torstai 21. marraskuuta 2019

SCAM -sana joka pelastaa sinut huijaukselta

Innostun helposti uusista jutuista ja olen siksi myös suuremmassa riskissä joutua huijauksen uhriksi.

Minua ei silti saisi menemään "klikkaa linkkiä" sähköposteihin, en maksa toimituskuluja Western unionin tilille, en ala kirjekaveriksi entisen US armeijan kenraalin kanssa, en tilaa tuotteita pelkkien postimaksujen hinnalla, enkä soita takaisin epämääräiseen puhelinnumeroon.

Tuntuu, että nyky-yhteiskunnassa ihmisten huijaamisesta on tullut yksi normaali kaupankäynnin muoto. Deittihuijarit, väärennetyt webbisivut ja klikkiansat ovat niin tunnettuja, että oikeastaan ihmettelen miten ihmiset näihin yhä menevät. Ei mene päivääkään, ettei tavalla tai toisella törmäisi huijariin. Se on niin arkipäiväistä, että asiaan ei edes kiinnitä huomiota.

Katsoin telkkarista MOT:n dokkarin OneCoin -huijauksesta. Täytyy myöntää, että loistavasti toteutettu järjestelmä joka osin kulkee jopa laillisella puolella - ihmisillehän myytiin koulutusta, ei virtuaalivaluuttaa. Ja rahasampona toimi verkostomarkkinointi. Harmi vaan, että tuote perustui valheelle - OneCoinia ei ole olemassa virtuaalivaluuttana, sille ei ole louhintaketjua. Hulluinta on, että maailmalla on silti paljon ihmisiä, jotka uskovat edelleen, että virtuaalimiljoonat vielä muuttuvat käyväksi valuutaksi. On helppo ymmärtää miksi ensimmäiset sijoittajat haksahtivat ansaan. Termi tälle on FOMO, Fear Of Missing Out, halutaan tarttua tilaisuuteen koska pelätään että harkitseminen liian pitkään jättää sinut tyhjin käsin. Siinä kohtaa ei mietitä, että joku näyttää liian hyvältä ollakseen totta.

Kun itse katselin talvella kannabisosakkeita osuin todella lupaavan oloiseen rahastoon. Googlaamalla lisätietoja rahaston nimellä sain useita sivuja osumia, joiden mukaan kyseessä oli luotettava ja todella tuottava ansaintatapa. Seuraavaksi googletin rahaston nimen ja lisäsin perään sanan "scam". Nyt hakutulosten kärjessä ei ollutkaan enää kehuja, vaan sain eteeni linkkejä, joiden perusteella pystyin selvittämään taustat ja sain lukea että kyseessä oli huijaus ja mihin se perustuu.

Olen tehnyt paljon tappioita sijoituksissa, koska olen tarttunut mahdollisuuksiin liian nopeasti, harkitsematta. Minua ei ole kuitenkaan vielä huijattu. En ole astunut ansaan vaan tehnyt ainoastaan huonoja päätöksiä. (Nyt pitää koputtaa puuta). Koska viehätyn uusista innovaatioista, on tämäkin kokemus vielä edessä jossain kohtaa.

Yritän suojata itseäni ja salkkuani sijoittamalla uusiin työkaluihin vain pieniä summia. Ja kun löydän jotain mielenkiintoista, teen aina google -haun lisäämällä hakemani termin perään sanan "scam". Näin pystyn ohittamaan huijarin tehtailemat kehulinkit ja mainokset ja siirtymään suoraan huijauksen uhrien kokemuksiin tai muihin paljastaviin linkkeihin. Ja jos sellaisia ei löydy, voin jatkaa asian tutkimista vähän rauhallisemmalla mielellä.

Tuo pieni sana, scam, voi pelastaa sinut itkulta ja hammasten kiristykseltä. Etkö usko?
Googlaappa vaikka "Degiro" ja "Degiro scam" ja seuraavaksi "sm-advisors.com" ja "sm-advisors.com scam". Huomaat, että Degiron hakutulokset ovat samat molemmilla tavoilla, eikä yksikään linkki viittaa huijaukseen. Sm-advisors taas näyttää aika erilaiselta hakutavasta riippuen.



1 kommentti:

ReactiveMediaFI kirjoitti...

Varsinkin virtuaalivaluuttojen kanssa kannattaa katsoa tuolla tavalla, toinen hyvä tapa on seurata holdaajia jos joku omistaa kyseistä kryptoa yli 20% hän pystyy tarvittaessa romuttamaan koko tokenin arvon yhdellä suurella kaupalla. Osassa projekteissa voi olla suuria holdaajia ja kannattaa katsoa onko tuo kyseinen holdaaja dead wallet eli poltto paikka vai jokin suuri pörssi.

Itse mietin myös uusien kanssa sitä että löytyykö tälle projektille oikeasti käyttöä ja sen avulla löytyy hyviä projekteja joihin pääsee ennen suurimpien kryptopörssien listautumista mukaan ja voi tehdä mukavia "pikavoittoja" toki on myös mahdollista menettää koko pääoma jos käy huti ostos.