keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Kun pörssi romahtaa

Kesää seuraa syksi, talvea uusi kevät. Näin on ollut aurinkokuntamme synnystä asti. Taloudellisen kehittyksen myötä meille on syntynyt pörssijärjestelmä, jonka liikkeisiin vaikuttavat niin suhdanteet, sodat kuin luonnonvoimatkin. Kurssit nousevat ja ne laskevat. Syklinen vaihtelu ei pysähdy.
Kun Suomi oli syvässä lamassa 90 -luvulla, talouden romahtamisella oli suuria vaikutuksia elämäni suuntaan. Hyvässä ja pahassa. Ostin silloin mm. ensiasuntoni murto-osalla siitä hinnasta, jonka myyjät olivat asunnosta aikoinaan maksaneet. Kun vuosia myöhemmin muutimme isompaan, olivat asuntojen hinnat huomattavasti korkeammalla. Tällä ei kuitenkaan ollut minulle enää merkitystä, koska ensiasuntoni hinta oli noussut markkinan mukana ja suhteellinen ero kalliinpaan ei ollut kasvanut. Olin päässyt hissiin mukaan sen ollessa pohjakerroksessa.

Kun it -kupla puhkesi jäi minulle käteen huomattava määrä optioita, jotka olivat muuttuneet arvottomiksi. Osan olin kuitenkin ehtinyt vaihtaa rahaksi ja laittanut ne kasvamaan indeksirahastoon. It-kupla vaikutti myös rahaston arvoon, mutta ei samoissa määrin kuin mitä osakekurssi putosi. Seuraavien taantumien myötä rahaston arvo on sahannut muutamia kertoja, mutta pitkällä tähtäimellä  arvo on aina ollut noususuhdanteinen. Alunperin optioina saatu palkkioni on kasvanut moninkertaiseksi, siitä huolimatta että yrityksen osakekurssi jäi raapimaan pohjamutia.

Olen tehnyt ensimmäiset suorat osakesijoitukseni vasta vuoden 2018 lopussa. Silloin sijoituksen tekeminen pelotti, koska jo 2016 aikana oli eri lähteissä kehotettu myymään ylihintaiset osakkeet ja kotiuttamaan voitot. 2017 aikana näitä kirjoituksia oli yhä enemmän ja 2018 aikana oli jo varma tieto, että jos ei Trumpin politiikkaa, niin viimeistään Brexit tulee romuttamaan maailmantalouden. Sijoitin silti ja vaikka 2019 keväällä olikin pieni notkahdus, kurssit ovat jatkaneet nousuaan edelleen.

Jos ja kun pörssi taas romahtaa, minulle tulee ehkä mahdollisuus kasvattaa osakkeiden määrää salkussani merkittävällä määrällä. Haaveilen suuremmasta osinkotuotosta ja kurssien nyrjähtäminen toisi hyvän mahdollisuuden hankintoihin. Jos pörssin romahdus tuo mukanaa laman, voisi se olla mahdollisuus aloittaa asuntosijoittaminen.

En voi tietää koska kurssilasku alkaa tai kuinka pitkään se kestää. Siksi en voi lopettaa sijoittamista edes silloin, kun lehtiotsikot täyttyvät uhkakuvista. Saattaa olla, että ostan jotain kurssien ollessa huipulla ja sijoitukseni arvo puolittuu. Todennäköisesti arvo kuitenkin nousee taas kun aallonpohjalta noustaan ylöspäin. Ja samalla nousee niiden sijoitusten arvo, jotka teen kurssien ollessa matalalla.

Ainoa mikä on takuuvarmaa on, että jos tuhlaan varani kulutukseen sijoittamisen sijaan, menetän ne 100% varmuudella aivan siitä riippumatta, onko pörssi nousussa vai laskussa.

Sijoitustähtäimeni on vähintään 15-30 vuotta. Tavoitteena riippumattomuus minimieläkkeestä. Ja jos kaikki menee nappiin, mahdollisuus vähentää oravanpyörässä juoksemista jo ennen eläkeikää. Näin pitkälle ajalle tulee osumaan useampi taloudellinen notkahdus, monta sotaa, paljon luonnon katastrofeja. Sijoitusstrategiani tulee täsmentymään sitä mukaan kun opin uutta ja maailma ympärilläni muuttuu. En voisi kuitenkaan kuvitellakaan siirtyväni takaisin sijoittajasta päämäärättömäksi kuluttajaksi, kun olen vihdoin päässyt toden teolla alkuun.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Juutalainen