torstai 30. maaliskuuta 2023

Kuittirumbaa ja rahoitusvaihtoehtoja

 Tarkka kirjanpito kuluista oli tämän remontin kohdalla erittäin tärkeää, koska tarkoitus on hyödyntää kotitalousvähennys täysimääräisenä ja lisäksi pitää arkistoida kulut huolellisesti sitä hetkeä varten, kun asunto joskus tulevaisuudessa, ehkä vuosikymmenien päästä, menee myyntiin. Myyntivoiton verotuksessa kun tulee taas mahdollisuus vähentää sellaisia kuluja, joita ei nyt kotitalousvähennyksen yhteydessä pysty hyödyntämään.

Tarkoitusta varten loin pilveen (Google Drive) oman kansion kuiteille, jotta pystyin nappaamaan kuvan välittömästä kassalla ja arkistoimaan kuitin oikeaan osoitteeseen. Kansio oli myös helppo jakaa paitsi puolisolle, myös varsinaisen sähköpostiosoitteeni kanssa. Luonnollisesti minulla on sekalaista vuokraustoimintaa, sijoittamista ja vaikkapa juuri tätä remonttia varten olemassa erillinen Googlen tili, jotta henkilökohtainen sähköpostiosoitteeni ei täyty roskapostista, uutiskirjeistä ja tarjouksista.


Luottokortilla maksaessa saan maksutapaetua ja lisäksi hyödynsin Crypto.comin CRO-korttia, jotka molemmat pystyin yhdistämään yhdeksi maksukortiksi Curve -palvelun avulla. Kun kryptot olivat vielä voimissaan viimevuoden alussa, sain pelkästä CRO -kortilla maksamisesta 7% hyödyn. Remonttimme jälkeen kryptot romahtivat ja myös CRO -kortin etuja leikattiin huomattavasti. Meillä oli kuitenkin hyvää tuuria ajoituksen kanssa ja voi olla että vastaavia virityksiä voi rakennella joskus tulevaisuudessa taas uudelleen. Luottokortilla maksetut ostokset pitää ehdottomasti muistaa maksaa heti pois, jotta summa ei siirry luoton puolelle. Tämä on tärkeää myös päivittäisissä ostoksissa, mutta erityisesti isojen summien kanssa puljatessa.

Monessa liikkeessä jossa tehdään isoja ostoksia, tarjotaan automaattisesti rahoitusta ja vähintäänkin laskua ainoana maksutapana. Usein kuitenkin korttimaksu osoittautuukin mahdolliseksi kun vähän tarkemmin kyselee. Me esimerkiksi kävimme maksamassa keittiömme liikkeen toisessa myyntipisteessä, jotta saimme sille tuon mainitsemani 7% extra hyödyn. Varsinaisen rahoituksen koko remontille olimme neuvotelleet erikseen, jolloin pystyimme maksamaan lähes kaiken valitsemallamme luottokortilla ja maksamaan luottokorttilaskun saldon heti pois. Näin säästimme samalla myös erillisten rahoitusten mukanaan tuomat laskutuspalkkiot ja muut sivukulut.


Ennen remonttia teimme alustavan budjetin pilvipalvelun (Google Drive) laskentataulukkoon, joka on lähinnä vähän karsittu versio excelistä. Jo suunnitteluvaiheessa värikoodasin erilaiset menoerät sen mukaan, onko niitä mahdollista liittää kotitalousvähennykseen vai onko niitä mahdollista vähentää tulevaisuudessa asunnon myyntivoitosta. Sitä mukaan kuin hankintoja tehtiin, päivitin summat, päivämäärät, tilausnumerot ja laskujen numerot taulukkoon. Näin pystyin koko remontin ajan tarkastelemaan budjetin riittävyyttä ja ennakoimaan hetket, jotka vaativat esimerkiksi jonkin arvopaperin myyntiä laskun maksua varten. Näin pystyin paremmin ajoittamaan myös nuo muutamat tarpeelliset myynnit. Jos joskus myöhemmin joudun palaamaan johonkin yksittäiseen kuittiin tai laskuun, löytyy kaikki tieto helposti tästä yhdestä laskentataulukosta.

Hyödynsin pilveä myös keräämällä linkkejä materiaaleihin ja kalusteisiin yms. jotta pystyin nopeasti kaupassa vertaamaan tuotteiden hintoja ja tarkastamaan mitoituksia.

Kun remontti oli valmis, otin vielä varmuuskopion koko pilvikansioni sisällöstä erilliselle kovalevylle. Samalla sain varmaan paikkaan myös vaihekuvat remontin edistymisestä sekä erilaiset luvat, sopimukset, tuotteiden speksit ja kartoitukset, jos niitä joskus tulevaisuudessa sattuisi tarvitsemaan. En esimerkiksi halua joutua myöhemmin tilanteeseen, jossa asunnostani löytyisi piilevä virhe ja joutuisin siitä maksumieheksi vain siksi, etten muista kuka vaikkapa putkiliitoksen tai sähkövedon teki.

Ei kommentteja: