5 Esitäytetyt tulot ja vähennykset - Arvopapereiden luovutus

 Ensimmäinen muokattava sivu on Taustatiedot. Tämä on niin selkeä, etten sano muuta kuin, että päivitä tiedot jos niissä on muutoksia. Itselläni ainoa aina muutettava tieto on kohdassa varallisuus, jonne päivitän osakesalkkujeni arvot päivämäärällä 31.12.2023. Kirjasin aikaisemmin tiedot osaketasolla, mutta kun lista alkoi kasvamaan, olen sittemmin laittanut vain arvo-osuustiliä isännöivän välittäjän nimen ja salkun kokonaisarvon.

Seuraavaksi siirryn sivulle Esitäytetyt tulot ja vähennykset.

TULOT

En ole nähnyt tarpeelliseksi Osakesäästötilin avaamista, koska sijoitan lähinnä ulkomaalaisiin osingonmaksajiin, joten ohitan sen osuuden.

Sen sijaan minua kiinnostaa tällä sivulla Arvopaperien myyntivoitot -osa, johon kirjaan kaikki myymäni osakkeet. Käytännössä ulkomaisten välittäjien kautta myymäni osakkeet, koska Suomalaiset välittäjät ilmoittavat tiedot suoraan verottajalle ja niiden tiedot on jo valmiina esitäyttetyinä. 

Osakkeita ei tarvitse ilmoittaa kun ne hankkii. Ainoastaaan myydessä, jolloin muodostuu joko luovutusvoittoa tai luovutustappiota. Koska kaupankäyntikulut liittyvät kiinteästi yksittäiseen toimeksiantoon, ilmoitan ne kauppakohtaisesti jokaisen kaupan kohdalla. En kuitenkaan ilmoita esimerkiksi pörssien avausmaksuja tai välittäjän säilytysmaksuja tms. tässä kohtaa, vaan ne menevät minulla pääomatulojen hankkimismenoihin.

Klikkaan siis Kyllä -Arvopaperien myyntivoitot otsakkeessa ja eteeni avautuu yhteenveto. Uuden tapahtuman luon klikkaamalla Avaa erittely ja +lisää uusi luovutus.

Tiedot täytetään kenttiin välittäjän palvelusta saadun raportin perusteella. Jos samaan myyntiin (luovutukseen) liittyy useampia hankintaeriä, ne ja niihin liittyvät kulut tulevat omaan taulukkoonsa, kun klikkaat "Oletko hankkinut arvopaperit yhdessä erässä?" -> Ei

Jos hankintaeriä on useita, merkitsen myyntikulut ensimmäisen erän yhteyteen.


Tässä kohtaa en oikein välitä esimerkiksi Degiron omasta yhteenvedosta (osinkoja varten ladattu pdf, ks. Osingot ja vähennykset), vaan käytän mielummin itse tekemääni raporttia. Syynä on, että sivun täyttäminen on tehty erityisen ikäväksi sillä, että jokainen luovutettu erä ilmoitetaan erikseen ja jokaiseen erään liittyvät ostoerät luetellaan erikseen. Esimerkiksi Degiron raportissa on kyllä luovutukset eriteltynä, mutta niihin liittyvät ostot on niputettu, jolloin tietoja ei pysty antamaan riittävällä tarkkuudella. Toisaalta, kun lataan tiedot välittäjän sivulta ja sorttaan ne excelissä, tulee samalla luotua hyvää kirjanpitoa salkun kehityksen seuraamiseen.

Degiro: Inbox -> Transaktio välilehti, johon syötän alku- ja loppupäivämäärät, jolloin näen mitä myyntejä olen tehnyt edellisen vuoden aikana. Seuraavaksi syötän hakukenttään myydyn osakkeen nimen alkuosa, jolloin saan näkyviin kaikki erilliset ostoerät. Vaihtoehtoisesti voisin ladata haluamani aikavälin tiedot käyttäen Export toimintoa. Tätä tapaa käytän toisessa veroilmoituksistamme, jossa ilmoitettavia luovutuksia tulee useita kymmeniä.


IBKR: rapsat eri tarkoituksiin löytyy kohdasta Account -> Statements & Tax

Raportteja on valmiita (esimerkiksi osingot) ja monta valmista. En heti löytänyt omaan tarkoitukseeni sopivaa, joten loin raportin, josta näen luovutetut osakkeet ostoerittäin ja päivämäärittäin. Todennäköisesti vastaava olisi ollut valmiinakin, mutta vaihtoehtoja oli niin monta, että en jaksanut käydä kaikkia läpi. Yritän panostaa tähän asiaan kuluvan vuoden aikana, jotta veroilmoitusta 2024 tehdessä pääsen vähemmällä työllä.


Itselläni tuli toiseen veroilmoituksista esitäytettyjen tietojen lisäksi n. 10 ilmoitettavaa luovutusta ja toiseen n. 50. Jälkimmäisen luvuilla ollaan jo lähellä sitä tilannetta, että harkitsen käyttäväni vaihtoehtoa "Ilmoitan arvopaperien tiedot liitetiedostossa". Tällöin voisi liittää esim. Degiron ja IBKR:n yhteenvedot sellaisenaan. Tässä vaihtoehdossa on kuitenkin ohjeistuksena seuraava: 

"Jos annat arvopaperien tiedot liitteissä, ilmoita alla kaikkien arvopaperien luovutushinnat, voitot ja tappiot yhteensä. Yhteismääriin pitää laskea kaikkien eli myös selvitettyjen myyntien voitot ja tappiot. Voit lisätä tarvittaessa useita liitetiedostoja."

Pakko tunnustaa, että tuo ohje ei ole minulle mitenkään selvä. Tarkoittaako tässä yhteismäärien ilmoittaminen tässä liitetiedostojen yhteismääriä vai pitääkö yhteismääriin laskea lisäksi valmiiksi lasketut luovutukset, jotka on esitäytettyinä? Ehkäpä selvitän tämänkin ensivuodeksi.


Ei kommentteja: