sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Koska säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aloittaa?

Tänään. Heti. Aloita nyt. Oikeasti, sillä ei ole väliä, onko juuri nyt hyvä hetki koska aina on oikea aika aloittaa. Riippuen strategiastasi, on ehkä huono hetki ostaa tiettyä osaketta tai aloittaa asuntosijoittaminen, mutta silti ei ole mitään syytä miksi et voisi aloittaa vähintäänkin säästämistä juuri tänään.

Jos taloudellinen tilanteesi on niin tiukka, että tili on pahasti miinuksella jo ennen tilipäivää eikä varaa ole edes kaurapuuroon, aloita säästäminen kilpailuttamalla sähkösopimuksesi. Tai varaa aika velkaneuvojalle. Jos tilanteesi ei ole niin huono, voit aloittaa viemällä löytämäsi tölkit kauppaan ja pudottamalla saadut kolikot säästöpossuun sen sijaan, että käytät ne ostosten maksamiseen. Voit tehdä huomisen ruokaostokset illalla yhdeksän jälkeen ja säästää 60% karjalanpaistin hinnasta. Älä jätä säästyneitä euroja käyttötilille vaan siirrä ne turvaan, jos sinulla on tapana käyttää rahaa niin paljon kuin tililtä löytyy. Voit myös käyttää muutaman kympin tai satasen ensimmäisen rahasto-osuutesi ostamiseen.

Voit myös käydä kirjastossa lainaamassa muutaman sijoittamisen perusteita käsittelevän kirjan tai lukea erilaisia blogeja ja miettiä mikä olisi juuri sinulle sopiva tapa. Tärkeintä on kuitenkin, ettet odota huomiseen.

Miksi ei kannata odottaa? Koska jokainen päivä vie sinut lähemmäksi tavoitettasi, oli se sitten taloudellinen riippumattomuus tai kuukauden hätävarakassa. Jos olet koskaan lukenut mitään sijoittamisesta, olet varmasti kuullut korkoa korolle -ilmiöstä. Jos temi on sinulle uusi, löytyy hyvä selitys esimerkiksi Sijoittaja.fi:n sivulta. Pitäaikainen sijoittaminen on myös aina varmempi ratkaisu kuin pikavoittojen tarvoittelu. Jos vanhempasi eivät opettaneet sinulle tavoitteellista taloudenpitoa, ei ole mitään syytä laittaa vahinkoa kiertämään. Mieti, miten erilainen tilanteesi olisi, jos sinulla olisi ollut aikuisuuden kynnyksellä sijoitusomaisuutta ja ymmärrystä sen kasvattamiseen. Miksi et siksi panostaisi omiin lapsiisi ja opettaisi heitä omalla esimerkilläsi.

Jos et ole valmis vielä valitsemaan sijoituskohdetta, voit silti aloittaa säästämisen. Säästämällä joka päivä edes vähän, sinulla on koossa alkupääoma siinä vaiheessa kun ole valmis valitsemaan sijoituskohteesi. Tärkeinä on kuitenkin että aloitat säästämisen tänään, et vasta seuraavasta tilistä tai ensivuoden kesäloman jälkeen.

Itse olen säästänyt aina. Joskus tilanteen pakosta, joskus vain pahan päivän varalle. Mutta en ole sijoittanut säästöjäni. Jos olisin ymmärtänyt miettiä, mihin säästöni laitan, olisi taloudellinen tilanteeni tänä päivänä aivan erilainen kuin nyt. Jos olisin tajunnut tämän 10 vuotta sitten, olisin pian lähellä taloudellista riippumattomuutta. Jos olisin tajunnut tämän 5 vuotta sitten, olisin puolivälissä tavoitettani. Mutta vaikka olen menettänyt jo monta mahdollisuutta, en voisi käyttää sitä tekosyynä sille, miksi en aloita tänään.

Pitkän työpäivän jälkeen on joskus vaikeaa alkaa tutkimaan sopivia kohteita. On vaikea yrittää ymmärtää markkinoita, kun joka suunnasta tulee jatkuvasti ristiriitaista tietoa. On vaikea myös uskoa onnistumisen mahdollisuuksiin, kun ympärillä povataan uutta lamaa. Se ei silti tarkoita, etteikö olisi mahdollista löytää niitä työkaluja, joilla pääsen eteenpäin.

Photo by Jukan Tateisi on Unsplash

1 kommentti:

Arto kirjoitti...

Sijoittamisen tai säästämisen voi aloittaa milloin tahansa, koskaan ei ole liian myöhäistä. Mutta mitä nuorempana aloitat sijoittamisen sitä enemmän vaurautta ehdit kerryttämään eläkepäiville.