tiistai 11. huhtikuuta 2023

Veroilmoitus 2022 For Dummies 4/4

 Vihdoin sivulla 4, Muut vähennykset. Tätä olen odottanut, sillä massiivinen asuntoremonttimme tarkoittaa samalla myös täysiä kotitalousvähennyksiä minulle ja puolisolle. Jo remonttia suunnitellessa laitoin eri kulut exceliin sen mukaisesti, voiko niitä vähentää tai ei, jotta voisin nyt keskittyä enemmän itse tietojen täyttämiseen kuin niiden pähkäämiseen.

Valitettavasti olin tehnyt excelin niin, että siinä oli yritys, y-tunnus, laskujen numerot ja päivämäärät, sekä summat töiden osuuksista ja selite mitä oli tehty. Verottaja kuitenkin haluaa tietää myös sopimuspäivän, ensimmäisen maksupäivän sekä viimeisen maksupäivän ja laskutuksen koko summan. Seuraavan kerran osaan muotoilla excelini hiukan tehokkaammin...

Positiivinen yllätys oli, että verottajan ohjeen mukaan vähennys tarvitsee ilmoittaa vain toisen puolison verotuksessa ja ylimenevä osuus siirtyy automaattisesti toiselle. 


Ilmoitan nyt siis omassa veroilmoituksessani kaikki vakituisen asuntomme remontin sisätyöt ja niihin liittyvät asennukset sekä valvontatyön. Keittiön asennus on ollut osana keittiötarjousta, mutta pyysin sen erilliselle laskulle, joten myös tämän saan lisättyä ilmoitukseen helposti.

Mittaukset ja tutkimukset sekä suunnittelu on pääsääntöisesti rajattu vähennyksen ulkopuolelle, mutta jos ne on tehty remontin osana ja sen aikana ja ne ovat kiinteä osa remonttia tai parannustyötä, myös ne voi lisätä vähennyksiin. Työ pitää kuitenkin tehdä remontoitavassa kohteessa, ei toimistolla. Tästä syystä lisään ilmoitukseen myös asbestikartoituksen (koska näyte käytiin ottamassa paikanpäällä), mutta en rakennesuunnittelua (lausunto annettiin rakennuspiirrosten ja aikaisemmassa remonttikohteessa käynnin perusteella kohteessa käymättä). 

Muutoinkin verottajan ohjeessa useasti mainitaan taikasanat "kohteessa tehty työ". Meillä oli asunnossa esimerkiksi alkuperäiset kehystetyt lasipariovet, joissa oli monta vanhaa lohkeilevaa maalikerrosta. Ovet hiottiin, kolot korjattiin ja pinta käsiteltiin. Me teimme tämän itse talon askarteluhuoneessa, mutta jos tällaista mahdollisuutta ei olisi ollut, olisi ovet toimitettu jollekin ammattilaiselle työstettäviksi. Tätä työtä ei olisi voinut vähentää verotuksessa, koska työ olisi tehty kohteen ulkopuolella.

Kotitalousvähennykset: Ilmoitukseen tulee jokaisen toimittajan kohdalla yrityksen nimi ja y-tunnus, sopimuspäivämäärä, ensimmäisen ja viimeisen veloituksen päivämäärät sekä maksettu kokonaissumma ja erikseen työn osuus. Sivun automaation laskee summasta automaattisesti vähennettävän osuuden (40%), poistaa omavastuun (100€) ja näyttää kuinka paljon saan vähennystä (2250€).


Muuta tälle sivulle täytettävää tulee minulla seuraaviin kohtiin:

Työhuonevähennys, koska teen etätöitä kotoa: Muut vähennykset - Tulonhankkimismenot - Palkkatulojen tulonhankkimismenot ja työhuonevähennys - Työhuonevähennys

Arvopapereiden hoitomento: Tänne laitan osakehuoneistoni osakekirjojen säilytyskulut silloin kun pankkin niitä perii. Kuluja tulee kun osakekirja ei ole velan panttina. Juuri parhaillaan kaikilla pankin säilytyksessä olevilla osakekirjoillani on velkaa, joten nyt ei ole kulujakaan.

Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset: Kaikki mahdollinen sijoitustoimintaan liittyvä kulu, jonka pystyn tulonhankkimiseen liittämään. Näitä olen tarkemmin käsitellyt viimevuotisessa postauksessani.

Homma paketissa, seuraavaksi vuorossa puolison veroilmoitus.


Ei kommentteja: