lauantai 8. huhtikuuta 2023

Veroilmoitus 2022 For Dummies 1/4

 Esitäytetty veroilmoitus saapui (ts. aukesi vero.fi sivulle) muutama päivä sitten, joten mikä olisikaan parempi tapa viettää pääsiäisviikonloppua, kuin verojuttuja miettien. Edellisellä kerralla yritettiin aloittaa veroilmoituksen korjaamista ennen kuin esitäytetty veroilmoitus oli saatavilla. Nyt sivut näyttävät erilaisilta kuin aikaisemmin. Aloitetaan siis alusta. Päästäksesi muokkaamaan tietoja valitse ensin Tarkista esitäytetty veroilmoitus, sitten Korjaa esitäytetyn veroilmoituksen tietoja ja vielä Muokkaa veroilmoituksen tietoja.

1. Taustatiedot:

Perustiedot: Tärkeää on tarkistaa tilinumero, jonne mahdolliset palautukset maksetaan. Lisäksi kotikunta, puoliso ja invaliditeettiprosentti, joka on nyt viimeistä kertaa tarjolla (Marinin hallitus poisti invalidivähennyksen verotuksessa, joten ensivuonna tätä kohtaa ei ilmoituksessa enää ole. Ohjeet ovat samat, kuin vuoden 2021 postauksessa aiheesta.

Varallisuus: Tähän tulee jo jotain täytettävääkin. Esitäytetyissä tiedoissa pitäisi olla listattuna kaikki suomalaiset omistukset, jotka on aikaisemmin ilmoitettu verottajalle (esimerkiksi asunto-osakkeet, kiinteistöt jne.) tai joita hallinnoi jokin suomalainen taho, kuten pankki (rahasto-osuudet, osakesäästö- tai arvo-osuustilillä olevat osakkeet jne.)

Tarkista että esitäytetyt tiedot pitävät paikkansa ja lisää sellainen varallisuus, joista verottaja ei automaattisesti saa ilmoitusta. Käytännössä kaikki ulkomaalaisten pankkien tai rahastoyhtiöiden tileillä olevat tiedot ja vaikkapa kryptotilien saldot.

Itselläni on tapana tässä kohtaa antaa jokainen ulkomaalainen tilini yhtenä könttänä, esimerkiksi näin:
    Osakesalkku Degiro, 31.12.2022 salkun kokonaisarvo 123,45 EUR
    Osakelaji 1
    Osakelaji 2
    jne.

Ainakin tähän asti tämä tapa on verottajalle kelvannut, joten käytän sitä jatkossakin.

Vahvistetut tappiot edellisiltä vuosilta: Jos sinulla on sellaisia tappioita, joita ei ole pystytty aikaisemmin vähentämään, ne siirtyvät automaattisesti seuraaville vuosille. Et pysty tekemään tähän osioon itse muutoksia vaan ne tulevat edellisvuotisesta vahvistetusta verotuksesta. Kenttä on siis vain tiedoksesi.

Kun pääset sivun loppuun, muista tallentaa keskeneräisenä. Ja muista jatkaa 2 vkon sisällä edellisestä tallennuksesta.
Ei kommentteja: