perjantai 31. maaliskuuta 2023

Luginomassa aka. kananpaska

 Onko joku sattunut asumaan vanhassa "kivitalossa"? Oletko ikinä kiinnittänyt mitään seinään? Pysyikö ko. asia seinällä? Jos se pysyi, kyseessä ei ole luginomassa. Jos kiinnittämäsi hylly tuli alas ja toi mukanaan puolikkaan seinää, kyseessä on todennäköisestä tuo aikansa mahtavin rakennustarvike innovaatio, Luginomassa (wikipedian linkki).

Me tiesimme jo remonttia aloittaessamme, että seinät on pitkälti kananpaskaa. Tästä syystä olimme aikoinamme mm. kiinnittäneet television pitkillä porauksilla, isoilla ankkureilla ja tuhdilla ankkurointimassalla. Kun poistimme telkkarit seiniltä kahdesta huoneesta, meillä oli käsissämme kaksi jalkapallonkokoista reikää. Näiden lisäksi meillä oli koko eteisen mitalta kaappeja irrotettavana seinästä (50 reikää) eikä edes lattialistoja pystynyt irrottamaan, ilman että seinä mureni niiden takaa 10 cm korkeudelta. Listoja irrotellessa selvisi myös, että kulmissa ei ollut edes koskaan ollut seinää listojen takana. 3l purkki hienotasoitetta, jolla olin aina aikaisemmin remppakohteissa pärjännyt vaihtui ensin 5l sankoon karkeampaa tavaraa ja lopulta vielä 10l tynnyriin täyttötasoitetta. 

Olimme alunperin suunnitelleet vain maalaavamme aikaisemmin maalattujen seinien päälle, mutta tämäkin osoittautui turhaksi toivoksi. Kun seinärappaus lähti lohkeilemaan maalin alla, irtoili maali pitkinä yhtenäisinä lastuina, aivan tapetin tapaan, niistä seinien kohdista joissa ei oltu aikaisemmin tehty mitään pintatasoittelua alkuperäisen pinnan päälle. Eli käytännössä kaikki maalatut pinnat piti käydä läpi lastan kanssa ja irrottaa vanhat maalit, paikat isot kuopat, täyttää pienemmät ja vielä hienotasoitteella "pinnoittaa" muutoin siistit osuudet, jotta uusi maali ei alkaisi korkkaamaan samaan tapaan kuin aikaisemmat maalikerrokset. Voi myös olla, että osa seinistä oli aikaisemmin maalattu vääräntyyppisellä maalilla, koska erityisesti edellisen asukkaan maalaamissa pinnoissa ei ollut toivoakaan, että maalipinta olisi pysynyt seinässä kiinni. 

Jos nyt jotain hyvää haluaa tästä materiaalista sanoa, niin railojen tekeminen siihen on helppoa. Osa vanhoista sähköistä oli vedetty pintavetoina ja ne saatiin nyt mukavasti putkitettua seinän sisään.


Ei kommentteja: