sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Kaikenlaista omaisuutta ja mitälie varallisuutta

Suomenkieli ei kannusta sijoittamaan tuottavasti. Meillä omistamiseen ja varallisuuteen liittyvät sanat kuvaavat huonosti minkälaisesta omaisuudesta on kyse. Sijoitussanastoa kyllä löytyy, mutta oikeita termejä yksityishenkilön taloudenpitoon ei puhekielessä ole olemassa. Tätä voisi verrata urbaanilegendaan siitä, kuinka monta sanaa eskimoilla on lumelle. (Meillä on niitä enemmän kuin eskimoiden kaksi sanaa, mutta pohjoissaamen kielessä on 180 sanaa lumen eri määritelmille.)

Kun puhumme omaisuudesta tai varallisuudesta, nämä menevät yleensä näppärästi samaan koriin niinkuin omenat ja banaanit, vaikka toinen on hedelmä ja toinen on marja. Meillä on kyllä sana varallisuus, mutta ei sen vastakohtaa, jolloin kaikki omaisuus helposti lasketaan varallisuudeksi. Englannin kielessä puhutaan termeillä assets (varallisuus) ja liability, joka kääntyy velvollisuudeksi tai rasitteeksi. Ja kun puhutaan omaisuudesta, ei eritellä tarkoitetaanko sijoitusomaisuutta vai käyttö-omaisuutta.

Kirjanpidon termejä käyttäen voisi sanoa vastaavaa ja vastattavaa. Toisaalta kaikki sellainen omaisuus, joka kuluttaa enemmän kuin tuottaa ei ole kuitenkaan velkaa.

On todella kankeaa puhua arkikielessä arvoa tuottavasta ja arvoa kuluttavasta omaisuudesta, mutta oman pään sisällä ne pitäisi kuitenkin nähdä selvästi erillään. Olisiko tulonlähde ja kululähde paremmat termit? Pääomaa kasvattava ja pääomaa rasittava omaisuus?

Jos myynnissä olisi pinkkejä metri x metri kuutioita hintaan 1000€ kappale ja ostat niitä kotiisi viisi, olet käyttänyt varojasi tähän 5000€ ja kun kannat kuutiot kotiisi ne ovat omaisuuttasi. Kuutiot vievät kuitenkin tilaa ja aiheuttavat sitä kautta kuluja, koska joudut joko vuokraamaan niille varastotilaa tai sitten hankkimaan isomman asunnon. Kuutiot siis kuluttavat varallisuuttasi jatkuvasti. Lisäksi niille ei ole todellisia jälkimarkkinoita. On totta että kirppiksellä näkyy joskus myytävän samoja kuutioita 50€ hintaan, mutta todellisuudessa ne menevät yleensä UFFille tai kierrätyskeskukseen ja lopulta kaatopaikalle. Ja kun muoti muuttuu, kaikki haluavat joka tapauksessa sinisiä kuutioita pinkkien sijaan.

Voitko siis laskea kuutiot 5000€ arvoiseksi omaisuudeksi? Moni näyttää laskevan. Entäpä varallisuudeksi? Tätäkin tapahtuu.

Sama koskee omistusasuntoa. Niin kauan kuin asut omistusasunnossasi itse, se ei ole tulolähde vaan kululähde. Jos myöhemmin muutat vuokralle ja tämä nykyinen jää sijoitusasunnoksi se muuttuu kululähteestä tulolähteeksi. Asunto on kuitenkin velattomalta osuudeltaan omaisuuttasi kaiken aikaa vaikkei termi varallisuus täysin istu, etenkään kuin monilla paikkakunnilla asunnon muuttaminen rahaksi ei ole läpihuutojuttu.

Jotkut näyttävät laskevan jopa auton mukaan varallisuuteen, vaikka keskiverto auton kohdalla pitäisi harkita jopa negatiivista lukua laskelmissa. Autotalli.comilla on näppärä laskuri, jonka avulla voi laskea, olisiko kuitenkin halvempaa luopua kakkosautosta ja lähettää lapset harrastuksiin taksilla.

Me käytämme myös temiä "säästää" silloin kuin oikeasti tarkoitamme että "kulutimme". Jos ostat leikki-ikäiselle seuraavan kauden toppahaalarin alen loppurysäyksestä voidaan ehkä vielä puhua säästöstä kohdistuen tulevaan kuluerään. Jos ostat samalle lapselle alesta kolme hupparia, viisi t-paitaa ja kahdet kesäkengät on päivänselvää, että näistä jää osa käyttämättä tai pienelle käytölle. Tätä tavaraa löytyy ilmaiseksi kavereilta, sukulaisilta, annetaan -palstoilta ja pilkkahintaan kirppareilta. Ei siis voi enää puhua säästämisestä vaikka alesta ostitkin. (Tiedän varmasti mistä puhun, kahden lapsen äitinä olen kantanut kierrätykseen kasseittan ihania lastenvaatteita, jotka kutsuivat minua mutta eivät puhutelleet lapsiani).

Voiko kesämökin laskea varallisuuteen? Paljonko saat siitä vuosittain pääomatuloja hoitokulujen, verojen ja muiden vähennysten jälkeen? Viivan alta näet, onko kyseessä sijoitus vai rasite. Säästitkö ostamalla kolme tuotetta kahden hinnalla? Jos tarkoitus oli alunperin ostaa vain yksi, sinä kulutit tuplamäärän rahojasi.

Eräässä lukemassani kirjassa kehoitetaan käymään koko asunto läpi tavara tavaralta ja kirjaamaan jokaisen nippelin arvo ylös. Lukiessani kuvittelin, että tässä haetaan ajatusta siitä, kuinka paljon meillä on elämässämme tavaraa jota emme tarvitse. Loppusumma kuitenkin laskettiin yhteen ja sen mukaan määriteltiin lukijan "net worth" eli nettovarallisuus. Ajatus on hyvin omituinen, sillä 99% asuntojamme täyttävästä tavarasta olisi mahdotonta muuttaa rahaksi. On totta että hyvä tavara liikkui aikoinaan kirpputoreilla, mutta maailma on muuttunut. Konmaritus ja ilmastotalkoot ovat aivan oikeutetusti kääntäneet ihmisten ajatukset tavaran hamstraamisesta kestävään kuluttamiseen ja maapallon kantokyvyn turvaamiseen. Vai paljonko sinä olisit valmis maksamaan 20 vuotta sitten saamastani lomatuliaisesta (arvo 15€) tai avatusta kasvorasvapurkistani (arvo 30€)?

Kun mietimme itseämme sijoittajina ja laskemme sijoitusten tai säästöjen määrää, pitää olla rehellinen itselleen ja laskea mukaan vain todellinen sijoitusomaisuus ja likvidi varallisuus. Kun huomaa pohtivansa mitä muuta voisi summaa vielä lisätä, kannattaa pysähtyä miettimään, tekeekö todellista arviota vai yrittääkö vain hämätä itseään muuntamalla totuutta.

Sama koskee kuluttamista. Kaikki ostaminen joka ei ole sijoitusomaisuuden lisäämistä on kuluttamista. Kuluttamista on myös keittiöremontti ja auton uudet vanteet. Ja omaan hyvinvointiin kulutettu varallisuus. Remontoitu asunto on toki helpompi myydä, mutta ei muuta asunnon tilastollista arvoa. Sen määräävät markkinat. Pankki ei myönnä enemmän lainaa asuntoasi vastaan, vaikka seinät olisi juuri maalattu. Jokainen kulutettu euro on menetetty iäksi, sijoitetun saatat menettää tai moninkertaistaa riskistä riippuen.

Kuluttaminen ei ole väärin, eikä varakkaampi ihminen ole varatonta parempi. Tärkeää on silti ymmärtää jokaisen hankinnan kohdalla, onko se tulonlähde vai kululähde. Minkätyyppisestä omaisuudesta on kyse. Ja kun ostaa tavaraa velaksi, pitää nähdä mielessään myös lopullinen hinta. Mikään ei ole kalliimpaa kuin "säästää" ostamalla velaksi turhaa tavaraa alennusmyynnistä. Sijoitusomaisuuden kartuttaminen on paljon yksinkertaisempaa kun on itselleen rehellinen.

3 kommenttia:

Valitse Vauraus kirjoitti...

Olen tehnyt saman huomion ja itseäni häiritsee suunnattomasti kun sijoitusvarallisuutta esitetään joko tahalteen tai tahattomasti virheellisesti. Jos otan pankista miljoonan lainan, en ole miljonääri! Jos ostan kalliin auton, ei sijoitusomaisuuteni arvo nouse, vaan laskee koska oletettavasti menetän varoja. Tuntuu kuitenkin monelta menevän puurot ja vellit sekaisin ja vielä tarkoituksella. Saahan siitä revittyä kivoja juttuja ja hienoja otsikoita mutta tärkeämpää olisi olla rehellinen sekä itselleen, että lukijoilleen.

-Valitse Vauraus

Nimetön kirjoitti...

Minä miellän sanan varallisuus eri tavalla kuin sinä. Mielestäni varallisuus ei ole ollenkaan sama asia kuin sijoitusvarallisuus. Lasken erikseen sijoitusteni (lähinnä osakerahastosijoitukset) ja muun rahallisen arvon sisältävän omaisuuteni eli varallisuuteni (mm. omistusasunnon arvioitu arvo ja tilivarat) määriä, enkä mielestäni tee mitään väärin kun sanon varallisuuteni olevan yli 100 000 € vaikka sijoitukseni on vain 30 000 €. Mielestäni on jopa hyvin erikoista, jos määrittelee sanan varallisuus niin, että kaikki siinä pitäisi olla sijoitettuna kassavirtaa tuottavasti.

HolvinHoitaja kirjoitti...

Ilmeisesti kirjoitin epäselvästi, sillä tarkoitukseni ei ollut väittää, että kaiken varallisuuden pitäisi olla sijoitusvarallisuutta, vaan että nämä asiat kannattaa pitää mielessään erillään, eikä laskea niitä samaan koppaan silloin kun puhutaan nimenomaan toisesta.
Pointtini oli, että meillä ei ole hyviä termejä kuvaamaan erilaista omistamista, jolloin omaisuuden määrittäminen on hyvin hankalaa ja houkuttelee laskemaan varallisuudeksi myös asioita, jotka eivät sitä todellisuudessa ole.
Tuolla blogeissa meillä on esimerkkejä siitä, kuinka jopa asunnon lainaosuus lasketaan omaksi varallisuudeksi. Sillä ajatuksella kuka vaan voisi olla miljonääri vain ottamalla miljoonan lainan pankista.