lauantai 19. lokakuuta 2019

Joukkovelkoihin sijoittamisesta - Rahamylly

Aloitin joukkovelkasijoittamisen tutkimisen vuoden alussa. Joukkovelkoihin sijoittamisessa kiehtoo ajatus tasaisesta tuotosta ja sijoitusten hajauttaminen. Useissa palveluissa on mahdollisuus myös minulle tyypilliseen "sijoita ja unohda" -palveluun automaatin avulla.

Teen liian usein nopeita ja harkitsemattomia liikkeitä ja niin kävi tälläkin kertaa. Alexandria pankkiiriliike, oli avaamassa uutta palvelua, Rahamyllyä, ja törmäsin tästä kertovaan uutiseen. Minua miellytti ajatus suomalaisen palvelun kautta sijoittamisesta, koska koin sen turvallisempana. Toinen kiehtova ajatus oli myös olla ensimmäisten joukossa uuden palvelun avautuessa, koska kokemukseni mukaan palveluiden ehdoilla on tapana heiketä ajan kuluessa. (Sanottakoon myös, että tässä vaiheessa Grounfunding sijoitukseni ei vielä ollut kosahtanut kiville).

Alkuperäisen sijoitukseni palveluun tein 25.1.2019. Talletin tilille 1000€ kokeilusumman. Sivustolla on automaattisijoituspalvelu, mutta se on mallia "päällä/pois". En voi siis muokata sen ominaisuuksia. Koska kokemukseni joukkovelkoihin sijoittamisesta oli 0, päädyin silti sijoittamaan ajatuksella, että saan enemmän hajautusta salkulleni. Ilmeisesti lainoja ei ollut tarjolla, koska ensimmäinen 50€ sijoitus lähti liikkeelle vasta 13.2.2019. Minulla on todella huono tapa unohtaa sijoitukseni, enkä käynyt Rahamyllynkään palvelussa katsomassa mitä sijoituksilleni kuuluu. Kun 25.2 kävin palvelussa toteamassa, että sijoitussummastani oli käytetty vain murto-osa, päätin nostaa 500€ pois ja sijoittaa sen muualle. Tässä kohtaa automaatin tekemiä sijoituksia oli 4 kpl. Seuraavat 4 sijoitusta automaatti teki vasta kesäkuussa. Tämän jälkeen sijoituksia tuli muutamia kuukaudessa, yhteensä 16kpl. Lainojen kokonaissumma 500€ oli koossa vasta lokakuussa.

Rahamyllyyn kirjautuneen etusivulla on hieno laskuri, jossa voi säätää ajanjakson pituutta vuosina sekä kuukausittaista säästösummaa. Laskuri näyttää todella tuntuvaa tuottoa hienon grafiikan saattelemana. En ymmärrä, millä perusteella laskuri tuoton määrittelee, koska todellisuudessa palvelussa ei ole riittävästi lainoja, jotta kuukausittainen säästösumma edes menisi sijoituksiin. Sen sijaan se lojuu nollakorolla palvelun sisällä. Kuukausittaista säästösummaa ei pysty määrittämään nollaan vaan minimi on 50€, eli palvelun todellista laskennallista tuottoa ei näytetä.Sijoituskohteita ei pysty valitsemaan, vaan ne menevät automaatilla. Toisinsanoen, automaatin ollessa päällä, et pysty valitsemaan sijoituksiasi, mutta pikkuhiljaa talletukset sijoitetaan sekalaisiin lainoihin. Ja jos automaatti ei ole päällä, jäävät korkojen tuotot tilillesi makaamaan nollakorolla.Rahamyllyn kautta tarjotut sijoitukset ovat muihin palveluihin verrattuna aika karuja. Tiedotteen mukaan keskimääräinen korkotuotto on 8.2% ja laina-aika 44kk. Omista lainoistani suurin osa on 60kk ja lyhyimmätkin 24kk, yleisin korko on 7% tai 8% mutta mukaan mahtuu myös yksi 6% laina. Menee siis vielä 5 vuotta, ennenkuin pääsen tästä sotkusta lopullisesti eroon ja maksettu korkokin on vastaaviin palveluihin verrattuna surkea.Tällä hetkellä tililläni on nostettavissa 15,8€ ja olen kytkenyt automaattisijoituksen pois päältä. Aion nostaa rahat pois palvelusta pienissä erissä, sitä mukaan kun korkoja ja takaisinmaksuja kertyy. Olen sittemmin löytänyt houkuttelevampia palveluntarjoajia, joilta saan paremman koron ja joiden lainoille on takaisinmaksutakuu. En siis väitä, etteikö Rahamylly antaisi sitä minkä lupaa, muilta vaan saa saman pienemmällä riskillä ja helpommalla.

Rahamyllyn sivusto on sijoittajan kannalta hävettävän huono. Ulkoasu on selkeä, mutta sivustolla ei ole minkäänlaista FAQ osiota. Ei mitään ohjeita tai ehtoja. Asiakaspalvelusta kerrotaan, että erilaisia raportointityökaluja on kehitteillä. Vielä sellaisia ei kuitenkaan ole saatavilla.

Jos jotain hyvää haluan palvelusta sanoa, niin varojen talletuksesta tai nostosta ei veloiteta. Korkotuotoista tehdään automaattisesti ennakonpidätykset ja niistä siirretään tiedot suoraan verottajalle. Lisäksi asiakaspalvelun sähköpostista sain kysymyksiini kattavan ja asiallisen vastauksen muutaman työpäivän kuluessa.

Lopuksi voin kai todeta, että Rahamylly ei ole huono palvelu, se ei vain täyttänyt minun odotuksiani. Tästäkin kokeilusta olen oppinut paljon ja ymmärrykseni joukkovelkapalveluista on kasvanut huomattavasti.

3 kommenttia:

Ville kirjoitti...

Kiitos kun jaoit kokemuksen. Erityisesti kriittisistä arvioista on hyötyä kun miettii vaihtoehtoja omille roposilleen.

jakke8312 kirjoitti...

Itse mietin Mintosin vertaislaina-alustaa, mutta jotenkin jänistin siitä. Ko. alusta tarjoaa täyden palautuksen rahoille, jos velallinen ei maksa. Ongelma on siinä, että se takaisinmaksutakuu on juuri sellainen, kuin se voi "ukrainalaisella" firmalla olla - voi olla tyhjä arpa.

Sen takia en uskaltanut sijoittaa, koska pelkään tallettaa/sijoittaa sellaisen summan rahaa, josta olisi taloudellista hyötyä. Parilla sadalla ei saa kovin kummoista tuottoa, ja tonnit sijoitettuna itä-euroopan velkamarkkinoille on jotenkin liian stressaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys,

KIitos tästä Rahamylly -postauksesta.

Aika vähän tuosta Rahiksesta on kirjoituksia ilmestynyt, jostain syystä...

Totta on, että tämän palvelun tarjoama tuotto ei ole kummoinenkaaan.

Lisäksi pitää vielä huomioida luottotappiot,joita tulee varmasti. Mutta realisoituvat vasta jopa vuosien viiveellä näkyville.

Toisaalta kiinnittäisin huomiota asian "viihdearvoon".

Kun alle kahden tonnin sijoitukst n. kahden vuoden aikana on hajautettu jo kymmeniin kohteisiin...

Joukosta alkaa löytyä tavalla tai toisella tuttujakin.

Ja muutenkin kiinnostavia lainanottajia eri puolilta Suomea,

Hauskaa kotimaista ajanvietettä - ja toistaiseksi jopa pienellä tuotolla!