keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Vastuullisesta sijoittamisesta

Minäkin olen joskus ollut teini ja silloin 80-luvun teineille tyypilliseen tapaan vastustin eläinkokeita ja katsoin tarkkaan hiuslakkapänikän kyljestä sisältääkö se ponnekaasuja. Vegaanisuus tai ilmastonmuutos eivät silloin olleet vielä ilmiö, mutta turkistarhausta vastustettiin ja luontoa haluttiin suojella ylikansallisten yhtiöiden tuhoilta. Heurekan seinällä oli laskuri, joka naksutti hirveää vauhtia sukupuuttoon kuolleita eläinlajeja ja kuvat amazonin sademetsien hakkuista ahdistivat ja valvottivat öisin.

Kasvoin kivihiilivoimalan katveessa ja ehkä siksi olen aina ollut ydinvoiman kannalla ja turpeen, öljyn yms. polttamista vastaan. Heräsin myös jo aika nuorena ajatukseen, että maailma ei pysty ruokkimaan kaikkia syntyviä ja tehokkain tapa laskea köyhyyttä ja lapsikuolleisuutta on elintason nostaminen ja naisten kouluttaminen. Lahjoitin jo ensimmäisestä palkastani mm. tyttöjen koulupukuihin ja aurinkokeittimiin. Silti konkreettisimmat toimeni maailman pelastamiseksi ovat olleet lähinnä roskien kerääminen maasta kävelyllä ollessa ja oman kulutuksen pienentäminen.

Ei siis ihme, että kiinnostukseni heräsi, kun törmäsin Vaurastu.netin kirjoitukseen Sun Exchange -sijoituksesta.  En ole ennen törmännyt vastaavaan konseptiin, jossa hyvää tekemällä voi saada myös tuottoja. Minulla on tapana tehdä nopeita päätöksiä ja hetken mietin sijoituksen tekoa (sivulta löytyy affiliate -linkki, jonka kautta saa kirjoittajakin pienen palkkion) mutta lopulta päätin, että riskikerroin on tämän hetkiseen profiiliini ehkä turhan korkea. Kennoilla kun ei ole jälkimarkkinoita eikä valuuttariskin vaikutusta voi väheksyä.

Jäin kuitenkin miettimään millaiseen kohteeseen sijoittaisin ja mitä jättäisin väliin. Minä sijoitan esimerkiksi mielelläni lääketieteeseen. Haluan, että uusia hoitomuotoja kehitetään myös harvinaisiin sairauksiin ja että uusilla innovaatioilla parannetaan ihmisten elämänlaatua. Toisaalta samaan aikaan esimerkiksi yhdysvallat parhaillaan pohtii Johnson & Johnsonin osallisuutta maassa jylläävään opioidikriisiin. Onko eettistä sijoittaa JNJ osakkeisiin? Entäpä Eli Lilly, Novo Nordisk tai Sanofi, jotka käyttävät surutta hyväkseen USA:n sairausvakuutusjärjestelmää ja veloittavat insuliinista 20 kertaisia hintoja muihin markkinoihin verrattuna. Ihmisiä kuolee sivistysmaassa tämän elintärkeän lääkkeen hinnoittelun vuoksi. Voisinko silti sijoittaa näihin yhtiöihin, jotka toisaalta myös oman kehitystyönsä kautta tarjoavat paremman elämän monelle?

On helppo sanoa, että sodankäyntiin tai asefirmoihin en ainakaan sijoita. Vai sijoitanko sittenkin jonkun osakerahaston kautta. En edes tiedä. On helpompi sulkea asialta silmänsä ja korvansa. Moni yritys kun on osaltaan mukana konflikteissa esimerkiksi Boeing ja sen valmistamat Apache -helikopterit. Puhumattakaan geneerisistä yrityksistä, jotka ovat sopimusvalmistajia jollekin asevoimien käyttämälle tarvikkeelle.

Sijoittaisinko elintarvikeyhtiöön, joka valmistaa vegaanisia tai lähi -tuotteita? Entä sijoittaisinko samaan elintarvikeyhtiöön, kun tuotteissa käytetään palmuöljyä? Toki saatavilla on myös "vastuullisesti tuotettua" palmuöljyä, mutta voidaanko puhua vastuullisuudesta, kun samaan aikaan tiedämme että suurin osa maailmassa valmistetusta palmuöljystä on kaikkea muuta. Tämä on vähän sama asia, kuin vaateteollisuuden vastuullinen tuotanto kolmansien maiden tuotantolaitoksissa, joissa on käyty kerran vuodessa sertifiointikännillä jos sitäkään. 


Pikamuotiyhtiöitä löytyy monen salkusta joko suoraan tai rahastojen kautta. Yksi maapallon suurista uhista on kuitenkin mikromuovi, jonka pääasiallinen lähde on synteettiset vaatteet. Voiko sijoittaa henkkamaukkaan tai LPP:n osakkeisiin ja samaan aikaan olla huolissaan mikromuovin vaikutuksesta omaan ja lasten terveyteen? Entäpä Amazon tai Alibaba, jotka väsymättä työntävät uutta turhuutta suoraan kaatopaikalle.

Yhden sijoituksen olen kuitenkin tehnyt puhtaasti ympäristön näkökulmasta. Ostin Huhtamäen osakkeita, kun luin heidän panostuksestaan biohajoavaan tuoteperheeseen. Kurssi on noussut oston jälkeen yli 26% ja osinkojakin olen saanut, joten tämä on ollut erityisen hyvä lisä salkkuuni. 


Ehkäpä sijoitusteni vastuullisuus näkökulma tulee enemmän sitä kautta, että uskon vastuullisuuden olevan globaali ilmiö. Ne yritykset, jotka toimivat eettisesti houkuttelevat kuluttaja-asiakkaita ja menestyvät siksi markkinoilla. Tätä kautta ne ovat myös parempia sijoituksia sekä osakerahastojen, että suorien sijoitusten kautta.

Haluaisin olla vastuullinen sijoittaja, mutta tällä hetkellä olen enemmänkin vastuullinen kuluttaja.



Haluaisin mereni ilman mikromuovia, kiitos -HH

Ei kommentteja: