maanantai 10. huhtikuuta 2023

Veroilmoitus 2022 For Dummies 3/4

 Kolmannella sivulla ilmoitetaan muut tulot. Täällä löytyy jälleen kenttiä ansiotuloja varten, mikä hiukan ihmetyttää koska ne olisi voinut lisätä jo edellisellä sivulla. Koska omat palkkani kuitenkin ilmestyvät odotetusti esittäytettyyn veroilmoitukseen, en nyt vaivaa asialla enempää päätäni, vaan siirryn minulle olennaisempiin kohtiin.

PÄÄOMATULOT

Vuokratulot: Näiden kirjaamisesta kirjoitin kattavan ohjeen viimevuonna eikä mitään sellaisia muutoksia ole tullut, joita omien kohteitteni kohdalla olisin huomannut. Tässä linkki kirjoitukseeni.

Minulla on useampi vuokrakohde ja jotta veroilmoituksen teko olisi yksinkertaista, pidän exceliä vuokrista, vastikkeista, vesimaksuista jne. sekä kaikista satunnaisista menoista ja hankinnoista sekä tietysti ajopäiväkirjaa niistä kerroista, kun olen vuokraustoiminnan vuoksi joutunut eri osoitteissa käymään.

Veroilmoitusta täyttäessä vain poimin luvut yhteissumma riviltä ja vuokratulojen ilmoittaminen on nykyään yksi helpoimmista tehtävistäni veroilmoituksen täytön yhteydessä. 

Jokaiselle kiinteistölle on myös oma kansio pilvipalvelussa, jolloin pystyn helposti kuvaamana kuitit tai vaikka vesimittarin lukeman vuokralaisen vaihtuessa suoraan pilveen ja fyysiset kuitit voi laittaa kenkälaatikkoon eikä niihin tarvitsen ikinä palata.

Olen optimoinut vuokrakohteiden hallinnointia myös niin, että minulla on tallessa kohteiden ilmoitustiedot jolloin myös vuokrailmoituksen jättäminen eri palveluihin käy nopeasti. Ja tietysti myös sopimuspohjat eri kohteiden tiedoilla löytyvät pilvestä.

Vuokrasopimusten allekirjoittamiseen käytän Visma sign -palvelua, josta ostetut allekirjoitukset vähennän pääoman hankkimismenoina (sivulla 4). Allekirjoitukset ostan aina isompina setteinä, joten niiden pilkkominen yksittäisen vuokrauskohteen kuluihin olisi hankalaa.

Luovutusvoitot: Tänne voi ilmoittaa vaikkapa kryprovaluuttojen myyntivoitot ja tappiot

Muut pääomatulot: Jos annoit ystävälle lainaa, josta perit korkoja, on tämä oikea paikka niiden ilmoittamiseen. Jos ystävä jätti lainan maksamatta, tänne voi myös kirjata tappion tästä pääomasijoituksesta.

Ulkomaantulot: Tänne merkitään kaikki ulkomailta saatu tulo, mukaanlukien palkat, jo edellisessä postauksessa mainitut osingot ja esimerkiksi lomakiinteistöstä saatu vuokratulo. Omista osinkotuloistani suurin osa tulee ulkomailta eikä tiedot siirry verottajalle automaattisesti. 

Myös näihin kohtiin löytyy tarkemmat ohjeet viimevuotisesta kirjoituksestani.

 

Ei kommentteja: