keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Onnea ja vaurautta, hyvää elämää

Ihmisillä on tapana pysytellä omalla mukavuusalueellaan. Toivotaan onnea, terveyttä, hyvää parisuhdetta ja taloudellista menestystä. Kaikkien näiden eteen pitää työskennellä ja kaikki ne vaativat siirtymistä pois mukavuusalueelta. Sitä on vain vaikea myöntää itselleen. Toivotaan asioita, mutta ei olla valmiita tekemään mitään muutoksen eteen.

Mikä tekee sitten vaurastumisesta erityisen? Jos haluat lisää terveyttä elämääsi ja kerrot, kuinka olet päättänyt aloittaa harrastamisen tai terveellisemmän ruokavalion, saat kannustusta. Jos haluat lisää onnea elämääsi ja kerrot, kuinka olet päättänyt viettää enemmän aikaa lastesi tai vanhempiesi kanssa, saat hyväksyntää. Jos haluat parantaa parisuhdettasi ja kerrot ystäville, kuinka olette päättäneet aloittaa viikottaisen parisuhdeillan viettämisen, saat onnitteluja.

Mutta jos haluat parantaa taloudellista asemaasi ja kerrot ystäville, kuinka olet aloittanut eri sijoitusmuotoihin tutustumisen, saat osaksesi vinoja katseita ja ystävät vaihtavat puheenaihetta. Vatsavaivoista on ok keskustella, kun rahasta puhuminen on vaivaannuttavaa. Tämä hämmentää.

Kuitenkin jokainen näistä asioista on tavoittelemisen arvoinen. Ne tuovat lisää hyvää elämään. Omaan ja lähipiiriin. Jos itseltä puuttuu terveyttä, onnea tai hyvä parisuhde, siitä ollaan surullisia. Saatetaan katsella haikaillen muiden tilannetta ja toivotaan itselle samaa. Harva kuitenkaan toivoo, että kaverin liitto päättyy eroon tai että serkku sairastuu vakavasti. 

Toisen taloudellisesta tilanteesta on kuitenkin täysin hyväksyttävää olla kateellisia ja katkeria. Ikäänkuin yhden vaurastuminen tarkoittaisi, että se on sinulta pois. 

On myös ihan ok kertoa, että parisuhde ei toimi, puoliso ei tee kotitöitä tai äidin terveys on mennyt huonompaan suuntaan. Voit pyytää neuvoa kaverilta, kun olet jättänyt öljyt tarkistamatta ja moottori on leikannut kiinni. Voit pyytää ystävää auttamaan tapettien poistamisessa, kun ne eivät pysyneetkään seinällä huonojen pohjatöiden takia. Ei haittaa, vaikka ongelma johtuisi omasta piittaamattomuudesta, puolitutultakin voi odottaa hyviä neuvoja tai konkreettista apua. Silti jos sotket raha-asiasi, siitä puhuminen onkin tabu.

Raha on vaihdon väline jolla saa onnea ja vaurautta, sekä hyvää elämää. Me jokainen toivomme näitä paitsi omaan elämäämme myös toisille. Pitäisi siis rohkeasti pystyä puhumaan myös rahaongelmista ja pyytämään niissä apua ja neuvoja. Ja tietenkin pitäisi myös puhua rahan ansaitsemisesta ja keinoista vaurastua. Rahasta ja taloudesta puhuminen pitäisi olla yhtä luonnollista kuin mistä muusta tahansa keskusteleminen.

Terveyden ja onnen lisääminen elämään tarkoittaa muutoksia. Omaan ajatusmaailmaan ja toimintatapaan. Pitää tehdä jotain toisin, että pystyy lisäämään näitä hyviä juttuja elämäänsä. Tarvitsee nähdä vaivaa. Samoin vaurastuminen vaatii vaivannäköä, raha ei ilmesty tilille toivomalla. Asioita saavuttaakseen pitää ensin asettaa tavoite, tehdä muutos ja ylläpitää saavutuksia. Varallisuuden karttumisen kadehtiminen on siis käytännössä sama, kuin olisi kateellinen työkaverille siitä, että tämä rehkii päivittäin punttisalilla. Tai siitä, että tämä on kannustava ja huomioonottava puoliso kumppanilleen. Lottovoiton toivominen ei nosta todennäköisyyttä sen saamiseen, tavoitteellinen säästäminen taas parantaa taloudellista asemaa takuuvarmasti. Mikään ei estä tekemästä molempia.

Jokainen meistä tekee päivittäin lukuisia valintoja. Usein valitsemme sen vaihtoehdon, mikä tuntuu mukavalta ja vaatii vähemmän vaivaa. Jos vain toivoisimme vähemmän ja tekisimme enemmän saisimme jokainen elämäämme enemmän niitä kaikkia. Onnea, terveyttä ja vaurautta.

Aloitetaan pienin askelin: kävellään portaat, halataan puolisoa, viedään mummu marjametsälle. Ja keskustellaan raha-asioista ystävien, kollegojen ja ennenkaikkea lasten kanssa.

Tämä on se aika, kun moni tekee uudenvuoden lupauksia. Usein liian radikaaleja, jotta niissä pysysi päivä päivältä. Rikottu lupaus kaihertaa ja se on helppo haudata epäonnistumisen jälkeen. Siksi kannustaisinkin asettamaan lupausten sijaan tavoitteita. Tavoite ei katoa, vaikka juuri tänään en jaksaisi.

Ei kommentteja: