torstai 24. lokakuuta 2019

Anna rahan työskennellä puolestasi

Sijoitusalan kirjoissa ja blogeissa kehotetaan jatkuvasti laittamaan raha tekemään työt. Tällä viitataan korkoa korolle ilmiöön, osinkoihin ja moniin muihin tapoihin, joilla sijoitettu omaisuus kasvaa itsekseen. Tapoihin vaurastua ilman, että se vaatii sinulta aktiivista työaikaa jonkun toisen palveluksessa.

Olen aikaisemmin sijoittanut pelkästää passiivisiin rahastoihin. Osa on hiukan tappiolla, muutamat ovat tuottaneet hyvin ja yksi jopa aivan poikkeuksellisen hyvin. Muutamia vuosia sitten tein ensimmäiset sijoitukseni instrumentteihin, jotka maksavat tuoton ulos korkoina tai osinkoina. Tällainen sijoittaminen vaatii minulta enemmän vaivaa, koska joudun uudelleensijoittamaan saadut tuotot. Toisaalta nyt olen alkanut myös seuraamaan konkreettisemmin sijoitusteni tuottoja.

Tänä vuonna olen saanut korkoja, osinkoja yms. yhteensä nettona 1480€. Se on 72% nettokuukausipalkastani. Keskimäärin korko/osinko/yms tuottoni ovat vastanneet 11h tuntipalkkaa kuukaudessa. Toisin sanoen raha tekee tällä hetkellä minulle päivän töitä joka kuukausi.


Nämä tuotot sijoitan suoraan osingonmaksajien osakkeisiin ja joukkovelkainstrumentteihin, joten korkoakorolle ilmiön avulla minun pitäisi onnistua kasvattamaan näiden sijoitusten arvo moninkertaiseksi kymmenessä vuodessa. Todellisuudessa tuottojen määrä nousee, joten kuukausisäästön määräkin nousee ajan myötä. Kymmenessä vuodessa sen pitäisi vähintään kolminkertaistua.

https://www.sijoittaja.fi/53597/korkoa-korolle/

Osinkoa maksavien yhtiöiden ja ETF:ien osuus tästä salkustani on noin kolmannes. Kiinteää korkoa maksavien sijoituksia on noin puolet. Loput on joukkovelkapalveluita tarjoavissa yrityksissä. Jos markkinat romahtavat, tulen lisäämään osakkeiden ja ETF:ien osuutta. Jos taas nykyinen epävarmuuden tila jatkuu, lisään todennäköisesti joukkovelkojen osuutta.

Tuottoa vähentää verot, jotka joudun maksamaan joka kerta kun osinkoa/korkoa/yms. maksetaan ennenkuin voin jälleensijoittaa tuottoni. Osakesäästötili voisi tuoda tähän ratkaisun, mutta ainoastaan suomalaisten osingonmaksajien osalta. Toisaalta maksanhan jo nytkin verot jokaisesta eurosta jonka ansaitsen itse aktiivisella työnteolla. Rahan tekemä työ ei siis tee tähänkään poikkeusta, tästäkin "palkasta" menee ennakonpidätys.

Seuraavan puolen vuoden tavoitteeni on saada rahan tekemästä työstä täysi kuukauden palkka vuodessa. Kolmen vuoden tavoitteeni on saada raha työskentelemään minulle vähintään viikko kuukaudessa.



Ei kommentteja: