tiistai 15. lokakuuta 2019

Media vääristää kuvaa sijoittajista ja sijoittamisesta

Me niin tykkäämme sankaritarinoista. Ja siksi niitä kirjoitetaan ja samalla vääristellään asioita, jotta kiiltokuva näyttäisi kauniimmalta. Minusta on oikeasti todella hienoa, kun ihmiset kertovat siitä, miten sijoittaminen on muuttanut heidän elämäänsä. Tämä innostaa ihmisiä tutkimaan omia mahdollisuuksiaan ja kääntämään kompassinsa kestävää taloudenpitoa kohti ja poispäin velkaantumisesta.

Mutta minua riepoo, kun asiat esitetään vääristelevässä valossa. Esitetään ihmisiä sijoittajaguruina kun kyseessä on oikeasti hyvätuloisten palkastaan säästämistä summista, ei sijoitusstrategian tuotoista.

Vuoden sijoittajaksi valittua hehkutetaan, kun hän äitiyslomallakin onnistuu säästämään 300€ kuukaudessa. Tavallinen pienituloinen voisi ihmetellä, miksi 300€ säästäminen 2000€ vanhempainpäivärahasta pitäisi olla ongelma kenellekään, kun perheessä on kuitenkin kaksi tulonsaajaa. Vuoden sijoittajan sijoitukset menevät automaattisiirroilla kolmeen rahastoon. Viimevuonna meni vain yhteen. Tämän lisäksi hän säästää pankkitilille. En missään tapauksessa sano, ettei rahan siirtäminen rahastoihin olisi juuri se, mitä jokaisen suomalaisen tulisi tehdä, mutta minun kulmakarvani kyllä nousevat ajatuksesta, että tämä riittää vuoden sijoittaja -tittelin saamiseen.

Köyhästä rikkaaksi -sankaritarinaa edustavan taustatarinalla kerätään ensin sääliä ja sitten kerrotaan, kuinka 3300€ kuukausituloista sijoituksiin menee 500€. Säästämällä palkkatuloista on kertynyt kokoon 30 000€ salkku. Oletan että salkun arvosta osa on myös arvonnoususta, mutta jo pelkästää 500€ kuukaudessa sivuun laittamalla säästyy viidessä vuodessa sama summa. Kuitenkin jutussa annetaan ymmärtää, että Nuorten Osakesäästäjien mallikasvo olisi mestarisijoittaja, ja siksi pystyy nyt "Ostamaan mitä tahansa ja minulla on siihen varaa". Lapsettomalla hyväpalkkaisella ihmisellä on yleensä mahdollisuus ostaa aikalailla kaikki tarpeellinen tuollaisesta palkasta.

Työtön kotiäiti - hehkuttaa otsikko, kun kerrotaan taas yhdestä sankarisijoittajasta. Otsikossa maalataan kuvaa tulottomasta ihmisestä, joka on noussut rikkauksiin miljoonan euron asuntosijoituksilla. Ja vielä toista lasta odottaessaan. Siinäpä vasta inspiroiva tarina. Teeppä perässä! Tosin tarvitset myös sivulauseessa ohimennen mainitun rikkaan aviomiehen. En tippaakaan väheksy sijoittajan harrastukseensa laittamaa vaivaa ja työtä ja 100% sitoutumista. Lähtökohta ei kuitenkaan ole ollut sitä mitä otsikossa annettiin ymmärtää.

Yksi sijoittajasankari sai lunta tupaan sijoitusfoorumeilla, kun hänestä kirjoitettiin vastaavanlainen lööppijuttu. Myöhemmin hän tilittää kolumnissaan, olisiko säästöjä pitänyt hävetä? Ei tietenkään, mutta ongelma on se, miten sijoittamisesta puhutaan. On täysin eri asia kasvattaa satojen tuhansien salkku nollasta ja pienillä tuloilla, kuin jos ison alkupääoman päälle on säästetty runsaasta palkasta. Alkuperäisessä jutussa kerrotaan, kuinka 15€ kuukausittaisella säästöllä päästään alkuun, mutta kuka tahansa voi laskea, ettei tällaisella summalla saada kuusinumeroista salkkua aikaiseksi ihmisen elinikänä. Jos sankarin sijoitusvinkkinä on jättää 200€ korkkarit kauppaan, ei kyseessä ole sijoittajanero vaan henkilö, jonka muutenkin olisi hyvä miettiä kulutuskäyttäytymistään yhteisellä maapallollamme. Ja jolla ei ole käsitystä siitä, mihin tavallisen tallaajan palkka ylipäätään riittää.

Miksi meille halutaan syöttää ajatusta, että poikkeuksellinen taitava sijoittaja on se, joka on ennen tuhlannut ison palkkansa ja nyt ymmärtää laittaa ylimääräisen säästöön? Miksi meidän sankarisijoittajamme mitataan salkun absoluuttisella arvolla ja kuukausittaisella rahansiirrolla palkkatililtä? Kirjoitetaanko näitä juttuja vain jo ennestään rikkaille? Onko sijoittaminen tosiaan vain hyvätuloisten tai rikkaissa naimisissa olevien juttu?

Mikä tällaisia sijoittajulkkiksia sitten yhdistää? He kaikki tuntuvat saavan tulonsa julkisuudesta, joko toimittajina, "tietokirjailijoina" tai bloginpitäjinä. Juttujen perusajatus on poikkeuksetta shoppailun vaihtaminen säästämiseksi, ei se, miten sijoitukset saadaan tuottamaan. Supersijoittajaksi kohotetaan, kun on vain pokkaa mennä omalla naamallaan kertomaan, että noutokahvi on kallista.

Miksi tällä on minulle väliä, miksi jaksan turhautua lööppilehtien jutuista. Kun itse puhun sijoittamisesta ystävilleni, heidän mielessään sijoittaminen on juuri sitä mitä he ovat lehdistä lukeneet. Että ensin pitää olla iso palkka tai rikas mies. Tarinan viesti on aina kuvitteellinen äkkirikastuminen ja se, että nyt voi ostella mitä vaan. Ja kun rahavaikeuksien kanssa painiskeleva laittaa laskuriin alkupääomaksi 0€ ja kuukausittaiseksi sijoitettavaksi summaksi 15€, ei loppusummana olekaan luvattua taloudellista riippumattomuutta.

https://www.sijoittaja.fi/sijoittaminen/paranna-tuottoa/korkoa-korolle-laskuri/

Jos haluamme saada todellista muutosta asenteisiin ja ohjata ihmiset kuluttamisesta sijoittamiseen, olisi juttujen oltava realistisempia. Jos mainitaan kahdessa vuodessa kerätty miljoonan asuntosijoitussalkku, pitäisi mainita myös, että velkaa on 700 000€. Kun hehkutetaan, kuinka sijoittajan rahat riittävät kaikkeen mitä haluaa ostaa, pitäisi mainita, että niitä ostoksia ei tehdä salkun tuotolla vaan ihan palkasta suoraan maksamalla.

Miksi kukaan ei kirjoita sijoittajista, joiden meriittinä olisi poikkeuksellisen hyvin suunniteltu ja tuottava salkku. Sijoittajalööppijulkkiksista lukiessa alkaa tuntemaan myötähäpeää. Sijoittaja -titteliä käytetään nyt vähän samaan tapaan kuin termiä "kohukaunotar" aina jos kyseessä on julkisuudennälkäinen tyrkky nainen, ulkonäöstä viis.

Millaisia juttuja sitten itse haluaisin lukea? Haluaisin tietää, kuinka paljon sijoittajan salkku tuottaa, en kuinka paljon hän kuukausittaisin siirtää sinne rahaa palkastaan. Haluaisin tietää, miten tuo tuotto muodostuu, millaisia instrumentteja käytetään, en sitä, miten henkilö lomailee. Haluaisin tietää miten maailmantalouden vaihtelut vaikuttavat näihin tuottoa tuottaviin instrumentteihin ja miten sijoittaja on näihin varautunut, en miten sijoittaminen mahdollistaa entistä ankaramman shoppailun.

Ja ennenkaikkea sijoittamisen riskeista, tuotoista ja instrumenteistä pitäisi opettaa jo peruskoulun ala-asteella.




4 kommenttia:

jakke8312 kirjoitti...

Monissa noissa artikkeleissa ei todellakaan kerrota lähtökohdista mitään, tai sitten jää vain mainitsematta, että jokin perintö/varakas puoliso on auttanut pääsemään alkuun.

Itse herkuttelen noiden artikkeileiden saamalla some-kommentoinnilla, miten sijoittaminen saa negatiivista sävyä, kun jopa 90% kansalaisista ei sijoita.

Pörssisäätiön Sari Lounasmeri totesi muutama vuosi sitten, että suomessa on n. 800 000 osakesijoittajaa, mutta vain 200 000:lle tulee vuosittain yli 1000eur/v. osinkovirta. Eli karkeasti tuossa 20% kansasta tippui 5%:iin. Voi siis maalaisjärjellä arvioida, että esim. 5000eur vuodessa osinkoja saavia ihmisiä on aika vähän.

Sijoittamisesta halutaan vaieta kansan keskuudessa, monet (varsinkin vasemmistolaiset) poliitikot eivät edes halua, että osakkeista puhutaan mitään - ja jos puhutaan, vain niistä negatiivisistä asioista.

Itse olen 36v varastomies ja olen sijoittanut n. 9 vuotta, sinä aikana nollasta aloittaen salkku on noussut 240 000 euroon, tuottoa luokkaa 95 0000eur.

Holvin Hoitaja kirjoitti...

Mun on todella vaikea ymmärtää juuri tätä, että meillä ei tavallista tallaajaan kannusteta sijoittamaan. Luulisi, että erityisesti ne poliitikot, jotka haluaisivat tasata tuloeroja, kannustaisivat ihmisiä vaurastumaan ja vaatisivat lakeja, joilla vaurastumisen esteitä madallettaisiin palkansaajien sijoitusten osalta.

Nythän meillä on vähän rikkaita verojen nettomaksajia ja hirveä määrä tulonsiirtojen saajia. Helpottaisi köyhemmänkin asemaa, jos isompi osa väestöstä saataisiin hivutettua tuonne veronmaksukykyisten joukkoon.

Onnittelut jakke hienosta sijoitusmenestyksestä :)

jakke8312 kirjoitti...

Tuntuu siltä, että nämä poliitikot eivät edes halua parantaa kansalaisten asemaa (ettei heidän ajama ongelma parane), vaan halutaan heikentää/huonontaa entisestään tavallisen ihmisen asemaa. Käyttäytymisen virheisiin ei puututa ollenkaan (ylivelkaantuminen, alkoholi, rahapelit ym.), vaan nykyään on muotia, että on vain ihmisoikeuksia - velvollisuuksia ei ole ollenkaan.

Itse olen toiminut niin, että ostan osakkeen pitääkseni sen, en tee kauppaa kuin ostaakseni. En vaihtele sijoituskohteita. Tyylipuhdas holdari. Tähän on syynä se, että suurin osa suomessa menestyneistä yksityissijoittajista on tätä lajia, ne osakkeilla pelaavat on aika harvassa, jotka on rahaa sillä tienanneet (huom. verot ja toimeksiannot). Osinko ja osinkohistoria on tärkeä, kuten myös, että osakkeella on mahdollisesti kasvollinen omistaja (suku) taustalla.

Kun aloitin sijoittamisen, Erkki Sinkon, Kim Lindströmin ja Eino Jutikkalan elämäntarina kiehtoi, miten aika liki nollasta aloittaen on ns. self-made millionare. (joskin varsinkin Lindström ollut hyvillä palkoilla aina). Mielestäni sijoittamisen onnistuminen on enemmän siitä ihmisen luonteesta ja menettelytavoista kiinni, kuin itse osakkeiden valinnoista, ne löytyy kyllä.

Pieni virhe tuli tuohon aiempaan kirjoitukseen, 95 tuhatta euroa on se tuotto ollut.

Ville kirjoitti...

Raflaavia kommentteja joiden tarkoitusperänä taitaa olla viihteellisyys, jota yritetään saavuttaa muunnellulla totuudella, ruusuisilla ja ei todenperäisillä tulevaisuuden kuvilla sekä keskittymällä johonkin täysin epäolennaiseen. Mielenkiintoisempaa olisi lukea ja seurata oikeasti kannanottavaa tai tosiasioihin perustuvaa uutisointia. Vaatisihan se enemmän töitä ja taitoa mutta lopputuloksena olisi oikeasti huomattavasti mielenkiintoisempaa ja hyödyllisempää. Nykyinen tapa uutisoida on suorastaan loukkaavaa lukijan älykkyyttä kohtaan sen lisäksi että lähes poikkeuksetta täysin turhaa.