sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Veroilmoitus 2022 For Dummies 2/4

 Jatketaan tänään veroilmoituksen sivulta 2, Esitäytetyt tulot ja vähennykset

TULOT

Palkat, palkkiot ja korvaukset: Kaikki se tieto, jota tulorekisteriin on sinusta vuoden aikana kerätty. Tavallisella palkansaajalla ei yleensä ole tänne lisättävää, mutta jos olet saanut palkkioita tai työkorvauksia joista et vielä ole maksanut ennakonpidätystä, tämä on paikka jossa ne ilmoitat. Tässä kohtaa näkyy myös maksetut etuudet ja eläkkeet sekä pääomatuloina maksetut eläkkeet ja käyttökorvaukset. 

Arvopaperien myyntivoitot, Osinkotulot, Korkotulot, Ylijäämät: Esitäytettyinä tietoina näkyy tiedot, jotka verottaja on saanut suomessa olevien omistuksiesi myynneistä, osingoista ja koroista. Verottajan sivulla lukee, että myös ulkomaalaisilta välittäjiltä voisi olla tietoja esitäytettynä, mutta omalla kohdallani ei tällaista ihmettä ole vielä tapahtunut. 

Tämä kohta ei ole ihan looginen, koska ulkomaalaisten osakkeiden luovutus (myynti) ilmoitetaan tässä kohtaa vaikka sekä osake että välittäjä että arvo-osuustilisi olisi ulkomailla. Etsin itse pitkään oikeaa kohtaa Ulkomaantuloista, joissa ilmoitetaan mm. ulkomailta saadut osinkotulot. Mutta verottajan sivulla olevan ohjeen mukaan ne ilmoitetaan Arvopaperien myyntivoitoissa nimenomaan tässä kohtaa: "osakkeet ja muut arvopaperit, myös ulkomaisen etävälittäjän kautta myydyt arvopaperit". Tästä huolimatta ulkomailta saadut korot ja osinkotulot ilmoitetaan kuitenkin ulkomaantuloina.

Jos siis olet vuoden aikana myynyt (eli luovuttanut) osakkeita, rahastoja tai muita arvopapereita yhteensä yli 999,99€ arvosta (ulkomaisia tai kotimaisia, tällä ei ole väliä) pitää kaikki luovutukset ilmoittaa. Sillä teitkö yhtään voittoa ei ole merkitystä, mutta ilmoittaminen on tärkeää myös siksi että saat luovutustappiot hyväksiluetuksi.

Voit ilmoittaa myynnit joko yksittäin (+ Lisää uusi luovutus) tai valitsemalla yläriviltä "Ilmoitan arvopaperien tiedot liitetiedostossa", jolloin näkymä muuttuu ja saat vaihtoehdon liitetiedoston lisäämiseen. Tiedoston pitää olla .csv muodossa.


VÄHENNYKSET

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut: Tulee automaattisesti

Velan korot: Tässä on tärkeää käydä vaihtamassa velan laji Tulonhankkimisvelaksi, jos velka on otettu vaikkapa vuokratoimintaa tai muuta sijoitustoimintaa varten.

Jos olet ottanut lainaa yksityishenkilöltä, vaikka puolisoltasi tai vanhemmiltasi, muista lisätä velka tähän, jotta voit vähentää myös siihen kohdistuvat korot tai muut sopimanne hoitokulut. Huomaa myös, että jos satuit itse antamaan lainan ja perit siitä korkoa, tulee tämä korko ilmoittaa seuraavalla sivulla kohdassa Pääomatulot.


Muista tallentaa muutokset keskeneräisenä!

Ei kommentteja: