keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Uuden keittiön kilpailutus

 Tila oli haastava. Asunto on pieni, vain 45m2. Keittiöön haluttiin saada maksimaalisesti kaappitilaa ja niin iso jääkaappipakastin kuin mahdollista. Lisähaasteena L muoto, jossa seinät rajaavat kolmelta suunnalta ja eteläseinän ikkuna, joka on aivan itäseinässä kiinni. Jotta saataisiin vielä vähän harmaita hiuksia keittiösuunnitteljalle, emme halunneet muutta viemäröinnin tai lieden paikkaa.

Keittiöitä kävimme katselemassa useammassa paikassa ja useammasta hintaluokasta. Yllätyksenä tuli, että suunnitteluaikaa tarjottiin monessa paikassa viikkojen tai jopa yli kuukauden päähän. Selvää oli, että yksittäiset myyjät eivät todellakaan tarjonneet aikaa kollegan kalenterista jos oma oli täynnä. Mielestäni huono strategia, sillä ainakin yksi paikka menetti mahdollisuutensa kauppaan kanssamme koska ehdimme tehdä päätöksen toimittajasta sillä aikaa kun suunnitteluaikaa vasta jonotettiin. Luulisi että se olisi myyjälle parempi, että kollega myy saman merkkisen keittiön jos henkilökohtaiseen kalenteriin ei sovi, kuin että kaupat menevät kilpailijalle.

Kun astuimme ensimmäisiin liikkeisiin, meillä ei ollut tarkkaa kuvaa mitä olimme hakemassa. Mutta koska tämä asunto on meitä itseämme varten emme valinneet tyypillistä vitivalkoista keittiötä jota aina vuokra-asunnoissa suositaan. Jopa siinä määrin, että valkoinen keittiö tuo mieleen juurikin vuokra-asunnon tai vähintäänkin myyntiä varten pikaisesti ja pienellä budjetilla lavastetun kohteen.

Tässä vähän mallia suunnitelmista ja karkeaa hintaluokkaa saamistamme tarjouksista (kaikki ilman sähkö ja LVI-töitä):

Noblessa n. 14.000,00€


Epoq n. 15.500,00€


HTH n. 17.000,00€


Ala Carte n. 22.000,00€


Suunnitelmat ovat hämmentävän samankaltaisia, sillä vaikka suunnittelijat eivät olleet nähneet toistensa ajatuksia, muotoutuivat ne aina ennen pitkää samanlaisiksi edellä mainittujen rajoitusten vuoksi. Värimaailmaksemme valikoitui useissa näyttelyissä käytyämme erilaiset kombinaatiot mattamustan ja puun väreistä sekä valkoisesta tai mustasta marmorista. Erityisen persoonallinen oli Ala Carte Keittiöiden suunnittelijan, Katriina Laineen, ajatus että maalataan välitilaan raikkaat harmaat raidat jotka jatkuisivat kaapistojen ohi aina ikkunaseinään asti. Tämä ajatus tuntui valtavan hauskalta ja olisi varmasti ollut mahtava katseenvangitsija. Suunnittelijana voisin suositella Katriina Lainetta muutenkin, koska hänellä oli runsaasti ennakkoluulottomia ideoita. Lopulta päädyimme kuitenkin toiseen keittiöön, vaikkakin Ala Carte tuli vahvana kakkosena. Kolmas vaihtoehto mitä pitkään harkitsimme oli HTH keittiöt ja Terttu Kaasisen suunnitelma. Kävimme myös monissa muissa liikkeissä, mutta nämä kuvat löytyivät helposti sähköpostin syövereistä ja pääsivät siksi mukaan tähän postaukseen.

Hinnat eivät ole keskenään suoraan verrannollisia, sillä kodinkoneet on osin eri hintaluokista ja tason kanssa mietimme vaihtoehtoina kiveä ja komposiittia.





Ei kommentteja: