keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Säästäminen on ilmastoteko!

Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta? Niin minäkin. Ja ottamatta kantaa siihen, onko muutos faktaa vai ei, varmasti jokainen kuitenkin ymmärtää että meillä on vain yksi maapallo ja kaikki saastuttaminen ja resurssien tuhlaaminen on väärin. Meret ovat täynnä mikromuovia ja elimistömme kuormittuvat myrkyistä samalla kun luonnonvarat ehtyvät peruuttamattomasti.

Ystäväni kyseli facebookissa millaisia konkreettisia valintoja tuttavapiirissämme on tehty ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kun luin tavallisten ihmisten ilmastoteoista, olisivat samat vastaukset myös vastanneet kysymykseen, millaisia konkreettisia valintoja olet tehnyt sijoitusomaisuutesi kasvattamiseen.

Ja tämähän on todellakin mielestäni vain ja ainoastaan positiivinen juttu. Ilmastonmuutosta on ystäväpiirissäni ehkäisty mm. tällaisilla tavoilla:

- Olen järjestänyt töitäni niin, että voin tehdä enemmän etätöitä ja hiilijalanjälkeni pienenee kun ei tarvitse matkustaa työpaikalle (säästyy aikaa ja rahaa)

- Kierrätän aktiivisesti ison osan roskista joita syntyy ja valitsen kevyemmin pakattuja tuotteita (säästyy jätehuollon kustannuksia)

- Harrastan hiilineutraaleja lajeja, kuten jooga ja lenkkeily. Valitsen harrastuksia jotka eivät vaadi kauheasti varusteita (säästyy rahaa)

- Vältän ruokahävikkiä ja suunnittelen viikon ruokalistan etukäteen
- Olen luopunut lihansyönnistä ja ruokavalioni painottuu vegaanisiin tuotteisiin
- Syön lihaa vain kerran viikossa ja olen luopunut maitotuotteista
- Syön lihaa, mutta enimmäkseen riistaa minkä näen jopa ekologisempana ratkaisuna kun esim. avokadon (ruokavalinnoilla ja hävikin välttämisellä on huomattava merkitys ruokakustannuksiin)

- Mietin aina monta kertaa, ennenkuin ostan mitään
- En osta turhaa elektroniikkaa
- Jos ostan jotain, panostan asioihin jotka kestävät käytössä pitkään (säästyy rahaa ja myös varastointikustannuksia, kun asuntoneliöitä ei tarvita tavaransäilytystä varten)

- En shoppaile, enkä kiertele edes kirpputoreilla. Jos jotain ostan, ostan sen käytettynä, alusvaatteita, päähineitä ja kenkiä lukuunottamatta (miksi päähineitä tai kenkiä ei voisi ostaa käytettynä? Kyllä minä ainakin ostan ja puhdistan huolellisesti. Alusvaatteet ymmärrän, koska niitä ei oikeastaan edes myydä käytettynä. Säästöä kaikki silti)

- Kierrätän ehjät käytöstä poistamani tavarat ja vaatteet (kirppismyynnistä tuloja)

- En ole hankkinut lapsia (no tämä jos jokin säästää myös rahaa)

- En ole hankkinut ajokorttia vaan liikun pyörällä ja bussilla
- Luovuin autosta (huomattavaa rahansäästöä, kun ottaa huomioon vakuutukset yms. autoilun lisäkulut)

- Ajan autolla paljon, mutta autona alle 10v vanha vähäpäästöinen auto ja lisäkseni siellä kulkee useita ihmisiä (rahansäästöä tämäkin)

- Yritän saada työpaikallani edes jotain kierrätystä aikaa ja siellä olen natsi ruokahävikin suhteen (myös työnantajan rahaa säästyy ja se näkyy firman tuloksessa ja sitä kautta osingoissa)

- Kotonani on viileää. Lasken pattereiden lämpötilaa ja pukeuden lämpimämmin sisällä ollessani (näkyy varmasti myös lämmityskustannuksissa)

- En lotraa vettä suihkussa (vesilasku pienenee)

- Korjaan rikkinäiset vaatteet ja tavarat aina kun voin sen sijaan että ostaisin uutta (säästyy rahaa)

- Kerään sieniä ja marjoja luonnosta, keitän itse mehut ja hillot, sekä pakastan luonnon antimia käytettäväksi silloin kun niitä ei ole saatavilla (säästöä ruokalaskussa ja mahdollistaa lisätulotkin)

- En tupakoi enkä käytä juurikaan alkoholia ja yritän kasvattaa lapseni päihteettömään elämään (huomattavaa rahansäästöä ja hyvä valinta lapsenkin kannalta)

Kaikki edellä mainittu säästää luontoa ja auttaa kerryttämään omaisuutta. Ja jos haluaa tehdä todellisen ilmastoteon, voi säästetyt rahat sijoittaa kestävän kehityksen kohteisiin parhaaksi näkemällään tavalla.



Mitä konkreettista SINÄ olet tehnyt ilmaston JA samalla sijoitussalkkusi hyväksi?

Säästäminen on ilmastoteko

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sijoittaminen ja säästäminen voi todellakin olla ilmastoteko, johan vihreä ajattelukin on luonnon resurssien säästämistä. Ennen kaikkea jos raha tuo valinnanvapautta, tuo se siis myös mahdollisuuksia ekotekoihin. Ilman varoja jää valinnat ja vastuu muille, koska valinnanvaraa ei ole.

Velkavangitar kirjoitti...

Kenkiä en suosittele ostamaan käytettynä, koska et tiedä minkälaisista jaloista ne ovat lähteneet. Kenkien kautta voit saada sieni-infektion tai kipeät jalat, koska entisen omistajan jaloissa voi olla askellusvirheitä, joiden mukaan kengät ovat muotoutuneet jo valmiiksi ennen sinulle tuloa.

Holvin Hoitaja kirjoitti...

En ostaisi ainoita kenkiäni käytettyinä, mutta usein löytää kivoja juhlakenkiä yms. jotka voivat vaikuttaa täysin käyttämättömiltä. Siinä vaiheessa kun kenkiä on käytetty niin paljon, että ne ovat muotoutuneet käyttäjänsä jalkoihin, ne eivät yleensä näytä siltä, että niistä haluaisi maksaa rahaa. Naisilla on kuitenkin tapana haalia kaappiinnsa niin monia kenkiä, että helposti joku pari jää käyttämättä ja jossain kohtaa ne siirtyvät kirppispinoon. Tämän vuoksi mulla ei ole ehdotonta eitä mitään vaatekappaletta kohtaan.
Ja se jalkasieni... itse olen sellaisen onnistunut hankkimaan kahteen kertaan. Ensin uimahallista ja seuraavan kerran punttisalin suihku- tai pukuhuoneesta.