torstai 3. lokakuuta 2019

Onko osakesäästötili minua varten?

Osakesäästötili pähkinänkuoressa:
1.1.2020 lähtien tilimuoto, jolle yksityissijoittaja voi siirtää enintään 50 000€ sijoitettavaksi koti- tai ulkomaisiin pörssiosakkeisiin tai First North -kauppapaikan osakkeita. Verot tuotoista maksetaan, kun tililtä nostaa rahaa. Tappiot voi vähentää siinä vaiheessa, kun sulkee tilin.

Tilin arvo voi nousta yli tuon 50 000€ rajan, mutta uusia siirtoja voi tehdä vain rajaan asti. Hyöty tulee siitä, että verot maksetaan vasta kun tililtä nostetaan varoja, eli osingoista tai myynnistä saadut tuotot voi sijoittaa uudelleen osakkeisiin maksamatta niistä veroja välillä.

Tällä hetkellä osakesäästötiliä ovat ilmoittanut tarjoavansa Mandatum, Danske, Nordea, Nordnet ja OP.

Miksi en avaisi osakesäästötiliä? Koska joudun sitoutumaan samalla kuukausittaisen tilinhoitopalkkion lisäksi palveluntarjoajan kaupankäyntikuluihin. Esimerkiksi OP veloittaa omistaja-asiakkailtaan minimissään 7/8€ kuluja per kauppa. Nordnet veloittaa 9€. Nordean kaupankäyntikulut ovat hiukan kohtuullisemmat, 1% 800€ asti ja tämän jälkeen 0,2% (min 8€).

Tällä hetkellä käytän osakekauppoihin DeGiron palvelua, jossa maksan jenkkiosakkeiden kaupoista 0,5€ per kauppa + 0,004€ per osake. Kaupankäyntikuluni ovat siis huomattavasti halvemmat kuin vuodenvaihteessa osakesäästötiliä tarjoavat vaihtoehdot. Tärkeää on myös miettiä, tuleeko voitot kurssinoususta vai osingosta. Osingoista maksetaan nyt vero vain 85% osuudesta. Osakesäästötilillä verot maksetaan kaikesta voitosta, eli osinkotulon verotus nouseen 25,5% -> 30%. Jos osingot nostaa suoraan kulutettavaksi niitä ei kannata kierrättää osakesäästötilin kautta. Haluaisin lisäksi itse valita hetken, milloin vähennän tappiot voitoista verotuksessa ilman, että minun pitää sulkea kaikki sijoitukseni. Tärkeää on myös mahdollisuus käydä päiväkauppaa osakesäästötilini osakkeilla. Tässä kohtaa palveluntarjoajan kaupankäyntialusta ja palkkiorakenne on ratkaisevan tärkeässä asemassa.


Jos sijoittaisin kaikki saamani osingot uusiin osingonmaksajiin, on osakesäästötilissä järkeä. Kuviossa on käytetty kuvitteellista 3% osakkeen arvonnousua ja 4% osinkoa 10 vuoden sijoituksella ja 20 000€ alkupääomalla. Näillä luvuilla saavutetaan 3400€ etu osakesäästötilin hyväksi, kun osinkoja ei kierrätetä verottajan kautta.

Osakesäästötiliä tarjoavista vaihtoehdoista voin pudottaa Nordnetin ja OP:n suoraan pois kalliiden kulujen vuoksi. Mandatum ja Danske eivät avaa kulurakennettaan tavalliselle köyhälle, joten en varmaankaan ole tervetullut heille asiakkaaksi. Nordean käyttötilistäni olen aikoinani luopunut huonon palvelukokemuksen vuoksi. Voisin kuitenkin antaa Nordealle uuden mahdollisuuden, jollei uusia vaihtoehtoja ilmesty markkinoille ennen vuodenvaihdetta.

Viimepäivinä on lehdissä kirjoitettu paljon siitä, että osakesäätötilille ei kannata ostaa lainkaan ulkomaalaisia osingonmaksajia, koska verotus ei toimi oikein näiden kohdalla. Selkeää tietoa on kuitenkin tällä hetkellä todella vaikea löytää ja tuntuu ettei kukaan oikein pysty sanomaan, onko osakesäätötilistä loppujen lopuksi mitään hyötyä. Selvää on ainoastaan, että suomalainen malli on hyvin karsittu ja vesitetty versio jo vuosia muissa pohjoismaissa olevista osakesäästötileistä.2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Mitä enemmän luen osinkosäästötilin suomalaisesta versiosta joka on pohjoismaiden suppein, sitä vähemmän oikeastaan olen edes kiinnostunut siitä. Kuka osaa edes sanoa mihin suuntaan verotus kehittyy vuosien varrella ja voimassaolevaa verotustahan kuitenkin sovelletaan sinä hetkenä kun joskus tekee nostoja tililtä. Harmittavaa että jo voimassa olevien osake osuuksien tai rahastojen siirto ei onnistu, lisäksi on 50k aivan liian pieni summa.

HolvinHoitaja kirjoitti...

Juurikin näin. Viimeaikoina on kirjoitettu asiasta paljon uutisia ja yhä enemmän tuntuu siltä, että osakesäästötilin ainoa tarkoitus on saada varat säästötileiltä Suomalaisiin osakkeisiin. Ei se, että tavallista kuluttajaa kannustettaisiin sijoittamaan.