maanantai 6. tammikuuta 2020

laihduttaminen vs säästäminen

Jokainen joka on joskus laihduttanut, tietää että se on todella vaikeaa. Pysyvä laihtuminen vaatii pysyvän elämänmuutoksen. Pitäisi pystyä luopumaan houkutuksista ja jaksaa motivoitua jokaisena päivänä uudestaan. Paras motivaattori on vaa-an tai mittanauhan lukema. Ja jos edistystä ei tapahdu, on vaikea olla luovuttamatta. Laihduttamista huomattavasti helpompaa on pyrkiä aktiivisesti olemaan lihoamatta. Aloittaa elämäntaparemontti ennenkuin ylimääräiset kilot ovat ehtineet karttua.

Säästäminen on monella tapaa samanlaista kuin laihduttaminen. Se vaatii itsekuria. Pitää pystyä kieltäytymään houkutuksista ja muistaa vanha totuus: "Hetki huulilla, ikuisuus vyötäröllä". Samalla tapaa houkutteleva ostos antaa vain hyvin lyhyen onnen tunteen, siihen kulutettu raha on kuitenkin menetetty ikuisesti. Ja samalla on menetetty sijoituksen tuoma korkotuotto. Säästäminen on aina helpompaa kuin velkojen pois maksaminen.

Lihavan ongelma ei ole paino, vaan rasva erityisesti sisäelimien ympärillä johtuen vääristä ruokailu- ja liikuntatottumuksista. Ja ennenkaikkea tyytymättömyys omaan vartaloonsa. Huonossa taloudellisessa tilanteessa ongelmana ei yleensä ole palkan suuruus, vaan kulutuksen määrä ja kohteet. Ja tyytymättömyys omaan taloudelliseen tilanteeseen.
Jotkut pystyvät tekemään elämäntaparemontin kertaistumalta ja pitämään siitä kiinni. Tällaiset ihmiset ovat harvinaisia. Meidän muiden on parempi edetä pienin askelin ja päätös kerrallaan. On myös huomattavasti helpompaa opettaa aivoille täysin uusia kytkentöjä, kuin yrittää muuttaa vanhoja.

Painonhallinnassa on tärkeää tunnistaa omat ongelmakohtansa. Joillakin ongelma on ruokailun epäsäännöllisyys, toisella liian isot annoskoot, joillakin muilla jatkuva napostelu. Sama pätee myös tilanteessa, jossa tili on aina tyhjä kuun lopussa. Pitää miettiä, mihin rahat menevät. Onko syynä budjetoinnin puute, liian kalliit hankinnat, jatkuvat pikkuostokset vai lainojen korot.

Laihduttajan kannattaa pitää ruokapäiväkirjaa. Säästämistä aloittavan taas kulupäiväkirjaa. Silloin tavoite pysyy mielessä, eikä pysty valehtelemaan itselleen kulutuksensa määrää tai kohteita. Tärkeää on myös tavoitteen asettaminen. On helpompi motivoida itseään kun edessä siintää jokin tavoite jota kohti kulkee.

Kun elämäntapamuutos on muuttunut tavaksi elää, ei sitä tarvitse enää miettiä jokaisessa hetkessä. Paino pysyy kurissa pitämättäkin ja kulutus pienenee kerryttäen säästöjä lähes huomaamatta. Tuskallinen laihduttaminen on voinut muuttua terveelliseksi ruokavalioksi ja iloa tuovaksi liikuntaharrastukseksi. Hampaat irvessä säästäminen talousälyksi ja voittoa tuovaksi sijoitusharrastukseksi. Ja pitää muistaa, että epäterveellisistä elintavoista luopuminen on tärkeää loppuelämän terveyden takia. Samoin epäterveellisistä kulutustottumuksista luopuminen on tärkeää loppuelämän taloudellisen hyvinvoinnin vuoksi.

Laihduttajan palkkio on ehkäistyt sairaudet ja pidempi elämä. Säästäjä taas voi sijoittaa säästönsä ja saa ne tuottamaan lisää vaurautta korkoa korolle ilmiön avulla. Sitä kautta hän saa lisää vapautta ja valtaa omaan elämäänsä, sekä suojaa vastoinkäymisissä, joita elämä eteen heittää. Luonnollisesti terveelliset elämäntavat siirretään myös lapsille oman esimerkin kautta siinä missä kestävät kulutustottumuksetkin.

Jos sinulla on vaikeuksia saada rahaa säästöön, opettele miettimään jokaisen ostoksen kohdalla nämä asiat:
- Tarvitsenko tämän todella, vai onko se mieliteko. Onko sen tuottama arvo pitkäaikainen vai lyhyt hyvänmielen hetki. Jos kävelen nyt pois, tulisinko takaisin vain tämän ostoksen vuoksi?
- Onko tarve akuutti vai voinko siirtää sen myöhemmäksi?
- Onko hinta kohtuullinen, voinko ostaa sen käytettynä, löytyykö toiselta merkiltä halvempi vaihtoehto. Haluanko ostaa tämän vain siksi että se on tarjouksessa. Olenko ostamassa useampaa kuin tarvitsen vain koska ne ovat tarjouksessa?
- Jos jätän tämän ostamatta, kuinka paljon säästöni karttuvat. Paljonko säästöt tuovat lisätuloja sijoitettuna. Mikä on ostoksen todellinen hinta menetettynä säästönä ja sijoituksen tuottoina?

Hyväkään tarjous ei ole kannattava, jos ostat jotain mitä et muuten olisi ostamassa. Tiedosta, että ostamisen tapahtuma muodostaa endorfineja. Et ehkä ole todellisuudessa tekemässä hankintaa vaan nauttimassa aivokemian sivutuotteesta. "Ihana, mä haluan tuon" tarkoittaa lähes poikkeuksetta tuotetta, jota todellisuudessa et tarvitse ja jonka unohdat heti kun olet purkanut kassin kotona.

Jos sinun on vaikea olla ostamatta, välttele paikkoja joissa altistut mieliteoille. Samoin kun laihduttajan ei kannata mennä leipomoon vain katselemaan. Elämäntapamuutoksen onnistuttua voit toki kierrellä kirppareilla ja nauttia tavaroiden hypistelystä ilman pakkomiellettä ostamiseen. Samoin kuin entinen laihduttaja voi hyvillä mielin mennä puffettiin ja ottaa ruokaa vain kohtuudella. Opettele nauttimaan siitä tunteesta, kun et tehnyt ja itsekurisi piti.

Älä osta luotolla asioita, joihin sinulla ei ole varaa. Et voi ajatella että "olet ansainnut" uuden auton, merkkivaatteen tai noutoruuan, jos sinulla ei ole rahaa sen ostamiseen. Silloin et ole sitä vielä ansainnut. Ja samalla lailla kuin laihduttajan ei pidä palkita itseään laihtumisesta syömällä, sinun ei pidä palkita itseäsi säästämisestä ostamisella. Laihduttamisessa voi auttaa kun tiedostaa eri ruokien kalorimäärät. Niitä tutkimalla pystyy pian pelkästään päältä katsomalla paljonko kaloreita annos sisältää. Samalla lailla tarkalla kulutuskäyttäytymisellä pystyy näkemään ympäröivät tavarat niiden arvolla. Niihin käytetty rahamäärä näkyy tuotteen päällä. Ja turhat ostokset kodin nurkissa tai vaatekaapissa aiheuttavat lähinnä ärsytystä.

Ja jos retkahdat älä selittele sitä valkoisilla valheilla. Myönnä itsellesi missä meni pieleen ja jatka eteenpäin uudella päättäväisyydellä.

Laihduttaminen voi mennä överiksi ja joku sairastuu syömishäiriöön. Anoreksia tai bulimia voi tappaa ja vähintään ne aiheuttavat ongelmia ihmissuhteissa. Myöskin liika nuukailu voi alkaa haittaamaan elämää. Muista katsoa välillä tilannettasi ulkopuolisen silmin. Ostaminen voi olla addiktio, mutta niin myös säästäminen. Terveellinen elämä ja terve kulutus on se mihin elämänmuutoksella pyritään.

Ja kun säästät, se on vasta ensimmäinen askel. Säästöt pitää aina myös sijoittaa tai inflaatio syö ne varmasti. Sijoittamisessa on aina riskinsä, silti kulutetut varat on aina menetetty sataprosenttisesti.

Ei pidä syödä enemmän kuin kuluttaa kaloreita, eikä pidä käyttää rahaa enemmän kuin ansaitsee. Energiankulutustaan voi lisätä liikunnalla ja ansioitaan sijoittamalla säästöjään. Kun tekee mieli ostaa jotain, osta sellaista, joka tuottaa sinulle lisää arvoa ja vältä asioista jotka syövät pääomaasi.

Muista myös, että säästäminen on ilmastoteko, tarpeettoman tuotteen ostaminen ei ole, vaikka se olisi valmistettu kierrätysmateriaalista.




4 kommenttia:

Tyyne kirjoitti...

Löysin juuri blogisi ja ensimmäinen lukemani blogi oli tämä. Erittäin hyvin sanottu ja täyttä asiaa. Huippua löytää (itselleni ) uusi ja mielenkiintoinen blogi!
Luen loputkin kirjoituksesi heti kun ehdin.

Jään seurailemaan ja tervetuloa kurkkaamaan myös blogiani - joka päivittyy epäsäännöllisesti.

http://rahainen.blogspot.fi

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos jälleen hyvästä tekstistä. Hauskoja yhtäläisyyksistä joita ei ihan heti tule ajatelleeksi. Itsellä säästäväinen elämäntapa on ollut tuttu pienestä pitäen (sanotaanko, että laihialaisuus ei ole mikään urbaanilegenda :D), mutta tavattuani mieheni olen tullut tutuksi myös sen ilmiön kanssa, kun joku on liian nuuka. Että istutaan kotona, jätetään sellaiset asiat tekemättä, jotka toisaalta taas toisivat hyvinvointia (maksaisivat liikaa) muussa kuin taloudellisessa muodossa. Ollaan ärtyneitä ja stressaantuneita, kun ollaan haukattu vähän liian iso pala asuntolainan lyhennystä (ja siis ylipäätään mitoitettu laina liian isoksi). Meillä 4-vuotias on jo päästänyt suustaan ilmaisut "meillä ei ole varaa", "minä annan sinulle ja isälle rahaa". Lasten kanssa pitää luonnollisesti puhua rahasta, sitten jossain vaiheessa jollain järkevällä tavalla, mutta huoh...Kai tässäkin on kyse vähän henkilötyypistä, mutta säästäminenkin voi koukuttavuudessaan lyödä yli. Tärkeää on löytää myös sellainen tasapaino rahan käytön, säästämisen, sijoittamisen suhteen, että mielenrauha säilyy ja elämässä pysyy myös hyvinvointia tukevia asioita.

Soile

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogista! Lisäisin tähän vielä, että laihduttaminen on myös ilmastoteko. Lisäksi se auttaa säästämään rahaa, kun syötävää kuluu vähemmän eikä tule ostettua ylimääräisiä herkkuja. Terveellinen ruoka on myös edullista ja ilmastoystävällistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hirmu hyvä kirjoitus, varsinkin kun tulee kamppailtua ja onnistuttua aina vuorotellen jommalla kummalla alueella. Sai hyvää suhteellisuuden tajua