maanantai 27. maaliskuuta 2023

Aloitustoimenpiteet ja rahanahne isännöitsijä

Talomme on vanha, rakennettu 1953. Koska remppamme sisälsi seinän purun, oli asbestikartoitus pakollinen. Lisäksi ilmoitus oli tehtävä taloyhtiölle mm. sähkötöiden vuoksi. Ja ei muuten ole mitään halpaa lystiä keskustella isännöitsijän kanssa. Pelkkä muutostyöilmoituksen vastaanotto maksoi meille 90€. Tämän lisäksi valvojan käynti työmaalla maksoi 170€ per laaki ja "neuvonnasta" veloitettiin 90€ alkavalta tunnilta. Asbestikartoitus olisi maksanut isännöitsijän tekemänä alkaen 250€.

Isossa taloyhtiössämme (yli 150 huoneistoa) on toki tehty vastaavia remppoja jo vaikka kuinka monta kertaa. Myös sama seinäke jota olimme purkamassa oli purettu myös monesta muusta asunnosta. Jostain syystä isännöitsijältä ei löytynyt mitään dokumentteja näistä ja siitä syystä olivat heti käsi ojossa dollarikuvat silmissä kiiluen, kun tein edes alustavia kyselyitä remonttiimme liittyen. Miten sattuikaan, ettei mitään papereita muista remonteista ollut juuri nyt saatavilla, vaikka jokaisesta kuitenkin on muutostyöilmoitus ollut välttämätöntä tehdä, joten ehdottomasti piti tehdä jokainen kartoitus ja laskelma uudelleen juuri tämän huoneiston kohdalla (jota myös oli aikaisemmin isosti remontoitu ainakin kahdesti).

Seinän purku vaati rakennusinsinöörin lausunnon, vaikka ei ollut edes kantava seinä. Luonnollisesti isännöitsijältä ei olisi löytynyt edes rakennuspiirrosta ilman erillistä veloitusta mutta sopivia insinöörejä kyllä. Onneksi sain vinkin toiselta osakkaalta joka oli purkutyön juuri asunnossaan teettänyt ja sama rakennusinsinööri hoiti myös meidän katselmointimme ja lupalappumme. Voinkin suositella hyvillä mielin  DS Consult yritystä, joka katselmoi seinämme, hoiti rakennuspiirustukset ja antoi lausunnon kohtuullisella 310€ hinnalla ja vain muutaman päivän varoitusajalla. 

Myös asbestikartoituksia on näistä puretuista seinistä teetetty moneen kertaan, puhumattakaan siitä, että linjasaneeraus on tehty 5 vuotta sitten ja putkiremontti 15 vuotta aikaisemmin. Mutta luonnollisesti isännöitsijällä ei ollut mitään tietoa siitä, onko talossa seinissä käytetty asbestia ja meidän piti ehdottomasti teettää vielä yksi asbestikartoitus koskien 40 cm seinänpätkää, mieluusti joko isännöitsijän itsensä tilaamana tai sitten heidän suosittelemastaan firmastaan ostettuna. Päätin kuitenkin hoitaa tämän muuta kautta ja Asbesti Pro totesi ettei asbestia ole 129€ hintaan. Erityiskiitos heillekin siitä, että kartoitus tultiin tekemään seuraavana päivänä työn tilaamisesta ja raportti tuli sähköpostiin 3 päivää myöhemmin.

Kun purkulupa oli saatu, oli aika lyödä lukkoon lopullinen (heh heh) remonttisopimus urakoitsijan kanssa. Tehtävään löytyi kilpailutuksen kautta Saneeraus Sanela Oy. Varsin kilpailukykyinen tarjous piti sisällään keittiön ja seinän purkutyöt ja kaiken jätteen pois viennin. Seinien tasoitukset purkujen osalta. Lattioiden vinyylilankut ja lattialistojen asennukset. Kattojen maalaukset sekä seinien tasoitukset ja maalaukset. Kokonaissummaksi sovimme alkuun 6200€. Koska remontin aikana tuli eteen yllätyksiä ja lisäksi olen joskus hyvin päättämätön (muutimme remontin sisältöä), sovimme hiukan myöhemmin että sähkötyöt ja LVI jätetään urakasta pois ja veloitetaan tuntitöinä. 

Tässä kohtaa on varmasti myös hyvä mainita, että Teemu Sanela itse kävi työmaalla päivittäin tarkastamassa tilanteen ja aina kun ongelmia tuli eteen (ja niitähän vanhassa talossa tuli), hänellä oli hyviä neuvoja miten homma saadaan hanskattua ja hän myös opasti allekirjoittanutta mm. lohkeilevien kananpaskaseinien kuoppien täyttämisessä. Lisätöistä sopiminen sujui mutkattomasti ja remontin aikataulu olisi pitänyt nappiinsa, jollei keittiöasennuksemme olis viivästynyt (siitä myöhemmin lisää). Voin suositella Saneeraus Sanelaa hyvillä mielin ja todennäköisesti he tulevat tekemään myös tulevaisuudessa odottavan kylpyhuoneremonttimme.

Olennaista on myös, että kaikki paperityöt tuli kerralla oikein ja selkeästi eriteltyinä. Tämä on tärkeää paitsi taloyhtiön ilmoitusten kannalta, myös veroilmoitusta ja sitä kotitalousvähennystä silmällä pitäen.

Saneeraus Sanela Oy:n yhteistiedot tässä kiinnostuneille. Korostan että tämä ei ole maksettu mainos vaan tyytyväisen asiakkaan mielipide.

Ja vielä kuva hyvin tehdystä työstä, joka paljasti samalla, että edellinen askartelija oli jättänyt keittiön kaapistojen taakse tasoeron seinään. Erityiskiitosta remppafirmalle siitä, että Teemu koordinoi mahtavasti limittäin kulkevat sähkötyöt ja remonttiosuuden. Sähköjä kun kulki myös siinä puretussa seinäosuudessa.


Tästä näystä isännöitsijä tuli nappaamaan kännykkäpuhelimellaan yhden kuvan ja veloitti 2min käynnistään 170€ + matkakulut. Kysymyksiä ei tohdittu esittää, sillä niistä olisi veloitettu erikseen 90€ alkavalta tunnilta.




3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paikkakunta ja isännöitsijätoimisto jäi mainitsematta?

Holvin Hoitaja kirjoitti...

Paikkakauntana Helsinki, mutta isännöitsijäntoimiston nimeä en uskalla mainita. Meillä on edelleen se kylppäriremontti toteuttamatta ja pelkään kostotoimenpiteitä :D

Käsittääkseni kyseessä ei suinkaan ole yhden toimijan ongelma, vaan asiaan ollaan kiinnitetty huomiota Kilpailu- ja Kuluttajavirastoa myöten: https://www.kkv.fi/ajankohtaista/tiedotteet/kkv-esittaa-22-miljoonan-euron-seuraamusmaksuja-isannointialan-yrityksille-ja-isannointiliitolle-hintakartellista/

Pirkko kirjoitti...

Kiitos hyvästä tapahtumien kuvauksesta. Isännöitsijä kuulostaa kiskurilta. On toki tiedossa ja mediassakin kirjoitettu, että kiinteistöala saattaa käyttää nykyään melkoisia kiskontakeinoja. Ehdottaisin kyllä yhtiökokoukselle isännöitsijän vaihtamista.
https://tammentalot.fi/isannointitoimisto-lahti