sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Remonttipäätös katastrofikeittiön uudistamiseksi

Koska veroilmoitusta ei pääse nyt edistämään, niin kerron tässä odotellessa hiukan tehdystä remontista.

 Kyseessä 2h+k+wc asunto 1953 rakennetussa talossa. Kuten asiaan kuuluu, on seinät "kananpaskaa" eli Luginomassaa. Alunperin kaksiossa on ollut erillinen keittiö/keittokomero, jonka joku edellisistä asukkaista on poistanut. Osittain. Jäljelle oli jätetty yksi nurkka, jossa oli hyvin epäkäytännöllinen seinään upotettu komero. Tämä komero esti tehokkaasti järkevän keittiösuunnittelun, joten ylimääräisestä seinänpätkästä oli päästävä eroon. 

 Tarkoituksen oli tehdä remontti "sitten joskus" mutta koska edellinen asukas oli ollut jonkinlainen tee-se-itse -mies, oli asunnossa aikamoisia rakennusvirheitä. Näistä hankalin oli keittiön epämääräiset sähkötyöt, joiden takia sekä astianpesukone, keittiön valaistus ja keittiön kaikki sähköpistokkeet (mkl. jääkaappi ja mikroaaltouuni) olivat yhden onnettoman sulakkeen takana. Ainoastaan liedelle oli oma sulake. 

Jos siis halusit pestä astiat koneessa, ei saamaan aikaan voinut vaikkapa keittää kahvia. Lisäksi yksi pistokkeista oli suoraan lieden yläpuolella, eli siinä tilassa missä kattilan höyryt nousevat kohti liesituuletinta. Remonttipäätöstä nopeutti sininen savu, joka purkautui ulos tästä pistorasiasta. 

Kun muutimme tähän asuntoon kuutisen vuotta sitten, oli keittiö juuri remontoitu. Uuden keittiön kaapistot alkoivat hiljalleen lohkeilla n. 1v asumisen jälkeen, astianpesukone sanoi sopimuksen 3v ikäisenä ja mikroaaltouuni syttyi tuleen 4v ikäisenä. 

Kun meidän remonttiamme varten kyselin isännöitsijältä liesituulettimen spekseistä, selvisi myös että keittiöremontin tekijä oli laittomasti yhdistänyt liesituulettimen taloyhtiön hormiin, vaikka todellisuudessa taloyhtiössä olisi pitänyt käyttää sisäilmaan kierrättävää mallia. Kaiken lisäksi yhdistäminen oli tehty paloturvattomalla ruttuputkella. Oli siis tavaton onni, ettemme olleet sytyttäneet koko rappua tuleen kokatessamme.

Koska asunto oli muutenkin pienen pintaremontin puutteessa ja koska keittiön ja seinän vuoksi joutuisimme joka tapauksessa uusimaan myös lattiat koko huoneistoalalta, päätimme hoitaa koko homman samalla kertaa. Eli katosta lattiaan listoja myöten.


Meidän remonttimme sisälsi lopulta:

Sähkötöitä: Keittiön sähkötyöt kokonaisuudessaan. Purettavan seinän sähköjen siirron. Oman sulakkeen lisääminen astianpesukoneelle. Pieniä sähkötöitä muualla huoneistossa. Kaikkien katkaisimien ja pistorasioiden koteloiden vaihdon.

Putkitöitä: Vanhan keittiön purkuun liittyvät ja uuden keittiön vesikalusteiden + astianpesukoneen asennus.

Purkutöitä: Vanhan keittiön kaapistojen purku. Keittiön pikkuseinän kaatamisen (tiiltä ja luganoa). Kaikkien lattiapintojen laminaattien purkamisen. Kaikkien listojen poiston. Makuuhuoneen vaatekaappien purkamisen.

Uusia pintoja: Purkuseinän lisäksi keittiön takaseinän tasoittamisen (vaati levyttämistä). Makuuhuoneen seinän levytys. Kaikkien seinäpintojen tasoitustyöt. Kaikkien seinien maalaus, kattojen maalaus koko asunnossa, vesikiertoisten pattereiden maalaus. Lattioiden vinyylilankkujen asennuksen.

Uuden keittiön asennuksineen ja kodinkoneineen.

Hienosäätöä: Yhden seinän tapetointi. Uudet lattia- ja kattolistat. Valaisimet. Uudet vaatesäilytyskalusteet.


Koska olemme molemmat tehneet pientä pintaremonttia aikaisemminkin, päätimme hoitaa itse osan seinistä (tasoitusta ja maalausta), osan purkutöistä (vanhat laminaatit, listat) ja osan hienosäädöstä (kattolistat). Loput jätettiin ammattilaisille.

 Tässä lähtökohtakuva keittiöstä. Huomaa itse rakenneltu kotelointi laittomalle hormille ja kärähtänyt sähköpistoke lieden yläpuolella. Astianpesukone ei ole alkuperäinen (vanha meni jo aikaisemmin vaihtoon eikä uutta voinut enää integroida kosteudesta mädäntyneeseen kaappiin). Kylmälaitteet oli integroitu kaapistoon, eikä niitä voinut vetää ulos joten kun lauhdevesisäiliössä alkoi kasvaa levä, ei säiliötä päässyt putsaamaan. Vanha keittiö jäi kummalliseen syvennykseen vasemmanpuolisen seinän taakse ja lisäksi esti näkymän ikkunasta ulos. Tässä kuvassa laminaatit ja lattialistat on jo purettu ja kuvassa näkyy alkuperäinen parketti 50-luvulta.

Vanha epäkäytännöllinen ja paloturvaton keittiömme

Myös kylpyhuone kaipaa kipeästi uudistamista, mutta saitana tyyppinä haluan jakaa kustannuksia useammalle vuodelle voidakseni hyödyntää kotitalousvähennyksen maksimaalisesti. Kylppäriremppa seuraa siksi ehkä tänä vuonna, ehkä ensi vuonna.


Tässä vielä myyntikuva esitteestä, kun olimme asuntoa ostamassa. Pientä laajakuvalinssiä ja hienosäätöä nähtävissä. Televisio ei ollut todellisuudessa 2m leveä :D


Kerrottakoon kuitenkin vielä, että tätä asuntoa ei ostettu keittiön vuoksi. Ostoksen tärkein vaikuttaja oli sijainti, joka on ensiluokkainen keittiöstä huolimatta. Karmeasta kylpyhuoneesta puhumattakaan.

4 kommenttia:

Pirkko kirjoitti...

Kiitos perusteellisesta, vaikkakin uskomattomalta tuntuvasta selvityksestä. Paloturvallisuus on tosiaan asia, joka usein laiminlyödään. Saneeraamme juuri taloa, jonka historiassa on 80-luvun alussa ollut tulipalo. Vaikka en itse ole tuota paloa nähnyt, olen kuvitellut sen moneen kertaan. Nyt otamme niin varman päälle, että asennamme taloon jopa paloliukuoven takkahuoneen ja makuuhuoneisiin johtavan tilan väliin. Koskaan ei voi olla liian varma.
https://www.vasmet.fi/tuotteet/teraspalo-ovet

Alli kirjoitti...

Täytyy sanoa, että melkoisia sattumuksia teillä on ollut keittiössä, joten taatusti on ollut hyvä päätös tehdä remonttia. Itselläni olisi tarkoitus lähiaikoina tilata kustannusarvio keittiöremontista LVI-korjaustöineen. Kirjoituksestasi sai hyviä vinkkejä mitä kaikkea tulee ottaa huomioon suunnittelussa.

Kaisa kirjoitti...

Remontti varmasti oli oikea päätös. Me itse ostimme talon, ja se on melko vanha. Nyt täytyisi myös aloittaa se remonttiosuus. Ainakin putkityöt täytyy tehdä, samalla pintoja uusitaan. Toisaalta, ovathan nämä aivan mukavia projekteja.

Pirre kirjoitti...

Tässä blogitekstissä on niin paljon asiaa, että olen törmännyt tänne aiemminkin etsiessäni tietoja turvallisesta remontoinnista. Joskus on kyllä viisasta ottaa ammattiurakoitsija tekemään keittiöremontti, niin tulee laadukasta ja turvallista jälkeä. Onneksi löysimme sellaisen täältä Kainuusta.